Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

De ce-i iubim pe ruși

Zoom De ce-i iubim pe ruși

Dintr-un studiu făcut pentru Consiliul Europei: numai 58% din români cred că Rusia ar fi de vină pentru războiul din Ucraina, în timp ce polonezii sînt convinși în proporție de 83% că vina e a rușilor. În Bulgaria, lucrurile stau tot ca la noi, cel puțin așa zice un sondaj recent. De unde ni se trage această încredere în ruși, deși în perioada cît au ocupat România, după cel de-al doilea război mondial, armatele lui Stalin au jefuit, violat și ucis civili, iar Uniunea Sovietică a pompat din România prin intermediul Sovromurilor, în afara despăgubirilor de război, materii prime și produse finite la preț de nimic? În paralel cu ceea ce înregistra memoria colectivă despre sălbăticia soldatului sovietic, la noi a funcționat timp de peste un deceniu propaganda rusească, atît direct, prin postul de radio Vorbește Moscova, cît și prin presa și Radioul din România, încît rusofobia autohtonă majoritară pare să fi devenit un mit de cam același soi ca „românii sînt deștepți“.

În 1958, convins de trăinicia prieteniei româno-sovietice, Nikita Hrușciov și-a retras trupele din România, ceea ce n-a mai făcut în nici una dintre țările-satelit ocupate de Moscova, din care armatele sovietice au plecat de-abia după 1990, din ordinul lui Gorbaciov. După 1964, frica de ruși a devenit unul dintre ingredientele de bază ale politicii interne a PCR, ceea ce împreună cu memoria colectivă a anilor ’50 ar fi trebuit să ducă dacă nu la respingerea filorusismului, cel puțin la o neîncredere a majorității în bunele intenții și în pacifismul Rusiei. Atitudinea de obște a „capului plecat“, care a ajutat regimul Ceaușescu să stea la putere fără mari reacții de respingere, pare să-și fi găsit pandant în felul în care aproape jumătate din populația României îi percepe pe ruși. Care ar fi fost rezultatele acestei cercetări ale CE dacă cele peste patru milioane de români care și-au luat lumea în cap ar fi rămas în țară? Nu cred că ar trebui să ne facem iluzii. La ora asta sîntem o țară în care corupția și atitudinea favorabilă față de corupție sînt la fel de mari ca în Rusia. Mafiotizarea structurilor statului urmează îndeaproape modelul rusesc, agenții de influență ai Rusiei s-au infiltrat în economia autohtonă și echivalentul mogulilor ruși sînt baronii noștri locali. Analfabetismul pur și simplu și analfabetismul funcțional fac din populația României o pradă ușoară pentru propaganda rusească, iar neîncrederea crescîndă în autorități duce la respingerea mesajelor care ar trebui receptate ca adevărate, cum s-a întîmplat și eșecul campaniei de vaccinare din pandemie. Dacă doar 40% din noi avem convingerea că rușii sînt vinovați pentru războiul din Ucraina, mi-e groază să mă gîndesc cum am reacționa la RO.alerta „Patria în primejdie!“. Cozile la pașapoarte sînt un preambul al acestei reacții.
Citeşte mai multe despre:

9 comentarii

 1. #1

  Poporul are intotdeauna dreptate.
  Nu poti sa schimbi o populatie cu alta care sa iti fie tie pe plac.
  Este al doilea articol in ultimele saptamani pe acest stil. Sa pui semnul de egalitate intre URSS si Rusia este singura eroare in constructia ta Problema este ca tot ce spui mai departe pleaca de la aceasta idee. Nu din cauza Rusiei am dat gratis toate bancile, industriile, resursele noastre din 99 incoace. Nu din cauza ei suntem cu vreo 6 milioane mai putini decat in 99, nu pensionari rusi ii stergem la cur prin Európa in loc sa avem grija acasa de copiii si batranii nostri. Nu din cauza Rusiei nu am terminat in 33 de ani macar o autostrada. Nu din cauza ei avem jumatate din copii analfabeti functionali. Nu din cauza ei am acumulat 100mld€ datorii. De ce am insirat astea de mai sus? Ca sa intri in rand cu lumea si sa iti dai seama ca astia 32 de ani ne-au adus pagube macar cat ne-a daunat URSS. Poporul are intotdeauna dreptate.

