Te pui cu independența Justiției în Turcia?! În 1934, cînd Kemal Mustafa Atatürk a hotărît că marea biserică Sfînta Sofia va deveni muzeu, asta după ce le-a interzis turcilor să mai poarte fes și turcoaicelor, iașmac, Justiția își făcea siesta. O siestă care a durat aproape 90 de ani. Mai precis pînă s-a găsit Tribunalul Administrativ din Ankara, un fel de Curte Supremă în Turcia, să declare ilegală decizia lui Atatürk. Cu vreun an în urmă, însă, Regep Tayyip Erdogan, președintele cu înclinații de sultan, spusese că transformarea în muzeu a moscheii a fost o mare greșeală. Ceea ce se pare că Justiția a ținut minte. Și a corectat greșeala.
Biserica Ortodoxă din Turcia nu mai doarme nici ea: a cerut stăruitorca Sfînta Sofia să-i fie retrocedată. A invocat în acest scop istoricul adevăr că biserica a fost ortodoxă de la anul 537, cînd a fost inaugurată de împăratul Iustinian, pînă la 1453, cînd Constantinopolul a fost cucerit de armata sultanului Mahomed al II-lea, iar Sfînta Sofia a fost transformată în moschee, din ordinul cuceritorului. În 1453 a precumpănit dreptul forței. Sub Atatürk a contat laicizarea republicană a Turciei, făcută pe repede-înainte. Acum, independentul Tribunal Administrativ, care în general s-a cam făcut preș în fața lui Erdogan, a cîrmit-o spre forța dreptului și-a reparat „greșeala” comisă de întemeietorul Turciei moderne.
Nu ține să zici că, de cînd a devenit Aya Sofya muzeu, nu mai aveau turcii din Istanbul o moschee pricopsită unde să aducă laude lui Allah și Profetului. Nu departe e marea Moschee Albastră, cu cele șase minarete ale sale – Aya Sofya n-are decît patru! –, plus alte moschei mai mici răsfirate prin oraș. Dacă lui Erdogan nu i-ar fi scăzut acțiunile în acest mandat, poate nu i-ar fi dat prin cap să zgîndărească lucrurile. Pe vremea cînd era primarul Istanbului, fostului fotbalist nu i-a dat prin cap să declare că transformarea moscheii în muzeu a fost o greșeală. Dar după lovitura de stat eșuată, Erdogan a băgat de seamă că, în independența ei,Justiția din Turcia îi face toate hatîrurile, de s-au umplut pușcăriile cu cei care nu-i fac temenele. Și a dat un semn pe care tribunalul l-a digerat ca pe un binecuvîntat pilaf de drept.
După ce Rusia, Grecia, SUA, Franța și ONU, prin UNESCO, au cerut Turciei să lase Sfînta Sofia în pacea ei anterioară, Erdogan a anunțat, în mare mila lui, că,ajunsă moschee, Aya Sofya va primi în continuare vizitatori, și musulmani, și nemusulmani, ca multe alte lăcașe de cult din lume, inclusiv Moscheea Albastră din Istanbul. Doar că, oricum ar întoarce-o sultanul republicii,o moschee nu e muzeu, iar un muzeu transformat în moschee, cu atît mai puțin.