Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Cum să judeci naiv un viol

Zoom Cum să judeci naiv un viol

Au existat niște ani romantici din trecutul ziarului Adevărul în care, atunci când se petrecea un fapt reprobabil și era nevoie de o judecată naivă, Grigore Cartianu producea imediat un editorial lacrimogen care distra pe toată lumea. Așa s-a întâmplat, de exemplu, atunci au împușcat-o pe tigroaica de la Zoo Sibiu. Cu o pricepere de invidiat, editorialistul a pătruns în mintea tigroaicei și ne-a relatat ce-ar fi gândit ea dacă ar fi chemat-o Grigore Cartianu.

Dar acei ani au trecut. În locul lui Cartianu, noii responsabili cu verdictele naïve sunt niște inculți fără har. În ultimele două săptămâni, ziarul a dus un fel de campanie desprinsă parcă din Infractoarea Mov. Subiectul a fost un viol din Vaslui, petrecut în luna noiembrie a anului trecut, atunci când șapte tineri au agresat sexual o elevă navetistă, care se întorcea seara acasă de la liceu.

Derapajele au fost de două feluri. În primul rând, tonul a fost al unui reportaj senzaționalist. Articolele conțineau detalii inutile din rechizitoriul procurorilor, descriau felul precis în care a fost violată fata. Practic, Adevărul difuza caseta unui viol sub pretextul că toată țara trebuie să vadă cât de abominabilă a fost fapta.

Niciun reportaj nu este însă suficient de senzaționalist dacă nu conține și niște relatări false. Pentru că nimic nu e mai incredibil decât o chestie care nici nu s-a întâmplat. De exemplu, a fost târâtă prin toate articolele de pe site-ul ziarului ideea că agresorii s-ar fi apărat spunând că n-a fost vorba de viol, ci de ”sex surpriză”. O glumă veche și proastă, din folclor, dar nu contează. Important e că nu unul dintre tinerii acuzați de viol a spus asta, ci un cocalar de pe Facebook care a vrut să fie amuzant.

Apoi, Adevărul a arătat că are o raportare foarte ciudată față de lege și de modernitate, în general. Într-un text intitulat ”Violeaz-o pe mă-ta cinci minute, mă, psihopatule! Sigur o să-i placă”, o jurnalistă pe nume Ramona Ursu ne arată de ce e important ca ziariștii să meargă la școală și să știe pe ce lume trăiesc. Să începem cu chestia care e mai puțin gravă. Cumva, autoarea crede că există o dezbatere acum în societatea românească, dacă e bun violul sau nu. Ea are impresia că sunt niște oameni anti-viol și alții care cred că violul e bun și că el trebuie să existe în continuare. Conștiincios, Ramona Ursu și-a ocupat locul în tabăra anti-viol și a început să combată, după cum au învățat-o pe ea școala și lecturile.

Apoi, crede că violatorii din Vaslui sunt înclinați genetic să violeze, că există o rasă inferioară de vasluieni care se ocupă cu chestia asta și care trebuie să dispară, la fel ca într-o fantezie fascistă: ”Am să vă vorbesc pe înţelesul vostru de progenituri degratate genetic, de golănaşi jerpeliţi veniţi din familii în care rasa umană nu mai există de multă vreme în stare pură. Nu mai există din pricina alcoolului şi a prostiei care v-au intrat, din străbuni, în sângele ăla de violatori.”

De fapt, explicația pentru violuri e mult mai simplă. Ea constă în sexismul latent al societății în care trăim și care, în lumea satului, ia forme monstruoase. E vorba de același sexism, de aceeași tendință de a controla sexualitatea femeii, care o face și pe Ramona Ursu să scrie chestia asta: ”Mamele voastre sunt ţaţele alea cu feţele tâmpe, urâte şi proaste ca dracu, întinse de tot satul, nu?” Tocmai atitudinea asta față de sexualitate face ca, la sate, violul nereclamat să fie la fel de comun ca mersul la prașilă. Din moment ce, pentru o femeie, sexul este mereu o chestie rușinoasă, violatorii pot fi aproape siguri că victima n-o să meargă la poliție, riscându-și reputația.

Dacă Adevărul vrea să facă o campanie anti-viol, ar trebui, în primul rând, să renunțe la chestiile care încurajează o cultură a violului. Cum sunt concepțiile astea rurale despre moralitatea sexului ocazional sau ideea că violatorii, pentru a fi pedepsiți, trebuie să fie la rândul lor violați, ca să vadă și ei cum e. În altă ordine de idei, la finalul unui text de pe Adevărul.ro despre cazul din Vaslui, găsesc următorul articol recomandat: ”Când fustița e mult prea scurtă… Reziști să nu tragi cu ochiul?”
11 comentarii

