Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Date personale râd în soare străvezii

Zoom Date personale râd în soare străvezii

Una dintre cele mai mari temeri a românilor este dezvăluirea datelor personale. Pentru o brichetă, un pix colorat sau un iluzoriu premiu, orice conațional își cedează de bună voie CNP-ul, adresa, e-mail-ul și cam tot ce mai găsește o informație confidențială prin casă. Dar dacă e să-l rogi să-și prezinte cartea de indentitate la achiziționarea unei cartele telefonice te trezești cu o revoluție. Dacă îi propui concetățeanului tradițional să treacă la o carte de identitate sau la un pașaport cu cip, va invoca tot Noul Testament, găsind în Apocalipsă și în diverse epistole argumente că cipul atentează la libertatea lui. Dacă, în schimb, i-ai spune că afișarea CNP-ului în parbriz îl scutește de  interceptarea radarului, ai avea, în scurt timp, cea mai motorizată bază de date.

Prelucrarea datelor personale este, în România, din ce în ce mai reglementată, încă de la apariția legii 667/2001. De atunci au apărut noi și noi relgementări, s-a îngrădit din ce în ce mai mult accesul neaveniților la datele persoanle și am fost înzestrați, încă din 2005, cu o Autoritate Naţională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal. Dar asta nu ne ajută cu nimic, în termeni reali.

Unele dintre cele mai sensibile date cu caracter personal existente sunt cele privind starea de sănătate. Cu foarte puține excepții, toate presupunând acordul pacientului, aceste date nu pot, cu niciun chip, să fie făcute publice. Așa zice legea, așa zic o serie de reglemetări europene, așa zice, dincolo de toate, chiar și îndelungata practică medicală, care impune medicilor o strictă confidențialitate legată de datele pacienților. Și, totuși, legea funcționează opțional, atâta vreme cât nu stânjește interesele unora sau ale altora.

Recent, picați în mijlocul unui război intern la spitalul Colentina, câțiva pacienți s-au trezit carne de tun pentru taberele implicate. Dorindu-și foarte mult victoria, medici sau apropiați ai acestora au furnizat jurnaliștilor documente interne ale spitalului, documente în care apăreau, ilegal, date personale privind starea de sănătate a unor pacienți. Interesul tuturor celor impliciați în acel război față de pacienți este, în realitate, atât de mic, încât datele respective au fost publicate în presă, atât în print cât și online. Căci scopul, în definitiv, scuză mijloacele. ce mai contează că expui câțiva oameni acolo, când la mijloc stau interese superioare?

În tot acest timp, Autoritatea Naţională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal, cea care ar trebui să vegheze la respectarea prelucrării corecte a datelor, planează suveran deasupra acestei flagrante încălcări a legii, neschițând niciun gest. Dar e normal să se întâmple asta, câtă vreme președintele ANSPDCP este Ancuța Gianina Opre. Doamna în cauză este, zilele acestea, mult mai preocupată să pună la adăpost date cu caracter strict personal care o privesc direct. Căci, atâta vreme cât vrei să nu se afle cum ai ajuns, din consiliera lui Geoană, preedinte al ANRP și apoi președinte al ANSPCDP, când vrei să le ascunzi procurorilor motivele pentru care ai acordat despăgubiri supraevaluate de sute de milioane de lei, e ultima ta grijă să mai reacționezi la încălcările flagrante ale legii la a cărei respectare trebuie, înainte de toate, să veghezi.

1 comentariu

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

bt
romania100

Editoriale
romania100