Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Dinastiile trentenarului (I)

Zoom Dinastiile trentenarului (I)

Într-o Românie în care partidele de dreapta au mai mulți angajați la stat și mai puțini antreprenori decât partidele de stânga și, totuși, votanții de dreapta fugăresc prin piață comuniști cu pofta pe care o aveau atunci când fugăreau pokemoni, începe să pară desuet să vorbești și să scrii despre securiști. Căci securiștii, ne spun legendele recente, au fost buni. Fără ei nu cădea, de fapt, Ceaușescu, fără ei am fi fost năpădiți de ruși, fără ei…

E cert că fără mulți dintre ei economia românească ar fi fost cu adevărat liberă, azi. O economie de piață, respectând legile cererii și ofertei, nu pe cele ale rețelelor informative din trecut, legi nescrise, dar aprig respectate în ultimii 30 de ani. Dacă în 2018 ne-am bătut joc de cei 100 de ani trecuți de la Marea Unire, în 2019, anul în care se împlinesc 30 de ani de la revoluție, am putea să lăsăm ipocrizia deoparte și să vorbim despre dinastiile de securiști care, astăzi, conduc afaceri importante și ocupă poziții din ce în ce mai vizibile în societatea românească. Poate că nu e frumos și corect să punem în cârca copiilor păcatele părinților, dar copiii respectivi nu ar fi ajuns nicăieri dacă nu aveau un sprijin solid în banii părinților, bani făcuți, și înainte de 1989, dar și după, într-un total dispreț al societății, înșelând, furând și mințind, la adăpostul așa-ziselor interese superioare în slujba patriei.

Una dintre familiile care nu s-au ascuns nici măcar o secundă după 1990 a fost familia Păunescu: George Constantin, Viorel și Valentin (decedat între timp). Valentin a fost cel mai discret, ocupându-se de divizia print a familiei, reprezentată, în principal, de Curierul Național și de alte câteva publicații pasagere. Viorel a fost cârciumarul nomenclaturii și al fotbaliștilor, gestionând ani buni barul Melody din București și pe cel cu același nume din Mamaia. Relațiile foarte bune cu fotbaliști de top, printre care Hagi, Pițurcă și Lăcătuș, l-au scăpat de furia celor care, după 1989, i-ar fi luat gâtul pentru că era principalul furnizor de alcool și fuste al lui Nicu Ceaușescu. George Constantin, însă, a fost cel care a venit cu relațiile profunde, banii din conturile unității și oportunitățile de afaceri.

George Constantin Păunescu a lucrat, până în 1990, în comerțul exterior. A lucrat ani de zile în străinătate și a ajuns până la nivelul de director al secției import-export și mai apoi director al direcției de valută în Ministerul Comerțului Exterior. În viața mai puțin civilă, George Constantin Păunescu a ajuns până la gradul de colonel în Direcția Securității Statului.

După 1990, GCP și frații săi au făcut avere rapid, mai ales cumpărând de la stat foarte ieftin diverse active importante, precum Hotel Intercontinental, Hotel Lido sau Hotel Rex din Mamaia. Afacerile familiei Păunescu au fost finanțate cu bani de la Bancorex, pe o filieră care punea la cale toate ingineriile financiare ale vremii. Răzvan Temeșan, șeful Bancorex, era omul cu banii, GCP era cel care punea în practică, Viorel Hrebenciuc era cel care gândea loviturile, iar Virgil Măgureanu era cel care asigura informativ și relațional totul. George Constantin Păunescu a dat o țeapă de 189 de milioane de dolari Bancorex, bani din care AVAS a mai recuperat doar 20 de milioane. O parte din ce a rămas la familia Păunescu s-a dus, de exemplu, în plata studiilor efectuate în SUA de către cei doi copii ai familiei Măgureanu.

Din George Constantin Păunescu s-a întrupat Bobby, o persoană foarte prizabilă azi. În definitiv, omul este regizor, scenarist, producător de film și proprietar de televiziune. Unde mai punem că a avut și o îndelungată relație cu Monica Bîrlădeanu.

Prea slab pentru a trece de examenul de admitere de la ASE, Bobby Păunescu a fost trimis de către taică-su să studieze în Elveția. S-a întors la timp pentru a prelua afacerile tatălui, cel puțin la nivel teoretic, pentru că pe acesta îl cam fugăreau pe aici procurorii, mânați de Emil Constantinescu în prima luptă anticorupție. Brusc, dintr-un puști cu caș la gură și fără prea mare pregătire profesională, Bobby Păunescu a ajuns mare om de afaceri, reprezentant al noii generații de antreprenori școliți în străinătate și tot așa. Astăzi predă democrație și rezistență la și prin televiziunea pe care o deține.

2 comentarii

 1. #1

  Dezgustatoare “famiglie”, am avut ghinionul sa interactionez acum vreo 15 ani cu Don GC insusi. M-a socat dezinvoltura impunitatii pe care o emana. Stiu ca merita un foileton al infamiei, dar nu trebuia sa uitati ce azi se cheama FCSB. Teapa adevarata a fost cea adminstrata de fratii P MApN, oierul fiind la randul sau inselat de respectivii, nu ca ar fi o Maica Tereza a imobiliarelor. Dar autodafeul in curand defunctei directii i-a ocolit intotdeauna.

 2. #2

  Succes foiletonului care sper sa devină reper jurnalistic in 2019.
  Un subiect simplu de tot cu multe, prea multe studii de caz.
  Mulțumesc PAH!

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

Editoriale
 • Întoarcerea clasei muncitoare în paradisul capitalist

  10 septembrie 2019

  Dacă-n popor se zice că sula nu știe carte fiindcă la școală a stat tot timpul sub bancă și n-a văzut ce se scrie pe tablă, e clar că noua […]

 • Frăția lichelelor

  10 septembrie 2019

  Scaunul de la Cotroceni, scos la licitație în noiembrie, vine cu un pachet promoțional de putere neagră. Serviciile secrete sînt incluse, pot fi cumpărate practic pe nimic doar păstrîndu-li-se șefii […]

 • Petroave!

  10 septembrie 2019

  Cea mai jalnică scuză este, totdeauna, „N-am știut!“. Copiilor poți să le-o ierți, dar adulților, nu. Mai ales că un principiu de drept spune că necunoașterea legii nu te absolvă […]

 • Nimerick

  3 septembrie 2019

  De mori ca mîine, scapi de-o povară: frica de moarte o să dispară și-o să te-apuce, unsă cu miere, o mare poftă de înviere.  

 • Adevărul e că nu se mai muncește, tovarăși

  3 septembrie 2019

  Analfabet și criminal, Nicolae Ceaușescu sare în ajutorul urmașilor săi președinți. Rafala care l-a împiedicat să ni se destăinuie pe larg începe să rănească un public tot mai numeros. Pe […]