Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

De ce minți când, fermecată, inima-mi spre tine-ntorn?

Zoom De ce minți când, fermecată, inima-mi spre tine-ntorn?

Laura Codruța Kövesi este instanță supremă pentru publicul ei, cel care i-a ridicat deja statuie. Dar, deși doamna Kövesi este cea care lucrează în subordinea lui Themis, zeița greacă a dreptății, cei legați la ochi, cu urechile înfundate și incapabili să miroasă adevărul sunt cei care o idolatrizează și care cred că din gura doamnei nu curg decât adevăr și dreptate.

Am scris, în urmă cu două săptămâni, despre bilanțul anual al DNA. Am făcut-o în baza documentelor oficiale furnizate chiar de către DNA, coroborate cu deciziile CSM. Am strâns sute de înjurături online de la oameni care aveau un singur argument: „Minți, pentru că doamna Kövesi a demonstrat clar că nu e adevărat!“. Cum a demonstrat doamna Kövesi? Declarând. Adică doamna K. a declarat ceva ce era în contradicție cu datele oficiale furnizate de către DNA, iar asta era dovada.

OK, recunosc. Am mințit, uneori, în legătură cu notele de la școală. De fapt, am mințit  prin omisiune, necomunicându-le părinților notele mai mici. Am mai mințit de-a lungul vieții, pe ici, pe colo, în diverse situații. Dar scriu în presă din 1990. Am adunat, în acest timp, cam peste 6-7.000 de articole. În nici măcar unul dintre ele nu veți găsi nici măcar o minciună. Cel puțin, până acum, nimeni nu a găsit așa ceva, deși mulți s-au chinuit, inclusiv în procese. Așadar, haideți să vedem cum stăm, de fapt, cu minciunile.

Prima minciună a doamnei Kövesi

este cea legată de achitările din dosarele DNA pentru anul 2018.

Conform hotărârii plenului CSM nr. 1.265 din 24 noiembrie 2015, procentul achitărilor se calculează, pentru fiecare parchet, prin raportarea numărului achitărilor definitive date într-un an la numărul persoanelor trimise în judecată în anul respectiv. Acesta a fost modul de calcul al achitărilor în cauzele DNA folosit și de doamna Kövesi pentru toate bilanțurile prezentate de către domnia-sa. Nu există alte precizări în hotărârea CSM care să permită jonglarea cu cifrele. Astfel, conform acestei modalități de calcul, bilanțul DNA pentru anul 2017 prezenta următoarele date: 997 de persoane trimise în judecată în dosare DNA, 122 de persoane achitate. Ponderea achitărilor: 12,2%.

Aplicând fix același algoritm, în 2018 avem așa: 556 de persoane trimise în judecată, 202 persoane au fost achitate definitiv. Ponderea achitărilor: 36,3%.

Cum a mințit doamna Kövesi? Simplu. A declarat în chiar Parlamentul European că ponderea achitărilor a fost de doar 13%.

Cum s-a ajuns la acest 13%? Printr-o minciună susținută de DNA în bilanțul propriu: s-a calculat ponderea achitărilor prin raportarea achitaților (din care s-a scăzut, fără motiv, un număr de achitați din motive care nu convin DNA) la numărul persoanelor judecate în 2018. Or, acest tip de raportare nu există, este împotriva reglementărilor CSM și este o minciună.

Adevărul este: ponderea achitărilor în dosarele DNA în 2018 este de 36,3%. Minciuna este: ponderea achitărilor în dosarele DNA în 2018 este 13%.

În acest caz, nu contează ce spune doamna K., contează ce spun reglementările legale. Dacă spusele doamnei K. și rezultatele date de reglementările legale sunt identice, atunci doamna nu a mințit. Dar nu sunt.

O altă minciună recentă

a doamnei K. este cea legată de circulara 2.575 din 30 octombrie 2016. Legat de această circulară, semnată de ea, doamna Kövesi spune: „Prin circulara respectivă am transmis tuturor procurorilor modul în care a fost soluţionată situaţia de către instanţa de judecată“.

Această afirmație este o minciună.

Circulara respectivă vorbește despre practica utilizată de procurori de a folosi martori atât cu identitatea lor reală, cât și cu identitate protejată. Respectiv, au existat cazuri în care procurorii, pentru a da mai multă greutate dosarului, au folosit mai mulți martori decât aveau în mod real, introducând în dosar atât martori cu identitate reală, cât și aceiași martori cu identitate protejată. Cum ar veni, aveau mai multe surse, deși sursele puteau fi una și aceeași, dar cu mai multe identități.

În circulara respectivă scrie, negru pe alb, deasupra semnăturii doamnei: „S-a apreciat că nu există vreun impediment pentru procurorul de caz de a proceda la această modalitate […].

Totodată, procurorul va informa numai instanța de judecată despre această situație la momentul trimiterii dosarului în judecată sau pe parcursul cercetării judecătorești, printr-o adresă cu regim secret de serviciu“.

Așadar, prin circulară, nu a fost transmis doar modul prin care s-a rezolvat problema în instanță, ci și modul prin care ea se va rezolva. Mai mult, circulara presupune o încălcare a dreptului la apărare, pentru că doar judecătorul află că a existat un singur martor, dar declinat în mai multe mărturii, sub identități diferite.

(va continua)

Citeşte mai multe despre:

2 comentarii

 1. #1

  “Adevărul este: ponderea achitărilor în dosarele DNA în 2018 este de 36,3%. Minciuna este: ponderea achitărilor în dosarele DNA în 2018 este 13%.”
  Să reamintim pentru cei care nu sunt încă pe deplin lămuriţi de gravitatea în sine a cifrelor că că în UE procentul respectiv este de 1 %, cel mult 2 % !

 2. #2

  Chestia cu bilanturile, de orice fel, este ca alegerile pe vremea lui Stalin, conteaza cine numara voturile; re. identitatea protejata, e tocmai ca protejeaza identitatea de gealatii lui Codrin, specializati in recuperarea memoriei martorilor, maestri in tribulatiile sufletelor absconse, niste ‘telectuali!

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

romania100

Editoriale
 • O dramă liberală cu un naționalist de operetă

  19 martie 2019

  Ca un proxenet grijuliu care încearcă să-și mărite protejata obosită căzînd la învoială cu clientul, domnul Ludovic Orban i-a luat pentru a doua oară Partidului Liberal rochie de mireasă de […]

 • Marketing și duplicitate

  19 martie 2019

  Frumoasele mașini germane slujesc lăcomia unor grupuri de afaceri cu înclinații penale. Grupul Volkswagen, de pildă, “a minţit în mod repetat şi a înşelat investitorii, consumatorii şi autorităţile de reglementare, […]

 • Un om cărunt

  19 martie 2019

  Când a devenit Eugen Orlando Teodorovici arogantul grețos de azi? Cu câțiva ani în urmă se juca de-a tehnocratul PSD și îi citeai în ochi acea slugărnicie proprie birocraților de […]

 • În așteptarea cîinilor cu drept de vot

  12 martie 2019

  Călăuzit de farul partidului purtat pe umeri de PRM-istul Codrin Ștefănescu, Liviu Dragnea pare că suferă de orbul găinii dacă n-a sesizat că “lătrăii” din Călărași nu erau nici tineri […]

 • Depinde cum privești femeia oarbă

  12 martie 2019

  Cînd spunem “justiție”, spunem “politică”. Cu aerul că invocăm absolutul spunem, de fapt, povestea unui exces. Așa cum arată faptele, justiția e numele îmbunătățit al lăcomiei, al cruzimii și al […]

romania100