Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Cum l-a trădat vînătorul Hemingway pe Santiago pescarul

Zoom Cum l-a trădat vînătorul Hemingway pe Santiago pescarul

Pentru începutul anului, un clasic și romanul său, Bătrînul și marea, despre care se vorbește și azi, de parcă ar fi o apariție recentă, de mare succes. Plus că mai totdeauna cînd undeva pe ocean se prinde un marlin uriaș, redactorii știrii aduc vorba despre Bătrînul și marea și despre Hemingway, scriitorul despre care răuvoitorii pretindeau că își lipea pe piept meșe de păr cîrlionțat ca să-și dea un aer de macho și care se poza cu marlini imenși, pescuiți de el sau, de cele mai multe ori, nu.

În 1936, Hemingway publică niște însemnări de călătorie în revista Esquire. Aici pomenește printre altele despre un bătrîn pescar cubanez care prinsese un marlin imens. Marlinul l-a dus în largul oceanului, iar cînd pescarul a izbutit să-l lege de barcă și apoi să-l tragă la mal, rechinii au mîncat aproape jumătate din captura sa capitală. Bătrînul, aproape să înnebunească de supărare, încheie Hemingway relatarea acestui fapt divers. În 1952, scriitorul de mult celebru reia acest fapt divers într-un mic roman, de fapt o povestire dezvoltată, de care se declară încîntat în scrisoarea care însoțea manuscrisul expediat editorului său.

Bătrînul Santiago, personajul romanului, își începea marea călătorie în America și în lume. Un an mai tîrziu, Hemingway primește Premiul Pulitzer pentru Bătrînul și marea, iar în 1954 juriul Academiei Suedeze i-a acordat Premiul Nobel. Motivarea acestei alegeri sună astfel: „Pentru măiestria artei narative, foarte recent demonstrată în Bătrânul și marea, și pentru influența pe care a exercitat-o asupra stilului contemporan“. Mai puțin pomenirea titlului romanului, această propoziție li s-ar fi potrivit la fel de bine și altor doi laureați americani ai Nobelului – lui Faulkner și lui Steinbeck.

Santiago nu e primul personaj păgubos al lui Hemingway. Protagonistul din Fiesta, romanul său de debut, și personajul principal din Adio, arme! îl întrec de la distanță pe ghinionistul cubanez cu nefericitele lor povești de iubire. Santiago, în schimb, e mai tare decît ei în privința înfruntării cu elementele. Lupta lui cu marlinul și apoi cu rechinii veniți să devoreze peștele îți amintește de sălbatica vînare a balenelor din Moby Dick. Autenticitatea amănuntelor ține de experiențele de pescar în apele Cubei ale lui Hemingway însuși, iar cuvintele și expresiile împrumutate de autor din jargonul pescarilor cubanezi cu care ieșea în larg sînt cele ce dau culoare locală limbajului de care se folosește H. în roman. Bătrînul pescar, resemnat social încît nu se supără că vecinii pescari îl iau și ei peste picior pentru ghinionul lui, e un înțelept al bunului-simț, neatins de acreală, nici de scepticism, iar îndeletnicirea lui îl obligă să-și păstreze întreagă curiozitatea pentru ceea ce i-ar aduce ziua de mîine. La fel ca Flaubert, care zicea că doamna Bovary e el, Hemingway ar fi putut spune că el e Santiago. Dar nu în sens figurat, ci cît se poate de propriu. Personajul are aceeași filosofie de viață ca și autorul său: indiferent ce-ai face în viață, pînă la urmă pierzi. Important e să te lupți pînă la capăt pentru lucrurile în care crezi, e de părere Santiago, la fel ca Hemingway. Doar că după ce rechinii îl înfrîng, Santiago o ia cu umor de la capăt și visează lei, în vreme ce la nouă ani după ce a scris Bătrînul și marea, vînătorul din Hemingway se ia la țintă pe sine însuși cu pușca sa pentru porumbei și nu dă greș.

Ernest Miller Hemingway, Bătrînul și marea, traducere și note de Radu Pavel Gheo, Editura Polirom, 2014.

1 comentariu

  1. #1

    Frumos comentariu. Ma uit pe wiki și vad ca filmul e din 1958 și realizez ca sunt și eu antediluvian. Ma gândesc ca pt tinerii de azi-fara vreo conotație critică-atât cartea, cât și filmul sunt contemporane cu Burebista. Ce-i drept, și Spencer Tracy seamănă vag cu un Ernest Maftei mult mai suportabil.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

Editoriale
Ultimele articole
Editoriale
bijuterii argint