Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

DAN DUNGACIU: „Viktor Orbán știe cît și cînd să apese pedala în relațiile cu UE. Pînă acum i-a mers“ (2)

Zoom DAN DUNGACIU: „Viktor Orbán știe cît și cînd să apese pedala în relațiile cu UE. Pînă acum i-a mers“ (2)

În Ungaria, Orbán știe să profite de slăbiciunile Uniunii Europene. Chiar dacă Putin se sumețește la Kremlin, Rusia nu mai călărește pe cai mari, China i-a luat locul. Dacă lui Boris Johnson îi iese pasiența în Albion, UE va trage din greu ponoasele. Și dacă, în Franța, Marie Le Penn cîștigă alegerile, întoarcem o pagină a istoriei, de se sparie gîndul, spune Dan Dungaciu în ultima parte a interviului.

Cristian Teodorescu: Pe ce se bizuie Viktor Orbán, de se tot încontrează cu Comisia Europeană? Pe bunele relații cu Rusia?

Dan Dungaciu: În primul rînd, pe faptul că UE este o comunitate care n-a învățat să își pedepsească propriii membri. Nu a fost creată pentru asta. Procedurile sînt greoaie, discutabile și, dacă le duci pînă la capăt, riști să alienezi alți membri UE sau, și mai grav, cetățenii statelor pe care le pedepsești. Orbán știe lucrurile astea, este practician al „afacerilor europene“ de 30 de ani, știe cînd și cît să apese pe pedală și cînd să ridice piciorul. Pînă acum i-a mers. Miza lui nu este „exit“-ul, ci jocul politic intern și extern de formulă suveranistă, pe toate direcțiile. Nu e vorba doar de Rusia, ci și de China.

Nu Rusia și China îl ajută însă pe Orbán în relația cu UE, ci structura uniunii, cunoașterea remarcabilă a funcționării acesteia, relația economică masivă cu Germania și cercurile economice de acolo, coeziunea echipei sale politice… Astăzi este în fața unei noi provocări, pe dosarul din ce în ce mai important al drepturilor minorităților sexuale, devenit aproape barometru inclusiv în relațiile internaționale… E un dosar complicat de gestionat, în care Viktor Orbán nu poate face pași înapoi, dar, paradoxal, e la fel de complicat și pentru UE. Căci chestiunea asta e politică de bucătărie, altminteri spus, e un subiect care e discutat de toată lumea, de omul de rînd, de toți, ajunge în bucătăria oamenilor… Și dacă Orbán îl supune la referendum și cîștigă, rezultă că UE se opune nu regimului Orban, ci cetățenilor Ungariei, marea lor majoritate pro-europeni. Grea dilemă pentru UE, care știe, în sinea ei, că nu de valori în sine este vorba, ci de unele valori… De ce, de pildă, prezența icoanelor în școli sau a însemnelor religioase islamice (burka, feregeaua) sînt interzise în spațiile sau școlile publice, iar valorile unei minorități sexuale trebuie promovate în școlile publice? Tot de minorități e vorba pînă la urmă, unele religioase, altele sexuale… De ce identitatea sexuală este mai importantă decît identitatea religioasă? Va fi deci un dosar greu, așadar, un dosar-test, căci nici una dintre părți nu poate ceda. E vorba de valori, pînă la urmă, iar prezența „copiilor noștri“ în acest dosar crește exponențial miza emoțională a chestiunii. Să vedem dacă ulciorul lui Viktor Orbán va mai merge și acum la apă.

C.T.: De ce bagă Orbán bani în fotbalul din România, țintit, ce-i drept?

D.D.: Viktor Orbán investește masiv în Transilvania, printr-un program intitulat sfidător „Kós Károly“, după numele unui intelectual maghiar medaliat de Horthy Miklós imediat după Diktatul de la Viena… Și nici pînă azi statul român nu ne-a lămurit dacă este de acord cu acest proiect de investiții „economice“ în Transilvania, care e statulul acestui proiect unguresc, dacă partea română l-a acceptat și prin ce acord, document etc. Deci nu știm nimic.