  • #2

   Pai exact asta e sursa tuturor insucceselor Romaniei si ale romanilor u.r.s.s ! Pai cine conduce Romania de 33 de ani ? Urmasii lui Ion Ratiu sau urmasii lui Ceausescu si ai lui Dej – cei ce baga frica in burgheji ? De 33 de ani la butoane sunt reprezentantii kgb-ului in teritoriul pe care noi il revendicam ca tara noastra. Cu studii la Moscova si Frunze, dupa alfabetizarea la Stefan Gheorghiu. Da, rusii sunt de vina si slugile lor locale si copii lor ce au infiltrat toata societatea noastra bolsevizata. K.k.m-as in capul lor de securisti. Iubesti rusia si urss, te roade nostalgia utc-ista ? Da o fuga la Mariupol sa vezi cu ochii tai pax sovietica.

   • #3

    Iubesti rusia si urss, te roade nostalgia utc-ista ?
    Ce frumos. M-ai citit, etichetat, infierat, disgnosticat. Ca un procuror din anii 50. Intelegi ca in timp ce din gura esti un mare luptator anticomunist tu de fapt esti exact opusul? Nu m-as mira sa nu Intelegi.

  • #4

   Ba da, in mare parte din cauza Rusiei, care prin cozile de topor puse la putere in 1946, dupa falsificarea grosolana, cu bate si pistoale, a alegerilor, a pus in functii toti banditii si lichelele societatii (vezi Memorialul Durerii, marturiile bunicilor din satele din zona Fagaras, de exemplu). Acei banditi au executat toti pilonii morali si economici ai Romaniei, iar urmasii lor au continuat sa fie la putere dupa 1989, in aplauzele spalatilor pe creier care au votat 85,07% iliescu si au aplaudat minerii. Dupa 89 romanii au devastat si jefuit Romania, dar matricea e ruseasca, asa cum bine spune textul. Romanii au fost cei mai mari dusmani ai Romaniei dupa 1989, dar proaganda ruseasca ante si post 1989 a ramas tenace. Toata istoria si dezastrul romanesc sunt scrise clar in Trolii lui Putin – JessikKa Aro, Winter is Comnig – Kasparov, Rusia lui Putin – Anna Politkovskaya. Serios, luati cartile astea si o sa fiti socati ca aproape toate dezastrele romanesti sunt in to do list-ul FSB, finantate tenace si gros. Scuipatul spre vest este capitol imens in Divizia 0 a FSB, de aici procentele astea devastatoare de pupincuristi rusofili.

   • #5

    Doar o secunda sa te gandesti ca astazi urmasii cozilor de topor, ai lichelelor sunt vicepresedinti NATO sau conduc justitia europeana. Noi de aceea nu ne vindecam, nu ne putem vindeca, pentru ca am gasit deja adevarul si nu il mai cautam: rusii sunt de vina pentru tot. Ce convenabil!

 2. #6

  Un excelent articol, mi-a trezit nostalgii…..vremurile cand ascultam Europa Libera si Vocea Americii….

 3. #7

  De asta sunt polonezii unde sunt, iar noi si bulgarii suntem unde suntem. Vine la pachet, nu poti alege partile care iti convin. Iar polonezii chiar au granita cu Rusia (exclava Kaliningrad).

 4. #8

  Nu-i iubim pe ruși ci suntem proști și mai ales fricoși.

 5. #9

  Mos Nicolae, frumos articol. Nota 10!!

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

Editoriale
Ultimele articole
Editoriale
 • Balada trapezistei de la Capșa

  21 iunie 2022

  Ședeam la Capșa cu Emil Brumaru, cînd chelneru-a venit să ne anunțe că în parcare ne așteaptă carul doldora de păioase și grăunțe. Era talentul nostru de rezervă și nu […]

 • Tiriplici și alte animale fantastice

  21 iunie 2022

  Marcel Ciolacu este viitorul premier al României. Conform protocolului actualei coaliții de guvernare și conform viselor sale destul de umede. Florin Cîțu este fostul premier al României. Între ei stă […]

 • Cursa dezarmărilor

  20 iunie 2022

  A trebuit să deschidă gura Macron ca să se facă într-un tîrziu auzită realitatea: războiul e la granițele României. N-ai zice că a băgat cineva de seamă, dacă judeci după […]

 • Soluția lui Dracula pentru încetarea războiului din Ucraina

  14 iunie 2022

  Deși știam că încă n-are sediu în țara noastră, totuși l-am momit să nu mai plece vara în concediu, ci să rămînă încuiat în mit. ,,Stimați amici, eu chiar pentru […]

 • Așteptând inevitabilul

  14 iunie 2022

  Este greu de spus dacă în Guvernul României este măcar o singură persoană interesată de aspectele economice ale crizei care, deși a început de luni bune, ne este prezentată drept […]

 • Iscusita lașitate

  13 iunie 2022

  Partea europeană a Occidentului bogat ține în continuare cu rușii. Sigur, există un discurs oficial care tună și fulgeră împotriva invaziei, dar nemții, olandezii, italienii și austriecii îi dau lui […]