Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Cum scapi din insectarul pentru oamenii gîngănii

Zoom Cum scapi din insectarul pentru oamenii gîngănii

Una dintre formulele enervante ale criticilor e aceea cu confirmarea cu care autorul e dator în cel de-al doilea roman al său. Adică e scriitorul foarte bun cu romanul lui de debut, dar să vedem dacă va confirma cu următorul. Mihai Radu nu s-a grăbit cu cel de-al doilea roman al său și are suficient umor încît să nu se supramotiveze literar.

Astfel că după Sebastian, ceilalți și un cîine, apărut acum trei ani, roman satiric de o forță și o originalitate impresionante, Radu a scos o nouă satiră a vieții de familie din trecutul imediat, de astă dată însă cercetîndu-și personajele mai în profunzime și întorcîndu-le pe toate fețele, într-un thriller psihologic de o inventivitate seducătoare și cu un umor fin dozat, care capătă treptat o amărăciune pe care n-ai fi bănuit-o.

Recunoști lumea din Extraconjugal, e cea în care ne învîrtim cei mai mulți dintre noi și despre care sîntem convinși că n-are ce surprize să ne ofere, cu oamenii ei obișnuiți care-și trăiesc viața după un tipic pe care nu-l hotărăsc ei aproape niciodată. Sînt cei care depind de veniturile unor afaceri mici și nesigure sau de salarii mari, dar la fel de nesigure, încît încercările lor de a-și face ordine în viață sau de a-și păstra iluzia unei vieți așezate par, cel mai adesea, ridicole. Asta chiar și în micul univers al familiei. Adesea, mai ales acolo.

În orășelele de provincie, ca și în cartierele dormitor ale Bucureștiului, bîntuie o dezolare pestriță și o monotonie pe care n-o sparg decît Crăciunul și Paștele, bașca scandalurile, nunțile, botezurile și decesele. Mihai Radu fixează tipicul cu umor, după care își scoate personajele din cămăruța socială la care par condamnate pe viață, urmărindu-le cum se transformă psihologic, deși au aerul că sînt neschimbate. Povestitorul lui, Robert, cel care trăiește din scris – nu ca scriitor, ci ca autor de script-uri pe care le citesc alții, la emisiuni de radio sau la TV, sau face scenarii TV ori se ocupă de comunicarea vreunei firme pricopsite, are impresia că el a scăpat din chingile acestei lumi precare, după ce a izbutit să plece din orășelul de provincie în care s-a născut și să ajungă în Capitală. Ca mulți provinciali care au reușit la București, Robert își privește rubedeniile care au rămas acolo ca pe niște insecte care mai mișcă după ce a fost vîrît în ele acul care le fixează într-o condiție din care nu mai pot scăpa, chiar dacă mai dau din aripi sau din picioare. Or, de fapt, Mihai Radu se ceartă în romanul său cu cei care, ca Robert al lui, văd în omul obișnuit care trăiește în provincie sau în Bucureștiul majorității o biată gînganie prinsă de vie într-un insectar.

Astfel că, de unde naratorul are impresia că sora lui mai mică, cea care a rămas în orașul lor și s-a ratat, el descoperă că femeia pisăloagă în care s-a transformat sora lui e, de fapt, un soi de mamă a răniților în suflet din oraș. În loc să se ducă în București, unde să urmeze sociologia și să aibă o carieră în lumea mare, sora lui Robert preferă să facă pe socioloaga și pe psiholoaga de serviciu la ea în oraș. Nimic idealizat sau însiropat în aceste vieți de provincie despre care ai zice, mai întîi, că țin de știutele bovarisme literare adaptate la noi.

În multele povești de viață din Extraconjugal care cresc una din alta și se întrepătrund, completîndu-se, pe măsură ce urmărești firele narațiunii, descoperi că personaje care la începutul cărții păreau fixate într-un destin oarecare se metamorfozează, spre mirarea povestitorului, care are impresia că le cunoaște nu numai trecutul, ci și viitorul. În micile lor așa-zise bovarisme se ascund, de fapt, alegeri de viață care le scot din insectarul pentru care erau programate, ca să zboare după cum le duce capul.

Mihai Radu nu doar că a confirmat cu Extraconjugal că e un autor pe care se poate paria la cota vedetelor, ci e deja un romancier care și-a construit o lume numai a lui, așa că, de aici încolo, întrebarea e ce va face cu ea în continuare, pariind cu anticipație pe valoarea romanelor lui.

Mihai Radu, Extraconjugal, Editura Polirom, 2017.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

romania100
Editoriale
 • Dacă…

  17 iulie 2018

  Dacă în locul mahmurilor șefi de stat care pritocesc soarta lumii s-ar fi întîlnit la Helsinki căpitanii echipelor de fotbal ce-au pompat bucurie, vreme de trei săptămîni, pe străzile globului […]

 • Pușcăria ca poliție politică

  17 iulie 2018

  Un document scos de Băsescu din vechea lui arhivă neagră arată felul în care inculpaților li se anulează șansa unui proces corect. Asta se face “în conformitate cu dispozițiile articolului […]

 • Nea Delirache

  17 iulie 2018

  Au dat-o jos pe Kövesi, pedestrimea pesedistă voia să plece la casele ei, când s-a auzit Liviu Dragnea: Nuuu, mai stați, lupta abia acum începe! Mai repede depistezi așchii de […]

 • Cum a reușit Klaus Iohannis să despartă calul de porumbel

  10 iulie 2018

  După ce s-a jucat o lună de zile de-a Petrarca, domnul Iohannis a scos-o pe Laura din cărți, spulberînd mitul iubirii eterne. Nu i-a fost foarte greu pentru că acolo […]

 • 11 ani cu revocare

  10 iulie 2018

  “…indiferent cît de atacați am fost, indiferent cît de umiliți am fost în fața societății, în fața familiilor noastre, tîrîți în noroi, fără posibilitatea de a ne apăra…”, zice Kövesi […]