Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Cum strânge baronul Oprișan bani publici ca să aibă pentru avocații de zile negre

Zoom Cum strânge baronul Oprișan bani publici ca să aibă pentru avocații de zile negre

Când te cheamă Marian Oprișan, dosarele tale penale mucegăiesc prin bibliorafturile instanțelor, iar lumea te privește ca pe un dinozaur mitologic ce zburdă pe câmpii fără să-i ceară nimeni socoteală, este normal să capeți o oareșce aroganță în relația cu bugetul public. Să-l tratezi de sus, ca și cum ar fi colectat special, din impozitele fraierilor, ca să ai tu de buzunar, de un suc și-o șaorma cu fetițele, de un SUV sau de-o vilă cu piscină. Altfel, ce rost ar avea să fii baron local dacă te-ai lăsa încorsetat de reguli și de legi și n-ai face ce vrea mușchii tăi în feuda europeană Vrancea?

Singurul inconvenient la schema asta este că nu poți lua direct banii din trezorerie și să-i bagi în buzunarul personal. Ești obligat să apelezi la firmele clientelare, cărora să le transferi sumele sub formă de plată pentru așa-zise investiții care nu se finalizează niciodată, deși înghit milioane de euro.

O asemenea investiție, în feuda lui Marian Oprișan, este sediul fostei Prefecturi Putna din Focșani. Deteriorată de cutremure, clădirea, simbol al orașului, a intrat în reparații capitale încă dinainte de 1989 și de atunci tot înghite fonduri. În anii 2000 a fost preluată la Consiliul Județean, iar Marian Oprișan și-a dat solemn cuvântul c-o va restaura în doi-trei ani. Vrăjeală.

Lucrările de reabilitare au fost încredințate firmei gălățene Vega ‘93, față de care baronul vrâncean a căpătat o simpatie deosebită, mai ales de când a aflat că între acționari se afla și unul dintre avocații care l-au reprezentat în dosarele de corupție. Până în prezent, pentru acest contract, Vega a încasat în jur de 10 milioane de lei, deși în afară de zugrăveala exterioară și schimbarea tâmplăriei nu se poate vedea că ar fi făcut mare lucru. De aceeași părere au fost și reprezentanții Curții de Conturi, potrivit cărora Consiliul Județean a plătit peste un milion de lei pentru lucrări executate doar pe hârtie.

Pe de altă parte, dacă cităm din rapoartele de activitate ale baronului Marian Oprișan, lucrările s-au realizat într-un ritm susținut, fiind realizate, până la finalul lui 2011, într-un procent de 90%. Și la acel nivel, în mod ciudat, s-au oprit, termenul de recepție fiind decalat de la un an la altul: finalul lui 2011, 2012, 2013. Și ar fi urmat finalul lui 2014.

Doar că, la ultima ședință, la propunerea personală a baronului, Consiliul Județean Vrancea a aprobat suplimentarea contractului de reabilitare a sediului Prefecturii Putna, celor de la Vega ‘93, cu încă 7 milioane de lei. Practic, cele 10 procente din lucrări care au mai rămas de executat vor costa aproape tot atât cât cele 90 realizate până în prezent.

Ceea ce, dacă stăm strâmb, ne scărpinăm în cap și judecăm drept, înseamnă că ori baronul Marian Oprișan stă prost cu procentele, ori că avocații care îl apără în procesul de corupție și-au mărit într-atât de mult onorariul că nu se mai descurcă să-i plătească. I.S.

0 vizualizări

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

Carne de pui La Provincia
Big Fish
Editoriale
  • Lupta perdanților

    16 iunie 2025

    Nicușor a întins negocierile pînă la limita de rupere. A trecut o lună de la alegeri și majoritatea „pro-europeană“ și-a redobîndit năravurile românești. Premierul Bolojan, ieșit la încălzire de șase […]

  • Despre îngerul păzitor al bețivului

    16 iunie 2025

    Acum șase sute de ani, cînd maimuța poeziei românești încă nu se dăduse jos din copac, un june coțcar francez pe nume François Villon, atins de geniu și de patima […]

  • O lună de nimic cu Nicușor Dan

    16 iunie 2025

    E deja o lună, fără două zile, de când Nicușor Dan e președinte și totul pare încremenit în proiect. Pare că trăim o poveste în care deficitul bugetar e precum […]

  • Strigătul bătrînului îngropat de viu la pandemie

    15 iunie 2025

    La șapteș’ cinci de ani în foi de viță și-n sos de vin, gătit pe îndelete, visez că plec din nou la grădiniță lîngă liceul sanitar, de fete. Și-n loc […]

  • Ură și prostie

    12 iunie 2025

    Valorile și principiile ce stau la baza unei societăți sănătoase n-au fost niciodată o realitate cotidiană la noi, în bătătura carpato-danubiană. Ne-am alintat și le-am clamat, privind cu o falsă […]

Iubitori de arta