 1. #1

  Dane, tu ce verdict dai aici? 😉

 2. #2

  Draga Domnule Ziarist Dan Panaet, cel mai mult mi-a placut explicatia ta pentru viol: „Ea (explicatia) constă în sexismul latent al societății în care trăim și care, în lumea satului, ia forme monstruoase. E vorba de același sexism, de aceeași tendință de a controla sexualitatea femeii, ” Foarte tare! Filozofic as putea spune. Sigur intelege si gasca din Vaslui sau altii ca ei. De la sat. Ca la oras nu exista viol … Dupa mine explicatia pentru viol e mult mai simpla si la sat si la oras: buba la cap! A aluia care violeaza. Si in loc sa despici firul in patru pe un articol scris de altcineva, mai bine ai despica firul in patru pe ” de ce sunt judecati cei sapte in libertate avand in vedere ca sunt un pericol public?” Sau de ce un violator ar fi judecat in libertate, in general.
  Ce zici? Crezi ca poti? Chiar asa, in stilul Catavencii , tot ar fi ceva. Cred ca ar fi mai util mai util decat abordarea eternei teme romanesti” ce destept sunt eu si ce prost e altul” cu analiza pe textul altui ziarist. Asa, ce mi-ai spus cu articolul tau? Ca nu esti de acord cu ce scrie sau cum scrie alt ziarist? Sincer nu eram curioasa. Mai curioasa as fi sa stiu care e pozitia voastra de ziaristi cu scoala fata de de acest subiect. Si, daca nu va place campania anti-viol facuta de un alt ziar sau ce e el, de ce nu faceti voi una mai targetata si mai bine instrumentata? Ca de comentarii despre ce ar fi trebuit sa faca altii si nu au facut suntem cam satui, zau! Mai bine faceti voi ceva constructiv. Analiza pe text e cam lipsita de valoare in contextul asta…

 3. #3

  Man, da textul femeii ca sa stim si noi ce vrea sa zica…in rest totul e cel mai bine :))

 4. #4

  Intr-adevar, in Romania se incurajeaza cultura violului si sexismul latent. Femeile sunt foarte mult judecate, injurate si umilite, atat de alte femei, cat si de barbati. Sa nu ne ascundem dupa degete, printre cele mai des epitete folosite de barbati/ femei pentru a defini,a numi o femeie din Romania se numara CURVA, PROasta,.. Asta e tara in care traim. Chiar si in cazul de la Vaslui, nu au scapat de reputatia de curva, nici victima, si nici mamele baietilor. De ce? Pt ca tot ne-am obisnuit sa numim curve mai toate femeile, care au gresit, sau au facut vreo faza naspa. Este mult de lucru la mentalitatea romanilor. De cate ori, va venit sa apelati pe una ,,curva” ca poate v-a taiat calea in trafic, s-a bagat in fata, v-a inselat cu un altul sau v-a furat cumva sau v-a dezamagit ….Si nu e tocmai corect. Se foloseste prea usor si neintemeiat acest cuvant. La nervi. La barbatie. La frustrare. Exact asa cum s-a intamplat acest viol. La nervi, barbatie, frustrare.. De cele mai multe ori, ,,curva” e folosit prea usor, si in mod nedrept. Si doare. Pe de alta parte, cele 7 animale si mama aia care a deschis acel cont pe FB, pt a umili victima, au nevoie sa fie combatute cu un astfel de discurs gen ,,violeaz-o pe ma-ta, excremente, jeguri…”, ca sa inteleaga raul facut. Aceste animale cunosc mai degraba frica, cuvintele jegoase, pedeapsa, agresivitatea verbala, fizica si emotionala, si abuzurile. Da, si aceste animale au dreptul la reabilitare. Nu am competenta in domeniu, dar cred ca aceste animale, daca au vreo sansa de recuperare, e sa li se aplice ,,nu fa altuia, ce nu ti-ar placea sa-ti fie facut tie”. Desigur, mai admit ca si aceste animale, daca ar fi cunoscut in viata lor un gram de iubire, cum e sa fii iubit, blandetea, cu siguranta nu s-ar fi ajuns aici. Si, ei sunt animale, dar haituite, si chinuite de prostia lor si agresivitatea mediului in care traiesti. Dar, desi ii inteleg, fapta trebuie pedepsita ca atare. La urma urmei, cand umblam pe strada, vrem sa fim printre oameni, nu printre animale. Eu salut campania demarata de ,,Adevarul” si sa incerce, desi e dificil, sa nu se lase dusi de val, de senzational si sa nu dezinformeze opinia publica (ex. ,,sexul surpriza”).

 5. #5

  Toata stima doamna Lili pentru pozitia dvs. dar mai ales pentru pozitia fata de justitie. Aici cred ca e cheia problemei cu violurile, coana justitia nu-si face treaba, si nu stiu decat un singur motiv pentru care un judecator nu-si face treaba pentru care e platit imparateste, in comparatie cu cel putin 95% dintre cetatenii Romaniei. Acel judecator si-a umplut buzunarele si a plecat din judecatoria Vaslui, adica dupa el potopul, putin ii pasa ce i se poate intampla acelei copile de 17 ani, cu cele 7 animale in libertate. As fi curios daca in motivarea sentintei a luat si cea mai mica masura pentru a o proteja. Se pare ca la operatiunea de „salvare” a celor 7 baieti de oameni gospodari, fotbalistii satului, care se duceau si la biserica duminica, a contribuit din plin si procurorul, sau procuratura, care nu s-a deranjat sa faca recurs. Bineinteles, contracost. Dar despre asta nu pomenesc nimic d-nii de la Catavencii, ei au probleme cu scriitura d-nei Ramona Ursu. Halal ziaristi, cine naiba va da salariu?