Chestiunea cu fotbalul este parte a proiectului. Și nu e vorba doar de fotbal, ci și de hochei, grădinițe, creșe etc. Dacă o luăm punctual, există un procent enorm de cetățeni români de origine maghiară care sînt îndatorați direct proiectelor de investiții ale regimului Orbán de la Budapesta. Deci legătură cu liderul este aproape nemijlocită. E o situație fără precedent. Nu e vorba doar despre cetățenie ungară, ci de lucruri și mai concrete, ajutoare economice pentru fermieri, creșe, grădinițe, terenuri de sport, cluburi de fotbal… Sigur că fotbalul este o marotă a lui Viktor Orbán, fost jucător și fanatic al acestui sport. Dar să nu ne facem nici o iluzie, este sau va fi vorba de o instrumentalizare geopolitică a chestiunii, inclusiv a dimensiunii fotbalistice. Miza este, tehnic vorbind, de de-suveranizarea României pe anumite dosare care privesc Transilvania și, ulterior, co-suveranizarea în această regiune.

C.T.: Cui dă voturi pandemia în Marea Britanie, de anunță Boris Johnson relaxări peste relaxări, deși în Anglia se îngroașă gluma din nou?

D.D.: Boris Jonhson este premierul britanic cu cele mai multe provocări pe agendă din istorie, probabil… Dar a reușit, ca „brexiteer“ convins, să ducă conservatorii la un scor istoric în alegeri. Asta pentru cine se îndoia că britanicii au fost induși în eroare la votul pentru Brexit. Nu au fost, dovadă că l-au votat pe Johnson tocmai ca să facă exit-ul. În ceea ce privește pandemia și valul al patrulea, gluma începe să se îngroașe cam peste tot… Cazul Marii Britanii este special nu doar din pricina evoluțiilor recente, ci pentru că, pe termen mediu și pe termen lung, are consecințe strategice. De aici și atenția politică pe care o capătă evenimente legate de această țară, vezi urgența cu care oficialii europeni și-au declarat susținerea pentru Italia în celebra finală… Era, în viziunea lor, un meci UE contra Marea Britanie. Și oficialii de la Bruxelles au dreptate. Miza este că Marea Britanie e cea mai mare amenințare structurală la adresa UE! Mai pe șleau, dacă Marea Britanie, care a plecat din UE, reușește, atunci pe termen mediu și lung UE va avea o enormă vulnerabilitate, căci state „insurgente“ vor avea o… alternativă. Și un exemplu de urmat.

C.T.: În Franța, în ziua cînd au ieșit 100.000 de persoane să protesteze împotriva măsurilor anti-COVID ale lui Macron, 900.000 de francezi au anunțat că vor să se vaccineze și 700.000 au și făcut-o. Avantaj Macron?

D.D.: Depinde de cum pui lumina pe evenimente și pe care evenimente pui lumina. Acum, în Franța, mai ales după eșecul răsunător de la locale al partidului lui Macron (și al partidului doamnei Le Pen, de altfel), totul va fi mobilizat pentru ca „populistul cel bun al Europei“, adică președintele Macron, să cîștige. Uitați de reforme, de reforma pensiilor, marea temă a președinției înainte de pandemie… Totul e pus între paranteze, căci Macron trebuie să cîștige. Miza e enormă, e adevărat. Căci dacă intră în competiția prezidențială alături de doamna Le Pen și pierde, nu va mai fi vorba doar de Franța, ci de UE așa cum o știm noi. Dacă Le Pen cîștigă, pe fondul plecării din politică a simbolului Merkel, se va întoarce pagina istoriei europene. Se sparie gîndul…

C.T.: S-au înmulțit Cassandrele Uniunii Europene, citate cu voluptate de Sputnik. Din populism după rețetă britanică sau din cauza slăbiciunilor UE?

D.D.: Asta fac rușii de cînd îi știm. Ei nu au posibilitatea să construiască „proiecte pozitive“, să fie exemple de urmat, așa că joacă pe greșelile adversarului… Caută răni deschise în interiorul UE sau NATO și bagă cuiul în ele… vor să le infecteze și mai tare. Asta e strategia lor. Deci francezii nu o votează pe doamna Le Pen că e plătită de ruși, ci e plătită de ruși pentru că francezii o votează… Asta e legătura corectă.

