Cînd un portavion britanic e lovit de o rachetă balistică în Golful Persic, odată cu o parte a navei se inflamează instantaneu și atmosfera relațiilor diplomatice dintre principalele state ale lumii. Se pare că atacatorul ar fi un vas militar iranian și moartea, în urma exploziei de la bord, a 41 de marinari englezi pune presiune pe prim-ministrul Regatului Unit pentru o reacție energică și o replică de aceleași proporții dată agresorului.
Cine rezolvă această criză politică internațională? Păi, Jandarmul Mondial, desigur, prin reprezentantul său la Londra, Kate Wyler, o funcționară ministerială cu vastă experiență în Orientul Mijlociu, numită la repezeală, pe genunchi, ambasadoarea Unchiului Sam în UK. Misiunea sa ar fi să se strecoare printre furcile caudine dintre Casa Albă și 10 Downing Street, astfel ca președintele ei și premierul lor să cadă de acord pentru evitarea declanșării unui conflict regional cu potențial de extindere globală. Mutările de șah politic trebuie astfel coordonate încît să fie respectate pretențiile și menajate orgoliile de la toate nivelurile de conducere din ambele țări, de la Chief of Staff și Secretary of State la CIA station chief sau Foreign Secretary. Jocul este chiar mai complicat de atît și are și o miză personală: cărțile sînt deja făcute pentru un nou vicepreședinte al SUA și Kate pare să fi tras toți așii, după ce titulara funcției s-a compromis iremediabil.
Cum rezolvă criza, însă? Cu un comportament haotic și o diaree verbală slobozită la fiecare cîteva cuvinte cu un fuck. Aparent, nimic n-ar recomanda-o pe Kate pentru această importantă poziție diplomatică: nici cu ce se îmbracă, nici cum arată, nici ce relație publică are cu soțul, diplomat de carieră și el, fostul ambasador încă dominat de ambiții politice, iritat de poziția de a doua vioară a cuplului. Șefa yankeilor pe pămîntul Coroanei se dovedește a fi o domniță isterică, cu reacții imature, care se descalță tot timpul și are niște maniere medievale oripilante pentru personalul ambasadei.O Doamna Chiajna americană a prezentului, fără tact, prezență oficială sau spirit diplomatic, care se folosește după bunul plac de secretele de serviciu la care are acces și manipulează despotic bărbații din jurul ei, mimînd competența politică și expertiza în relații internaționale.
The Diplomat e un show al birocraților la cel mai înalt nivel care, ca să dea senzația de real, uzează de un jargon politic împănat cu cuvinte mari, într-un fel de „Hai să vedem cam ce se întîmplă în culisele oamenilor de stat, în cazul evenimentelor majore care deschid știrile din prime time“. Există suficiente referințe laUK post-Brexit, invazia rusă în Ucraina, administrația unui președinte american cvasi-senil, impulsivitatea premierului britanic foarte asemănător clovnului BoZo, pardon, BoJo, relativ recent debarcat din funcția de prim nas roșu al Guvernului, și alte teme foarte actuale, ca să ne dăm seama că s-a încercat recrearea unui nou Homeland. Numai că, după reacțiile ilare ale personajelor principale și felul în care se iau decizii neprofesioniste sau chiar iresponsabile doar pe supoziții și deducții politice, într-o vulgarizare a diplomației dusă în ridicol, n-a ieșit decît un fel de dramedie veselă pe subiecte triste,o fantezie caricaturală ca în Veep.
The Diplomat, 2023-, thriller politic comic de nerealist, creat de Debora Cahn, opt episoade de 43-55 de minute, difuzat de Netflix.