Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

DNA ia sănătatea la țintă

Zoom DNA ia sănătatea la țintă

Pe 8 mai, DNA a prezentat, prin vocea doamnei Laura Codruța Kövesi, rezultatele unui studiu care are în centru sistemul public de sănătate. Numele studiului este “Corupția în sistemul public de sănătate. Analiza cauzelor D.N.A. soluționate de instanță prin hotărâri de condamnare rămase definitive în perioada 2015 -2017”. Studiul nu a fost publicat până acum, dar există discursul procuroarei-șefe a DNA, discurs ținut cu ocazia prezentării respectivului studiu. Din discurs înțelegem că, deși studiul ar fi trebuit să fie alcătuit doar pe baza analizei cauzelor DNA care au dus la condamnări definitive, cele mai spectaculoase cazuri de-abia au fost trimise în judecată în 2017, fără a se fi finalizat prin vreo condamnare definitivă.

Mai mult, folosind tehnica lansată în 2009-2010 de către Sebastian Lăzăroiu, doamna Kövesi transformă datele din dosarele DNA în adevăruri absolute, extinzând cele câteva cazuri pe care DNA a reușit să le dovedească în date valabile pentru întregul sistem de sănătate publică.

Cu același aer de siguranță imperturbabilă pe care i-l cunoaștem din prezentările publice ale bilanțurilor anuale ale DNA, doamna Kövesi ne-a spus următoarele lucruri:

În sistemul medical românesc se percep comisioane între 5% și 20% la fiecare achiziție publică.

Medicii specialiști sunt mituiți.

Pentru a obține fonduri pentru spitalele pe care le conduc, managerii spitalelor dau șpagă.

Angajările în spitale se fac contra cost, doamna Laura Codruța Kövesi anunțând și tarifele: “pentru un post de îngrijitor/infirmier se solicită suma de 1500 euro, pentru asistent medical 2500 euro, 1000 euro pentru șofer de ambulanță și 1000-1500 euro pentru poziția de registrator medical”.

Acestea sunt principalele concluzii ale studiului efectuat de DNA într-o perioadă de trei ani de zile.

Putem remarca faptul că fiecare caz anchetat de către DNA se transformă într-un enunț categoric și în normă existentă în sistemul public de sănătate. Dacă a fost condamnat un manager de spital care percepea comision din achizițiile publice, atunci toți managerii de spitale percep comisioane din achizițiile publice. Dacă un manager de resurse umane a cerut bani pentru a angaja pe cineva într-un spital, atunci toți managerii de resurse umane din sistemul public de sănătate percep aceleași sume pentru angajarea în spitalele din România.

Pe baza acestui “studiu” care generalizează nepermis câteva cazuri (nu neapărat izolate, dar numai câteva dovedite) probabil că ar trebui condamnați rapid toți managerii de spitale și toți medicii specialiști, toate asistentele și toate infrimierele. Pentru că DNA a lăsat să se înțeleagă că toți, dar absolut toți sunt corupți.

Din fericire pentru cetățenii României, justiția nu se face nici pe bază statistică și nici pe bază de studii pseudo științifice. Justiția se face în fiecare caz în parte, pe bază de probe.

La 17 zile distanță de momentul în care șefa DNA făcea publice concluziile dubiosului studiu despre corupția din sistemul public de sănătate, DNA clasa un dosar în care 77 de medici oncologi fuseseră acuzați de luare de mită. Așadar, deși studiul DNA spune clar că medicii iau mită, mai există procurori DNA care nu au citit studiul sau care au considerat că nu pot trimite în instanță un dosar bazându-se doar pe un studiu, fără a avea probe solide.

Ce interes are o instituție precum DNA să arunce oprobriul public asupra întregului sistem public de sănătate, în condițiile în care două dintre cele mai importante fraude din sistemul de sănătate (Hexipharma și fraudarea CASMB prin decontarea de servicii către pacienți fictivi) aparțin mediului privat din sănătate, rămâne să descoperim, la un momentdat. Deocamdată știm că, dacă ar fi după unii procurori, procesele ar deveni inutile, statisticile fiind suficiente pentru sentințe exemplare.

Citeşte mai multe despre:

2 comentarii

 1. #1

  punctul pe i. Exact, stilul lui madam Kovesi de a declama senin, drept adevaruri absolute si general valabile, enunturi fie relativ valabile fie de a dreptul ireale (cum ar fi de pilda sustinerea ca Inspectia Judiciara ar fi constatat ca inregistrarea cu vocea ei ar fi fost contrafacuta, desi era exact pe dos, sau comunicatul de acum cateva luni al DNA prin care se sustinea ca guvernul vrea sa dezincrimineze marturia mincinoasa….de exemplu) a contribuit enorm la radicalizarea pana la absurd a multora dintre sustinatorii ei, printr o dezinformare nerusinata care a devenit deja o practica.
  Nemaivorbind de nonsensurile juridice pe care le debiteaza fara sa clipeasca, de te face sa te intrebi daca efectiv habar n are ce vorbeste sau pur si simplu insulta inteligenta auditoriului? Mi aduc aminte, de ex, cum la audierea din cadrul sectiei de procurori a CSM ca urmare a raportului lui Toader, a spus f senina ca ea nu are de unde sa stie cum se va pronunta CC intr o probl sau alta, asa ca nu poate fi acuzata ca CC a constatat ca si a depasit limitele atributiilor. Ceva mai tupeist (sau inept?) sincer rar am mai auzit, e genul de aplomb care, pe loc, lasa mut si cel mai avizat interlocutor. Este ca si cum condamnatii cu care atat se lauda ar spune: pai de unde sa stim noi ca instanta va aprecia ca am incalcat legea?
  Este un soi de spirala fara sfarsit a minciunii in care cine a apucat sa fie prins cu greu mai iese, si care pe mine cel putin ma face aproape de fiecare data sa ma intreb: nu cumva ea insasi a cazut victima propriilor mistificari si chiar crede ce spune?

 2. #2

  Nu a cazut (decat in ridicol), e pur si simplu neobrazare, una dintre lectiile bine Invatate de la mentorul ei (inventatorul betisorului cu vata la un singur capat).

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

Editoriale
 • Poate fi un orbete președinte de țară?

  20 august 2019

  Klaus Iohannis a pierdut ocazia de-a juca o scenetă biblică pe țărmul Mării Negre fiindcă, dacă s-ar fi aplecat asupra soldățelului american leșinat și l-ar fi cărat în brațele-i vînjoase […]

 • Președintele armatei moarte

  20 august 2019

  Marți, 20 august, peluza Casei Albe va duce iar povara președintelui Iohannis. Sînt fire de iarbă care au avut norocul să geamă sub pantofii unui Macron, unui Netanyahu, unei Merkel […]

 • Politiciene disperate

  20 august 2019

  Ne îndreptăm, cu pași mari, spre momentul în care va fi aproape obligatoriu ca politica să fie condusă de către femei. Dintr-un domeniu eminamente patriarhal, politica tinde să devină tărâmul […]

 • “Întîmplări din irealitatea imediată”

  13 august 2019

  Aflînd că pușcăriile românești sînt mari producătoare de scriitori bine furajați, o editură newyorkeză i-a făcut domnului Gheorghe Dincă o ofertă de nerefuzat pentru publicarea unui bestseller memorialistic cu titlul […]

 • Planul Marshall pentru săraci

  13 august 2019

  America și Occidentul european trag fără chef de o căsnicie obosită, împovărată de ani și de plictiseală. Duși sînt anii logodnei, cînd generalul Marshall a descălecat la Paris din spinarea […]