Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Din succese în succese, unde-s marile procese?

Zoom Din succese în succese, unde-s marile procese?

“Lupta anticorupție este un succes în România, lupta anticorupție merge mai departe”, ne-a spus președintele Klaus Iohannis pe 12 iunie, cu o zi înainte de încă o achitare istorică într-o dosar de corupție încropit de DNA sub mandatul zeiței eficienței.

“Ultimii cinci ani au însemnat foarte mult pentru România. Din cauza investigaţiilor noastre, din cauza condamnărilor, presiunile asupra instituţiei noastre au crescut categoric în ultimul an şi jumătate.” Asta o spune însăși zeița eficienței într-o declarație pentru The New York Times, zilele trecute. În România n-a mai declarat presei decât “La revedere”, repetat de câteva ori, la ieșirea de la CSM, dar altceva absolut nimic. Presa din străinătate, însă, contactată pe căile bătătorite ale PR-ului instituțional, nu are curiozități legate de performanțele DNA, ci are certitudini furnizate la pachet.

Doamna Kövesi este la DNA de cinci ani. De aceea doar ultimii cinci ani au însemnat foarte mult pentru România. În ce fel au însemnat mult pentru România? Păi, a condus dânsa lupta anticorupție și, de aia, acești ani sunt foarte importanți. Pentru că în ultimii cinci ani s-au pus bazele nepedepsirii marilor corupți. Poate de aceea sunt atât de importanți acești ultimi cinci ani.
Ultima condamnare răsunătoare într-un dosar instrumentat de către DNA este cea a Elenei Udrea. Este, de altfel, și singura condamnare a unui ministru care a avut loc în ultimul an și jumătate. Numai că dosarul Elenei Udrea în Gala Bute a pornit cu greu, după un scandal de presă și după sesizarea venită de la OLAF, via DLAF. Și chiar și așa, Elena Udrea a fost lăsată deoparte, multă vreme, de către DNA-ul condus de către doamna Kövesi. Fără presiunile media și fără amenințările deloc voalate ale Comisiei Europene, enervată de faptul că procurorii l-au inculpat doar pe Rudel Obreja, probabil că Elena Udrea nici măcar n-ar fi ajuns în fața judecătorilor. Așadar, deși în alți ani se lăuda cu mari condamnări definitive, în general în dosare începute și trimise în judecată în perioada când DNA era condusă de Daniel Morar, anul acesta DNA stă foarte prost în materie de capturi consistente.

În 2017, DNA a obținut, în dosarele instrumentate, 315 hotărâri definitive ale Justiției, prin care au fost condamnați 713 inculpați. O medie de 26 de hotărâri definitive lunar. În primele patru luni ale anului 2018, DNA n-a mai reușit să obțină decât 77 de condamnări definitive, adică o medie, până acum, de 19 condamnări definitive pe lună. Dacă lucrurile vor continua în același ritm, bilanțul de anul viitor al DNA va fi de-o jale infinită, iar doamnei Kövesi îi va fi extrem de greu să mai găsească măcar vreun aspect al managementului său pe care să-l scoată în față, cu care să se laude.

Mai mult, cu excepția celor doi președinți de Consilii Județene a căror condamnare definitivă a obținut-o în ianuarie (unul cu suspendare) și, desigur, cu excepția Elenei Udrea, DNA nu se mai poate lăuda, anul acesta, decât cu directori de companii de stat, manageri de spitale și, în general, plevușcă pe lângă ce fâlfâia, pe vremuri, prin fața camerelor. Iar țintele mari, adică premieri, parlamentari, judecători CCR, trimiși în judecată cu surle și trâmbițe, încep să fie achitați. Deocamdată în primă instanță.
Lupta anticorupție e un succes în ultimii cinci ani? Dacă succesul înseamnă prăbușire la toți indicatorii, atunci da, e un succes. Și să nu vrem să știm cum arată eșecurile.

Citeşte mai multe despre:

1 comentariu

 1. #1

  Da, din nou in text care strabate norul de fumigene si merge la tinta.
  Kovesi – atat ca persoana cat si ca ‘brand” – este intr adevar una dintre cele mai mari imposturi din istoria Romaniei, si nu cred ca exagerez nici un milimetru cand spun asta. Ea si ceea ce reprezinta ea – #luptaimpotrivacoruptiei – este o uriasa, mega-pacaleala nationala care, imi inchipui, starneste un gigantic hohot de ras in laboratoarele unde a fost creat acest experiment de ingenunchere a acestei tari (pt ca e tot mai clar ca aici e vorba nu doar de o tentativa de subjugare completa a coloniei, dar si de un experiment social, in care lipsa de cultura sociala si politica a romanilor a constituit ipoteza-cheie de lucru).
  Ca lucrurile nu au mers chiar ca unse este vestea buna. Ca insa o mare parte a populatiei (estimez un procent de cca 30%) a muscat totusi momeala este vestea proasta. Iar cu adevarat catastrofal este ca o ‘parte a partii’ incepe sa se radicalizeze pana la ticneala si sa o ia crunt pe ulei, intr o maniera care te face sa te gandesti la ‘rimocerita’ lui Ionesco. Hm, ca sa vezi si sa nu crezi ce fragila e granita dintre normalitate si turbare…

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

Editoriale
 • Recviem pentru mustața lui Dragnea

  19 noiembrie 2019

  Prieten la toartă cu bărbierul austriac al Munților Carpați, Klaus Iohannis a reușit și el performanța de a-i ușui vrabia de sub nări lui Liviu Dragnea, lăsîndu-l orfan de mustață […]

 • Ciuma Roșie biruitoare

  19 noiembrie 2019

  Națiunile se ridică atunci cînd norocul le suflă în pînze. România a prins furtuna norocoasă de acum un secol – cînd, după ce a pierdut un război, și-a dublat teritoriul. […]

 • Fenomenalul domn Cîțu

  19 noiembrie 2019

  Când a încercat, la inițiativa prietenului lui mai inteligent, Lucian Isar, să atace speculativ leul, în 2009, Florin Vasile Cîțu a primit de la Mugur Isărescu un dos de palmă […]

 • Cinci ani de singurătate

  12 noiembrie 2019

  “Politicienii sînt ca scutecele. Trebuie schimbați des și din același motiv.” Vechiul aforism, atribuit lui Mark Twain, n-are trecere la români. Președintele României se schimbă doar o dată la zece […]

 • Barna, puntea suspinelor

  12 noiembrie 2019

  USR, alături de PLUS, părea să se poată transforma într-un partid important. Nu atât de important încât să conducă, prea curând, singur, dar suficient de important încât să înceapă să […]