Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Curtea de Conturi îi obligă pe medicii din Timiș să-și respecte contractele

Zoom Curtea de Conturi îi obligă pe medicii din Timiș să-și respecte contractele

Peste mulți dintre eroii în halate albe ai Timișoarei a căzut, din senin, o mare năpastă. După atâția ani în care au ignorat obligația legală de a desfășura activitate în ambulatoriile spitalelor publice în care sunt angajați, focusându-se, în schimb, pe consultațiile din cabinetele private, acești medici se văd puși acum în situația nemaivăzutăși nemaiauzită de a-și respecta programul de lucru de șapte ore. În beneficiul pacienților, cărora nu li se mai poate comunica sec, după externare, că medicul lor curant îi așteaptă la control doar în privat.

Întorsătura de situație se datorează

controlului efectuat de auditorii Camerei de Conturi Timiș, în luna aprilie a.c., la Casa Județeană de Asigurări de Sănătate (CJAS) Timiș. Echipa de control a constatat că„există mai multe situații în care medici cu norma de bazăîn spitale nu desfășoară activități în cadrul ambulatoriului integrat, o parte optând pentru a desfășura activitate în relație cu CJAS, dar nu în ambulatoriul integrat, ci în ambulatoriul privat“.

Experții în cifre ai Curții de Conturi au făcut ceea ce știu ei cel mai bine, au calculat, iar numărătoarea a dat rezultate previzibile. La Spitalul Județean Timișoara, din cei 384 de medici angajați, doar 166 au contract cu CJAS Timiș pentru consultații în ambulatoriul spitalului de stat, 29 au contract cu Casa de Asigurări pentru consultații în cabinetele private, în timp ce 189 n-au nici un contract cu CJAS, adică prestează „la privat“ fără ca pacientul să aibă vreo reducere sau gratuitate. La Spitalul Municipal Timișoara, 148 de medici oferă consultații în ambulatoriul unității sanitare, 18 au contract cu CJAS Timiș pentru consultații în privat, iar 128 n-au nici un contract cu Casa de Asigurări. Încă un exemplu, de la Spitalul pentru Copii Timișoara, unde linia de clasament este: 55 – 6 – 52.

În raportul de audit

întocmit în urma controlului de la CJAS Timiș sunt prezentate două spețe din ciclul „Așa nu!“, ambele din cadrul Spitalului Județean Timișoara.

Prima, la Clinica de Neurologie, care are două secții, Neurologie I și II. Absolut nejustificat, „furnizorul de servicii a ales să restrângă aria de adresabilitate a pacienților cronici cu patologie, ce necesită medicație specifică Programelor Naționale de Sănătate (respectiv bolnavi confirmați) la o singură secție din cadrul clinicii, și anume la Secția de Neurologie II“. Ca urmare, s-a limitat „accesul bolnavilor cronici la ambulatoriul integrat al spitalului pentru alocarea consultațiilor, însoțită de medicația specifică ce trebuie să o primească lunar“.

Așa s-a ajuns ca, din 17 medici angajați la Clinica de Neurologie, doar 6 (șase!) doctori, toți din cadrul Secției Neurologie II, să poată prescrie/elibera medicație, pentru că medicii Secției de Neurologie I nu au fost incluși în derularea Programelor Naționale de Sănătate!

Dar asta nu e tot.

Pentru a masca lipsa consultațiilor din ambulatoriu, conducerea clinicii a decis acordarea medicației prin schema clasică: internarea pe o zi. Doar că criteriile de internare în spitalizarea de zi sunt clare: a) urgențe medico-chirurgicale ce necesită supraveghere medicală până la 12 ore (…); b) diagnosticul nu poate fi stabilit și tratamentul nu poate fi efectuat și/sau monitorizat în ambulatoriu. Astfel, „pacienții eligibili ce sunt îndreptățiți să primească medicație prin PNS nu se încadrează la punctul a) întrucât nu se încadrează la urgență medicală, dar nici la punctul b), întrucât ei sunt deja bolnavi cronici cu diagnostic stabilit“.

Și iată o modalitate concretă a risipirii banilor din Sănătate: tariful pe spitalizare de zi este de 200 lei/zi, iar prin ambulatoriu, dacă s-ar fi eliberat prescripțiile medicale bolnavilor cronici, costurile maxime ar fi fost de 70,68 lei/consultație! De aproape trei ori mai puțin!

