Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

DANA PAPADIMA: „Am făcut sport pe Zoom, m-am întîlnit cu prietenii cu sfințenie pe Zoom, am mîncat, am băut, am dansat pe Zoom“

Zoom DANA PAPADIMA: „Am făcut sport pe Zoom, m-am întîlnit cu prietenii cu sfințenie pe Zoom, am mîncat, am băut, am dansat pe Zoom“

A fost profesoară la țară, învățătoare la București, cercetătoare la un institut al Academiei, cea adevărată, a mai fost și editor de carte la Humanitas, pentru a se întoarce la primul ei amor profesional, învățămîntul. Dana Papadima e director educațional și profesoară de română la o școală particulară care începe de la grădiniță și se termină la liceu. Nu dau numele școlii ca să nu vă închipuiți că am făcut un interviu publicitar.

Cristian Teodorescu:S-a bătut, provizoriu, în cuie:începe școala pe 14 septembrie. Ați primit ceva instrucțiuni sau o vă descurcați după inspirația voastră?

Dana Papadima:Slavă Domnului, măcar a fost făcut anunțul mult așteptat. Instrucțiuni mai speciale am primit cît au primit toate școlile din țară, adică 0. Măcar am aflat că sîntem „de verde“. Verde e o culoare bună, aduce a ecologie. În plus, noi învățăm zece luni pe an, nu ca în sistemul public, deci sîntem poate mai setoși de instrucțiuni: școala noastră începe marți, 1 septembrie.

C.T.:Părinții copiilor ce zic?

D.P.:Zic și ei diverse, cum și lumea e plină de diversitate. Nu am încă certitudini, dar cred că majoritatea respiră ușurați că școala, sau o mare parte a ei, se va ține în format tradițional, ca să zic așa.În cîteva zile ne propunem să facem un sondaj, atît în rîndul părinților noștri, cît și în al profesorilor, ca să avem o imagine mai precisă a doleanțelor sau temerilor. Sper ca, spre deosebire de sondajul care s-a publicat, părinții noștri să-și dorească învățămînt face to face, cu alte cuvinte, cei care nu doresc să trimită copiii la școală să reprezinte muult mai puțin de 30%, procent din sondarea publică. Adică să aibă încredere totală în măsurile de protecție pe care noi vom fi în stare să le oferim.

C.T.:Ți-e (vă) e teamă de ce-ar putea să se întîmple?

D.P.:Poate nu neapărat teamă, grijă aș spune, mai degrabă. Mă îngrijorează ideea de a ține copiii mici în normele de distanță reglementare, cînd la ei nevoia de apropiere fizică (și sufletească) e aproape biologică. Mă îngrijorează că, dacă evoluția cazurilor va continua cu escalada, s-ar putea să ne vedem iară privați de școală veritabilă și să ne zoomăim din nou la lecții și serbări, însă fără entuziasmul din primăvară.

C.T.:Ar trebui să fie testați copiii de COVID-19 înainte de începerea anului școlar?

D.P.:Nu avem în vedere această posibilitate. Nici nu le pretindem testul, nici nu-i vom testa. Dacă, Doamne păzește, vom avea neșansa depistării unor cazuri de îmbolnăvire, cred că o să putem gestiona situația.

C.T.: E ușor să le spui copiilor ce să facă și ce să nu facă, dar mai trebuie ca și ei să se conformeze. Ca să nu mai zic de voi, dascălii. Stresant, nu?

D.P.:Cum spuneam, depinde foarte mult de vîrsta copilului. Dar, avînd experiența Școlii de vară pe care am ținut-o în perioada vacanței, am învățat cum se poate comunica cu cei mici în așa fel încît să respecte ce e de respectat. Elevii mai mari nu vor pune niciun fel de probleme cu făcutul și nefăcutul. N-am auzit ca în comunitatea noastră să fie negaționiști sau conspiraționiști, deci ei știu în primul rînd din familie și din anturaj cum trebuie să se comporte și că cel mai important lucru e să se pună pe treabă.

C.T.:Cum s-au descurcat elevii voștri cu învățămîntul pe tabletă?

D.P.:Previzibil de ușor, la orice vîrstă. Generațiile actuale au, cred, de-a dreptul pe cortex, o pulsiune către digital care s-a activat din primii ani de viață. Nouă, profesorilor, ne-a fost mai greu să ținem pasul cu ei și cu dexteritatea cu care mînuiesc programe și progrămele, portaluri și portărele. Aflîndu-mă de cîteva ori în impas cu Zoom-ul cel de toate zilele, elevii mi-au sărit cu naturalețe în ajutor și m-au deblocat.

C.T.:Dar cu șederea acasă?

D.P.:Ei, aici e mai complicat… Primele săptămîni au fost presărate de un entuziasm general. Stăteam acasă, în haine ușoare, mai rupeam cîteva sferturi de ceas de somn dimineața. Copiii, îndeosebi cei mai mici, s-au simțit aproape de ai lor din familie, au petrecut timp frumos împreună, lecții, joacă, de toate. Cu timpul, entuziasmul ăsta s-a tocit. Le-a lipsit școala, le-au lipsit colegii, profesorii, atmosfera aia inegalabilă. Pînă și cei de liceu, care spuneau inițial că au cîștigat multă autonomie în lucru, dezinvoltură în căutare de materiale și resurse, au recunoscut că o școală este mult mai mult decît o instituție care prestează pregătire pentru examene. O școală e un ethos, un ethos viu, pulsatil.

