Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

De la nimeni, pentru nimic

Zoom De la nimeni, pentru nimic

În măreția-i congenitală, de zici că afost născut direct pentru a moșteni Imperiul roman, Klaus Iohannis devine, pe zi ce trece mai greu de înțeles.

Pentru un om normal, din România lui normală, pe care a promis-o.

Pe 26 noiembrie,

atunci când Ivan Patzaichin a împlinit 70 de ani, președintele Klaus Iohannis s-a milostivit și l-a decorat pe marele campion cu Steaua României în grad de Cavaler.

Ivan Patzaichin, în ciuda faptului că este cel mai mare sportiv român al tuturor timpurilor de până azi, este un om deosebit și care duce în ființa lui o modestie cu totul ieșită din comun.

În România noastră normală, a noastră, a celor care ne știm lungul nasului, o întâlnire cu Ivan Patzaichin este un noroc nesperat, o onoare, o înaintare în grad ca ființe locuitoare ale acestei țări. A-l cunoaște mai îndeaproape este un privilegiu, un dar de la zei. Dar, în general, Ivan Patzaichin nu fuge de lume, nu-și aruncă paltonul pe mașini, nu stă cu zecile de zile în vacanță. Chiar și la 70 de ani, muncește enorm, bate țara în lung și în lat, promovează proiecte mult mai închegate decât cele ale președintelui Iohannis. Pentru că proiectul lui Ivan nu este el însuși, ci o Românie viitoare mai bună. Are și cui i-o lăsa. Unor ființe vii, nu unor case.

„Cu prilejul Zilei Naționale a României,

în semn de înaltă apreciere pentru contribuția excepțională avută la dezvoltarea și modernizarea învățământului românesc, la recunoașterea valorii sale la nivel internațional, precum și la îmbunătățirea politicilor educaționale, Președintele Klaus Iohannis a conferit:

Ordinul Național „Steaua României” în grad de Mare Ofițer doamnei Madlen Șerban, director la Fundația Europeană de Formare (2009-2017)“.

Asta a fost o decorație decretată pe 29 noiembrie, la doar trei zile după cea a lui Ivan Patzaichin.

E vreo problemă aici? A mai decorat domnul pe președinte pe cineva care a făcut enorm pentru țărișoară. Un om deosebit, o ființă unică.

Da?

Și, totuși, cine e Madlen Șerban?

De câte ori s-a întonat imnul României datorită ei? De câte ori steagul României a fost primul, în fața unor steaguri ale unor țări mult mai puternice decât a noastră, datorită ei?

Cine, până pe 29 noiembrie, a auzit de Madlene Șerban, cu excepția celor care au lucrat direct cu ea? De ce doamna a bine-meritat?

De 27 de ori

steagul României a fost primul, de 27 de ori s-a auzit în lume imnul României datorită lui Ivan Patzaichin. de 4 ori la olimpiade, de 22 de ori la campionate mondiale, o dată la un campionat european. Iar astea sunt doar momentele în care Ivan Patzaichin a câștigat, cu multă trudă și cu sacrificii inimaginabile, medaliile de aur. Există si medaliile de argint și de bronz, considerabile, și ele, ca număr, deși Ivan a țintit mereu aurul, performanța supremă, perfecțiunea. A făcut-o pentru el, pentru Georgiana, pentru Ivona, pentru toți ceilalți ai lui. Iar noi, românii, suntem norocoși că suntem printre „ai lui“.

Cât a antrenat, Ivan Patzaichin a mai adus României 150 de medalii de aur, argint și bronz, la olimpiade, campionate mondiale și europene. Merita pe deplin decorația prezidențială. Dar o merita nu acum, ci de foarte multă vreme. Comitetul Olimpic Internațional l-a onorat la timp. Președinția României a așteptat până când campionul a împlinit 70 de ani.

Iar atunci când

președintele României, Excelențul Său, Supremul în Stat, a catadicsit să recunoască valoarea unui mare om și a unui mare performer, a unui om care a pus România pe hartă, nu pe o capotă de mașină, a făcut-o acordându-i cel mai mic grad al unei decorații.

Căci Steaua României are șase grade: Cavaler, Ofițer, Comandor, Mare Ofițer, Mare Cruce și Colan.