A doua speță prezentată

cu titlu exemplificativ de auditorii Camerei de Conturi Timiș are în centru Secția de Radiologie și Imagistică. Deși Spitalul Județean Timișoara contractase cu CJAS servicii medicale imagistice pentru perioada ianuarie-iulie 2021, acestea nu s-au efectuat, niște fonduri serioase fiind astfel blocate în mod inutil, în detrimentul altor furnizorii de servicii medicale și, evident, în detrimentul pacienților. Cum s-a ajuns aici? Simplu: din 16 medici încadrați pe Radiologie, doar unul dintre ei a funcționat în ambulatoriul integrat al spitalului, marea majoritate, adică zece medici, prestând servicii în ambulatoriul privat în relație contractuală cu CJAS Timiș! Păi, cine să mai facă radiografii la spital, dacă toți radiologii o ușchesc să le facăîn privat?!

În urma controlului la CJAS Timiș, auditorii au dat termen instituției ca, pânăpe 31 octombrie 2022, să punăîn aplicare următoarea măsură: „În raport cu norma legală (n.r. Ordinul Ministerului Sănătății  nr. 39/16.01.2008, privind reorganizarea ambulatoriului de specialitate al spitalului), se va proceda la cuprinderea în contractul încheiat între CJAS Timiș și unitățile sanitare din sistemul public a clauzelor referitoare la obligativitatea tuturor medicilor de specialitate încadrați în spital de a desfășura activitate în sistemul integrat, spital ambulatoriul integrat, în cadrul programului normal de lucru, asigurând asistența medicală spitalicească continuă, în regim de spitalizare de zi și ambulatorie“.

Se anunță o vară fierbinte în orașul de pe Bega, iar dacă această revoluție în sistemul medical al urbei va reuși – pentru că, este limpede, o grămadă de eroi în halate albe scot fum pe nas de nervi , poate că un refren celebru va reveni în actualitate: azi în Timișoara, mâine în toatățara!

Cristian Dinescu
Citeşte mai multe despre:

7 comentarii

 1. #1

  Prejudiciul adus pana acum statului banuiesc ca nu se mai recupereaza de la „eroi”. Ca doar asa-i in tenis…

 2. #2

  Și n-ar trebui sa le dam nici salariu, la o adică, că medicii sunt sclavi pe plantație, trebuie sa muncească unde avem noi, statul român, chef!
  Cu ce drept poți obliga un medic sa aibă o normă jumătate, spital și ambulatoriu, ambele la spital? E dreptul lor sa lucreze unde vor după programul de spital. Ambulatoriu cu casa in altă clinica privata, cu alte condiții, daca așa vor, sau deloc. Care sunt celelalte meserii pe care le obligați să lucreze cat are chef curtea de conturi, unde vrea ea? Poate ar trebui sa muncească așa stimabilii jurnaliști de la catavencii, care știu să latre aiurea! Proști ar fi doctorii aia sa nu ii dea in judecată sau sa plece de tot. Să rămână spitalul fără medici, sa vedem atunci ce bine se simte casa de asigurări. Sa plece din țară, unde alții abia așteaptă să îi primească. Vestul e mai aproape de Timișoara. Azi din Timișoara, mâine din toată tara.

 3. #3

  Dupa cum pare, se strange de ceva dosare penale …

  • #4

   Pentru nu zau. Pai pot opta pentru privat, sunt liberi sa o faca. Deocamdata noi pacientii v-am platit o viata intreaga serviciile medicale in avans si implicit salariile, asa ca aveti obligatia sa ne serviti in spitalele publice nu gratis pt ca asa cum am spus ari fost platiti in avans. In concluzie nu e vorba de cheful Curtii de Conturi ci de nesimtirea voastra si lacomia patologica dupa bani.

   • #5

    Plătesc contribuția de sănătate, ca și cea de pensie, de peste 30 de ani, la fel și soția. Cumulat, am apelat la sistemul de sănătate de 10 ori. Cred ca mi-e dator pana peste urechi.