C.T.:Pentru tine cum a fost?

D.P.:Cam ca la elevii mei, pe bune! Am savurat zilele petrecute în casă, am reușit să nu mă cert nici un minuțel cu soțul meu, am lucrat pentru școală în multe zile mai ceva ca în normalitate, am făcut sport pe Zoom, m-am întîlnit cu prietenii cu sfințenie pe Zoom, am mîncat, am băut, am dansat pe Zoom. Știam că sînt timpuri speciale și am reacționat ca atare: am încercat să nu ne panicăm, să ne trăim traiul casnic, cu gătit de pe YouTube și grădinărit la inspirație. Cîtă vreme știam că toate acestea se petrec într-un timp și un spațiu limitate, am dus pandemia pe picioare. Acum, doar la gîndul că recluziunea s-ar putea relua dacă nu sîntem cuminți, nu știu, ar fi greu de tot… Iar școala e dată să fie ținută în spațiul, în cadrul ei clasic. Poți fi oricît de inventiv cu metodologia online, noi sîntem profesori, nu programatori, ei sînt elevi, nu subiecți.

C.T.:Din experiența altor ani, mai cu gripa, mai cu altele, de-ale copilăriei, plus examenele din acest an, cum ar fi bine, ca să fie bine?

D.P.:Cu prudență, cu reținere, fără alarmisme, dar și fără nonșalanța ignoranței, poate fi bine. Nu binele de altădată, dar măcar bine.

C.T.:Vă țin pumnii și jos pălăria cu anticipație!

D.P.:Mulțumesc, jos pălăria, sus masca!

Citeşte mai multe despre:

1 comentariu

 1. #1

  D-na ,,zoom” nu s-a prins, ca de fapt toti ,,formatorii de destine”, ca partea cu on-line-ul sfideaza orice logica, nefiind nici macar o gluma proasta de trecere prin ,,pandemie”. Cum sa pui un copil de 8-10 ani sa ,,zoomaiasca” (repede a fost preluat termenul, fiind cool, se intelege) cand el n-a facut o ora macar de informatica-n scoala? Cade-n obligatia parintelui ca sa-si initieze progenitura in manuirea soarecelui? Apoi tot invatamantul sa ,,migreze” pe o platforma gratuita, tare-i s-asta. Nonnegationistii/ nonconspirationitii (aica adeptii noii credinte-n …) sigur ca nu se gandesc ca-i o strategie de ,,jecmanire” pe termn mediu si lung cand asta gratuita, promavata-n ,,draci” va deveni contra cost (cam ca sistemele de operare prezente pe toate pc-urile din institutiile statelor si nu numai). Asa-i cu civilizatia. Costa. Bine ca-s impinse populatiile in directia buna (a zoomaitului etc) spre a se ,,proteja” de una, alta, desigur. Pe aceste meleaguri planu-i implementat ,,peste asteptari” astfel ca mai e un pic de lucru (cateva decenii) cu popoarele care ,,se lasa mai greu”. Ca ai nostri s-au pus pe treaba. Cladind ethos ,,subiectilor” sub acoperirea mastilor ,,protectoare” intr-o alerta continua.
  Jenanta incheierea ,,jos pălăria, sus masca”. Da’ poate deveni sloganul unui ,,nou inceput”.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

tn
Editoriale
 • Invitație la concert

  20 octombrie 2020

  Scîrbit de mine însumi, par fructul nimănui, M-aș cățăra la noapte hoțeşte în gutui Și poate prin decembre, agonizînd pe-un ram, O să deschid cu cinste al ciorilor bairam. Să […]

 • Pe mîna noastră

  20 octombrie 2020

  Între cei treizeci de maiori, colonei și locotenent-colonei fabricați la uzina ilegală de grade a generalului Oprea figurează procurorul-șef al Uniunii Europene, Laura Codruța Kövesi. Această uimitoare femeie, care a […]

 • Cocalarul războinic s-a retras strategic

  20 octombrie 2020

  Țineți minte cum, pe 31 decembrie, Marcel Vela, un neica-nimeni până atunci, în ochii publicului național, sărea direct la gâtul lui Raed Arafat, începând un război din care, de fapt, […]

 • Epoca neaveniților

  13 octombrie 2020

  ,,Credința zugrăvește icoanele-n biserici” – acest vers eminescian, ce definește puterea izbăvitoare a credinței capabile să înalțe arta mai presus de pensula zugravului, ar trebui scrijelit pe zidurile instituțiilor de […]

 • Zuckerman și românii

  13 octombrie 2020

  America ne iubește. Ne face autostradă și cale ferată de la Marea Neagră la Marea Baltică, ne scoate din ghearele 5G-ului chinezesc, ne rezolvă reactoarele de la Cernavodă. Ne dă […]

Ultimele articole