Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Cum ajung românii în lume și cîinii din lume în România

Zoom Cum ajung românii în lume și cîinii din lume în România

Au apărut la noi, în ultimii ani, tot soiul de cîini. Aduși de pe unde au ajuns compatrioții noștri prin lume. S-au înmulțit bișonii, care din rarități pe vremuri au ajuns majoritari ca (sic!) cîini de companie. Vezi pe stradă și cîini chinezești grăsuți, cu blană fină – dintre cei comestibili. S-au rărit însă pechinezii și tekelii, ca să nu mai zic de cîinii-lup a căror modă a trecut de parcă nici n-ar fi fost. Am intrat în perioada unui multiculturalism chinofil, pe care veterinarii n-o ajung din urmă. Așa mi s-a întîmplat cu cățeaua mea Papi, pe care am luat-o de la un cabinet veterinar de lîngă Cișmigiu.

Căutam un cîine care să semene cu răposata mea Tuică, englezoaica de neuitat.Mai întîi am văzut o cățea care semăna leit cu Tuică, într-un oraș din Austria. Avea stăpîn, dar era castrată, așa că nici o nădejde să capăt un pui de-al ei. Doamna care o avea mi-a dat un număr de telefon și o adresă de e-mail, de la un adăpost din Ungaria de unde-și luase cățeaua. Nu mai aveau nimic din rasa aia.

Încercînd în țară, am găsit poza unui cățel, postată de un cabinet veterinar din București, dar tipele de la cabinet mi-au spus că el avea obiceiul să fugă din lesă și că se întorcea la ele. Cred că mi-au evaluat și vîrsta atunci cînd mi-au spus că acel cîine nu era pentru mine. Dau să plec, dar văd printre cîinii și pisicile care se plimbau prin încăperile cabinetului un pui care nu mai putea de prietenos ce era și cu cățeii, și cu pisicile. Era atît de mic încît încă n-avea nume. Cățea. Întreb de ea. „E un metis de tekel, cu altceva. Nu știm ce.” Atunci le-am zis doamnelor din blocul de la Cișmigiu că vreau s-o iau și că numele ei să fie Papi. Cățeaua a mai stat o lună acolo,  pînă i-au făcut toate vaccinurile pe care le-am plătit.

Cînd am luat-o am făcut și o donație de cîteva sute de lei pentru celelalte animale din cabinet. I-am zis Papi din cauză că nepoata mea din Australia, cînd îi arătam cîinii noștri prin telefon, zicea Papi cînd îi vedea.

Și, cum ar fi zis unul dintre foștii mei profesori de matematică de la liceu cînd ni se adresa celor de la clasa de Uman: „Dom’le, dumneata n-ai habar de această materie!”, admit că tot ceea ce știam despre relațiile cu cîinii de companie nu mergea la început în relația cu Papi. Adică mai degrabă ea m-a învățat ce aștepta de la mine decît eu ce așteptam de la ea.

Papi e vînjoasă, fac febră musculară cînd o scot la plimbare și, chiar dacă are statura unui tekel ceva mai mare, latră ca un cîine de curte răgușit, dintre cei ținuți în lanț.

Azi de dimineață, cînd mai dormeam, Daniela se uita la televizor și-mi spune triumfătoare: „Uite cine e Papi!”. Mă uit și eu la televizor și ce văd?Un cîine de aceeași mărime ca Papi care trăgea în atelaj o sanie în Alaska. Ceilalți cîini erau mai mari decît el, dar el era cel mai harnic. Trăgea de ham cam ca Papi de lesă. Mi se rupea dacă Papi era cîine de rasă – bănuiam că nu. Dar după ce am văzut cîinele ăla din Alaska, leit ea, am scos-o la plimbare ca și cum am fi făcut din nou cunoștință și întrebîndu-mă cum o fi ea ajuns ea cățel de România.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

tn
Editoriale
 • Institutul pentru Combaterea Horelor

  7 iulie 2020

  Fenomenul horelor românești din primul război mondial a tulburat comandamentul german, care nu prea înțelegea tehnica de luptă a valahilor ce se învîrteau de mama focului înainte de apusul soarelui, […]

 • Limitele unui jucător de golf

  7 iulie 2020

  De pe pajiștea unde obișnuiește să joace golf, președintele Iohannis se pregătea să lanseze România. Din trusa de crose l-a ales mai întîi pe Ludovic Orban, deși putea să aleagă […]

 • Legea și Constituția nu poartă mască. Să le muim!

  7 iulie 2020

  Nu există, am cercetat, nici măcar o singură obligație legală ca onor Constituția să poarte mască atunci când intră într-un spațiu public închis. Nici celelalte legi, ordonanțe simple sau de […]

 • Crime cu miros de pandemie

  30 iunie 2020

  În vreme ce-n largul oceanului patru scafandri s-au repezit cu cuțitele asupra unei balene, să-i taie otgoanele plasei de pescuit ce-o ținea prizonieră, la noi patru polițai au ajutat un […]

 • Vacanța mare

  30 iunie 2020

  Pînă acum, virusul a întrecut știința și, după cum se vede, nu dă semne de oboseală. Fără vaccin și fără tratament, societatea dă din colț în colț, libertatea individuală scade, […]