 4. #6

  …allooo , CURTEA DE CONTURI, dar pe intangibili medici DE LA ORL , când ii căutați ..!! ..ori va este frica de Super Pilele d-nei dr MIMI POENARU / Sarau, care își permite orice, oricând ..!! ..inclusiv sa utilizeze in privat scule care aparțin Clinicii de Stat iar unii din șefii ei (aceia de pe hartie de la Spitalul Municipal Timisoara) , se fac ca nu au timp de citit diverse adrese / de diverse inspecții ..?!?!
  …dar pe cei de la ONCOLOGIE..? ..undeva pe la clinica privată ONCOHELP scrie ceva de genul CLINICA UNIVERSITARĂ bla-bla-bla ..!!!!!!!!!!! …pe bune, adică medici plătiți de statulu roman , prestează și se școlesc LA PRIVAT..????????????

 5. #7

  Rafila….alt securist ajuns ministru…ce competente are? …ca e doctor, care nu prea a practicat?…..ca a fost pasager functionar la OMS……ca joaca piesa ursuletului blind din poveste?…ca a fost tacsu mare securist si el e fiul lui tacsu?…..o javra si asta….ochii pe contractele de la minister ca pe butelie…gaozaru asta nu a fost pus acolo degeaba….

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

Editoriale
 • Aș săruta leprosul

  27 septembrie 2022

  Ucraina, ca o boală de-origine divină, se-ntinde peste lume la bursa din New York. Piticu-i de cinci metri și doamna-i balerină. Chiril cică Metodiu e putinist și porc. Ascuns sub […]

 • Birocrația participativă

  27 septembrie 2022

  Europa, mai ales cea strânsă în Uniunea Europeană, a trecut într-o fază nouă de evoluție. După o istorie temporal dominată de autoritarism, monarhii ereditare și alte forme de guvernare complet […]

 • Tovarășul Klaușescu

  26 septembrie 2022

  „România merge bine şi economia românească creşte“, a zis Klaus Iohannis în plină criză a tarifelor la gaz și la electricitate, luîndu-i parcă vorbele din gură unui alt președinte. În […]

 • O lovitură de stat sentimentală, ratată în stil sud-american

  20 septembrie 2022

  Erai ca o soție de dictator, iar eu, cum te-am zărit, pe dată am declanșat revolta, visam să îți vîr soțul într-un mausoleu dar n-am fost Che Guevara, ci, vai, […]

 • Ce-ai făcut, Bobiță?

  20 septembrie 2022

  Las Fierbinți a lansat în conștiința publică două întrebări existențiale atât de profunde, că mii de ani vor trebui luminii să le-ajungă. Or fi mai multe, nu știu, dar astea […]

Ultimele articole
Editoriale
 • Aș săruta leprosul

  27 septembrie 2022

  Ucraina, ca o boală de-origine divină, se-ntinde peste lume la bursa din New York. Piticu-i de cinci metri și doamna-i balerină. Chiril cică Metodiu e putinist și porc. Ascuns sub […]

 • Birocrația participativă

  27 septembrie 2022

  Europa, mai ales cea strânsă în Uniunea Europeană, a trecut într-o fază nouă de evoluție. După o istorie temporal dominată de autoritarism, monarhii ereditare și alte forme de guvernare complet […]

 • Tovarășul Klaușescu

  26 septembrie 2022

  „România merge bine şi economia românească creşte“, a zis Klaus Iohannis în plină criză a tarifelor la gaz și la electricitate, luîndu-i parcă vorbele din gură unui alt președinte. În […]

 • O lovitură de stat sentimentală, ratată în stil sud-american

  20 septembrie 2022

  Erai ca o soție de dictator, iar eu, cum te-am zărit, pe dată am declanșat revolta, visam să îți vîr soțul într-un mausoleu dar n-am fost Che Guevara, ci, vai, […]

 • Ce-ai făcut, Bobiță?

  20 septembrie 2022

  Las Fierbinți a lansat în conștiința publică două întrebări existențiale atât de profunde, că mii de ani vor trebui luminii să le-ajungă. Or fi mai multe, nu știu, dar astea […]

 • Restrîngerea domeniului luptei

  19 septembrie 2022

  Cele șase turnuri de fum de la IMGB, ultimii martori ai industriei grele socialiste, s-au prăbușit vineri la pămînt, executate cu muniție adevărată. Cadavrele urmează să fie cărate cu basculantele […]