 6. #6

  Am cititi articolul Ramonei Ursu si m-a dezgustat cat de bine a prins la public. Sa spui ca mamele indivizilor alora merita violate pentru ca sunt curve e fix argumentul pe care ei l-au adus ca sa se apere de acuzari.
  „Curvele” merita violate. Daca o femeie a facut de bunavoie sex cu 100 de indivizi poate fi fortata sa faca cu inca 7.
  Fix asta este mentalitatea de meltean imputit care conduce spre viol si spre aprobarea violului de catre „femeile cinstite”.
  Hai sa respectam doar virginele si sa consideram ca, cu cat o femeie a facut mai mult sex, cu atat mai mult s-a indepartat de uman si a devenit obiect. Ca doar asta este femeia care face sex: un obiect folosit pentru satisfactia masculului.

 7. #7

  „Ca doar asta este femeia care face sex: un obiect folosit pentru satisfactia masculului.” Alexandra, strada e cu 2 sensuri… daca te uiti in stanga, uita-te si-n dreapta…

  Adevarul e ca toate articolele in general, indiferent de subiect, tind sa se indeparteze de problema principala… halal jurnalism. Fiecare „ziarist(a)” isi exprima mascat frustrarile, fata de ceea ce-l deranjeaza, dar totusi, cica el(ea) este obiectiv. Tine-ti-o tot asa, ca ajungeti unde trebuie!

 8. #8

  N-a citit nimeni titlul? Și de ce se încăpățânează atâta lume să creadă că în spatele cuvintelor pretențioase nu există conținut sau vreo părere demnă de luat în seamă?

  Și… să înțeleg că în perioada asta TREBUIE să se scrie numai despre cum se salvează planeta de violatori? Unde lăsăm libertatea perspectivei? Chiar țineți neapărat să citiți același lucru, spus aproximativ în același fel, dar de nume diferite? Adică… dumneavoastră, doamnelor și domnilor, aveți sfânta libertate de a scrie comentarii, dar domnul jurnalist ba. Nu se scurtcircuitează chiar nimic în judecata asta?

  Și, oameni buni, UNDE scrie în articol că autorul e ”PRO viol”?!

  Dacă vreți să citiți, citiți. Dar mai și înțelegeți ce vrea să vă spună jurnalistul, nu ce vreți (sau ați vrea) să auziți. Eventual, scrieți chiar voi, cei nemulțumiți, dacă nimeni nu e în stare să spună ceea ce trebuie.

 9. #9

  s-o inflamat lumea, muica! ce de comentarii in josul paginii… si ce bine se mai cearta romanul… mai ales cand nu intelege nici macar la nivel elementar ce a vrut sa spuna textul. Viol muica, da’ nu sariti ca-mi place… LOL

 10. #10

  Ai scris cum as fi facut-o eu daca aveam ceva talent (da” nu foarte mult). Acum serios, m-a uns pe suflet articolul.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

Editoriale
Ultimele articole
Editoriale
 • Balada trapezistei de la Capșa

  21 iunie 2022

  Ședeam la Capșa cu Emil Brumaru, cînd chelneru-a venit să ne anunțe că în parcare ne așteaptă carul doldora de păioase și grăunțe. Era talentul nostru de rezervă și nu […]

 • Tiriplici și alte animale fantastice

  21 iunie 2022

  Marcel Ciolacu este viitorul premier al României. Conform protocolului actualei coaliții de guvernare și conform viselor sale destul de umede. Florin Cîțu este fostul premier al României. Între ei stă […]

 • Cursa dezarmărilor

  20 iunie 2022

  A trebuit să deschidă gura Macron ca să se facă într-un tîrziu auzită realitatea: războiul e la granițele României. N-ai zice că a băgat cineva de seamă, dacă judeci după […]

 • Soluția lui Dracula pentru încetarea războiului din Ucraina

  14 iunie 2022

  Deși știam că încă n-are sediu în țara noastră, totuși l-am momit să nu mai plece vara în concediu, ci să rămînă încuiat în mit. ,,Stimați amici, eu chiar pentru […]

 • Așteptând inevitabilul

  14 iunie 2022

  Este greu de spus dacă în Guvernul României este măcar o singură persoană interesată de aspectele economice ale crizei care, deși a început de luni bune, ne este prezentată drept […]

 • Iscusita lașitate

  13 iunie 2022

  Partea europeană a Occidentului bogat ține în continuare cu rușii. Sigur, există un discurs oficial care tună și fulgeră împotriva invaziei, dar nemții, olandezii, italienii și austriecii îi dau lui […]