Nu e nimic dezonorant să primești o decorație în gradul cel mai mic, cel de Cavaler, în cazul de față, așa cum a primit Ivan Patzaichin. Dar, oare, doar atât merita?

Madlen Șerban, un personaj care a activat și activează în domeniul educației, a primit Steaua României în grad de Mare Ofițer. Trei grade mai sus decât Ivan Patzaichin. Iar Klaus Iohannis, el însuși, este, ca președinte, purtătorul vremelnic al Stelei României în grad de Colan. S-a și dus împopoțonat cu însemnele aferente în Japonia. Primul președinte român care a afișat la o ceremonie colanul Stelei României. Păcat că avea vesta ușor pătată de sos de soia, sau ce naiba o fi fost. Dar așa sunt mitocanii prin formare: atenți la sclipiciuri și mai puțin atenți la cum bagă în guriță.

Steaua României în grad de Cavaler îl asimilează pe decorat cu gradul militar de căpitan, cu toate onorurile ce decurg de aici. Steaua României în grad de ofițer îl asimilează pe deținătorul decorației cu gradul militar de general de divizie sau vice-amiral. Iar Steaua României în grad de Colan îl asimilează pe purtător cu gradul militar de general de armată, general inspector de aviație sau amiral.

În ochii aburiți

de propria-i măreție, nimeniul care ne este președinte îl asimilează pe Ivan Patzaichin unui căpitan, în tip ce el este general de armată sau amiral, în timp ce necunoscuta Madlen Șerban este general de divizie.

Cam acesta este nivelul. Cam până aici poate merge acest individ lipsit de empatie cu recunoștința față de un om care a făcut și face enorm pentru România. Despre Ivan Patzaichin se va mai vorbi multă, foarte multă vreme de acum înainte. Despre Klaus Iohannis se va vorbi, sper, pe măsura performanțelor și a inteligenței sale, toate concurente directe ale fosei Marianelor.

Știu, Ivan mă va certa,

mă va trage de urechi părintește (cu o diferență de câteva luni, a ajuns și el la vârsta tatălui meu) și-mi va spune că așa ceva nu se face.

Poate nu, poate da.

Dar eu insist. Nu așa ne onorăm pe noi ca națiune, desconsiderându-ne realele valori în detrimentul unor ineficienți lipsiți de performanțe. Dacă Steaua României este așa cum nedrept o ridică pe cer Klaus Iohannis, eu n-am să merg după raza ei.

3 comentarii

 1. #1

  IVAN al nostru e de toata isprava. Nu numai ca sportiv, ci si ca om. Are de gat milioane de “colane” de iubire si pretuire din partea noastra, ceea ce multpreainganfatul nu va avea niciodata.

 2. #2

  “nimeniul” — super.. Excelent /adevarat comentariul din poza.. .

 3. #3

  Johanis s-a autodecorat cu gradul de Mare bădălău:
  Să vină istoria, ca să ne pișăm pe ea!!!

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

tn
Editoriale
 • Poliția nu știe să cînte la Pian

  11 august 2020

  Pe cît de fioroși s-au repezit asupra unui biet om al străzii, împodobindu-l cu cătușe și la mîini, și la picioare, pînă și-a dat duhul în ghearele lor, pe atît […]

 • Și școala mai ucide, nu-i așa?

  11 august 2020

  Profesorul Iohannis a ținut lecția de aritmetică singur, fără să împartă oxigenul cu cineva, fără ca umbra vreunui muritor să-i strice suficiența.Voia să dea doar el veștile bune, și așa […]

 • Orban descrescătorul

  11 august 2020

  Luni, Ludovic Orban ne-a anunțat că domnia-i propie și guvernul înțelept condus de către acest geniu al șprițurilor târzii au reușit să oprească creșterea numărului de infectări. „Am reușit să […]

 • Cioclii

  4 august 2020

  Viziunea convalescentului privind în oglindă Fiți gata la harpoane că îngeru-i la copcă în țara cea vestită și rece de sub votcă cu turlele înfipte în nori pînă-n prăsea, momiți-l […]

 • N-a mai mers la pușcărie, hai, măcar, la Primărie!

  4 august 2020

  Așa cum bețivii adevărați își revin spre dimineață dacă simt pe gîtlej un nou pîrîiaș de vodcă, Traian Băsescu dă semne de dezmeticire. Lunga mahmureală politică nu i-a priit. Abstinența, […]