În ceea ce privește Cassandrele, Moscova a avut încă din anii ’50, două mize: spargerea unității euro-atlantice și spargerea unității europene. Asta le convine, căci diminuează forța de lovire și de negociere a Occidentului în raport cu ei. Relația euro-atlantică e acum problematică, se reglează, dar ea depinde de China, nu de Rusia, care a cam ieșit din jocul mare.

În ceea ce privește Europa, unitatea europeană e determinată în acest moment de pandemie. Pandemia are trei paliere mari: medical, economic și politic. Nu e clar dacă am trecut de primul nivel, cu vaccinuri, imunizări etc. Se pare că nu. Dar va veni al doilea, cel economic, adică consecințele economice ale pandemiei, care va avea efecte, prin reacțiile populației, la al treilea palier, cel politic. Acolo și abia atunci se va juca cu adevărat miza Europei ca proiect… Încă nu sîntem la acel punct și e prea devreme să ne pronunțăm. Dar acesta este și va fi testul major al elitelor europene.
Citeşte mai multe despre:

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

Editoriale
 • Aș săruta leprosul

  27 septembrie 2022

  Ucraina, ca o boală de-origine divină, se-ntinde peste lume la bursa din New York. Piticu-i de cinci metri și doamna-i balerină. Chiril cică Metodiu e putinist și porc. Ascuns sub […]

 • Birocrația participativă

  27 septembrie 2022

  Europa, mai ales cea strânsă în Uniunea Europeană, a trecut într-o fază nouă de evoluție. După o istorie temporal dominată de autoritarism, monarhii ereditare și alte forme de guvernare complet […]

 • Tovarășul Klaușescu

  26 septembrie 2022

  „România merge bine şi economia românească creşte“, a zis Klaus Iohannis în plină criză a tarifelor la gaz și la electricitate, luîndu-i parcă vorbele din gură unui alt președinte. În […]

 • O lovitură de stat sentimentală, ratată în stil sud-american

  20 septembrie 2022

  Erai ca o soție de dictator, iar eu, cum te-am zărit, pe dată am declanșat revolta, visam să îți vîr soțul într-un mausoleu dar n-am fost Che Guevara, ci, vai, […]

 • Ce-ai făcut, Bobiță?

  20 septembrie 2022

  Las Fierbinți a lansat în conștiința publică două întrebări existențiale atât de profunde, că mii de ani vor trebui luminii să le-ajungă. Or fi mai multe, nu știu, dar astea […]

Editoriale
 • Aș săruta leprosul

  27 septembrie 2022

  Ucraina, ca o boală de-origine divină, se-ntinde peste lume la bursa din New York. Piticu-i de cinci metri și doamna-i balerină. Chiril cică Metodiu e putinist și porc. Ascuns sub […]

 • Birocrația participativă

  27 septembrie 2022

  Europa, mai ales cea strânsă în Uniunea Europeană, a trecut într-o fază nouă de evoluție. După o istorie temporal dominată de autoritarism, monarhii ereditare și alte forme de guvernare complet […]

 • Tovarășul Klaușescu

  26 septembrie 2022

  „România merge bine şi economia românească creşte“, a zis Klaus Iohannis în plină criză a tarifelor la gaz și la electricitate, luîndu-i parcă vorbele din gură unui alt președinte. În […]

 • O lovitură de stat sentimentală, ratată în stil sud-american

  20 septembrie 2022

  Erai ca o soție de dictator, iar eu, cum te-am zărit, pe dată am declanșat revolta, visam să îți vîr soțul într-un mausoleu dar n-am fost Che Guevara, ci, vai, […]

 • Ce-ai făcut, Bobiță?

  20 septembrie 2022

  Las Fierbinți a lansat în conștiința publică două întrebări existențiale atât de profunde, că mii de ani vor trebui luminii să le-ajungă. Or fi mai multe, nu știu, dar astea […]

 • Restrîngerea domeniului luptei

  19 septembrie 2022

  Cele șase turnuri de fum de la IMGB, ultimii martori ai industriei grele socialiste, s-au prăbușit vineri la pămînt, executate cu muniție adevărată. Cadavrele urmează să fie cărate cu basculantele […]