Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

DORINA RUSU: „În loc să facă ordine în haos, mulți dintre formatorii de opinie contribuie la întreținerea haosului”

Zoom DORINA RUSU: „În loc să facă ordine în haos, mulți dintre formatorii de opinie contribuie la întreținerea haosului”

A ajuns în CNA după ce a fost mulți ani jurnalistă, apoi președinta Fundației liberale “Horia Rusu”. Am cunoscut-o la Europa Liberă, pe cînd o chema Dorina Băeșu. Am regăsit-o la săptămînalul Zig Zag. Cînd a devenit Dorina Rusu, și mai ales după ce a ajuns văduva lui Horia Rusu, am văzut în ea una dintre puținele persoane cărora politica nu le-a omorît bunul-simț.

Cristian Teodorescu: Cînd invitații unui post de televiziune se iau la bătaie ce poate face CNA?

Dorina Rusu: Dacă se bat în timpul emisiunii, Consiliul Național al Audiovizualului este obligat să sancționeze postul. Dacă se bat în pauză, nu avem ce face, legislația nu ne dă dreptul. E inevitabil, însă, ca oamenii să se gîndească la CNA. Și eu cred că nu s-ar fi ajuns pînă aici dacă CNA ar fi sancționat mai des și mai drastic toate televiziunile care promovează sau permit violența de limbaj, minciuna, lipsa de imparțialitate, atacurile la demnitatea umană și la viața privată. Și asta nu de azi, de ieri, ci de mulți ani.

C.T.: Pînă să se ajungă la bătaia de la B1 TV, am urmărit spirala unor violențe de limbaj între invitați pe care moderatorii TV i-au lăsat să se încaiere în vorbe. Voi, la CNA, ce ați păzit?

D.R.: CNA a sancționat violențele de limbaj mai mult atunci cînd s-a ajuns prea departe, cînd s-au primit multe sesizări, iar presiunea publică a fost mare. De multe ori, însă, au scăpat nesancționate ori pentru că nu au existat sesizări, ori pentru că nu au fost discutate la timp, ori pentru că s-a considerat că se încadrează în dreptul la opinie, ori pentru că sancțiunile nu au trecut la vot. Recent, două posturi TV au primit amenzi mari și pentru violență de limbaj, printre altele. Sper ca asta să fie un semnal pentru toți radiodifuzorii, dar nu sînt convinsă că există un efect real. Cred că s-a ajuns deja prea departe. Întotdeauna am crezut că libertatea de exprimare e cea mai importantă. Cred însă că e nevoie de o mai mare responsabilitate față de felul în care se comunică în spațiul public. Trebuie să spun că, dacă s-a ajuns aici, nu numai televiziunile sînt de vină, deși sînt. Și nu numai CNA, deși este. Asemenea manifestări reflectă, din păcate, calitatea vieții publice și mai ales a vieții politice din România. Televiziunea este o oglindă. O altă problemă e că televiziunile se simt încurajate de faptul că acest tip de limbaj și de comportament face o audiență bună. Există un public numeros care consumă și apreciază aceste manifestări. O altă misiune legală pe care o avem noi, CNA, dar nu ne-am îndeplinit-o: prin educație, media ar trebui să-i facem pe oameni să înțeleagă că au dreptul la programe TV de calitate. Dacă folosesc telecomanda, pot să-i oblige pe radiodifuzori să le ofere ceva mai bun.

C.T.: În anii ‘90 ai fost jurnalistă la ziar. Pe atunci presa scrisă avea o putere considerabilă. Acum, cotidienele de-abia își trag sufletul, iar dintre săptămînale doar cele de nișă se mai descurcă. Cum am ajuns aici?

D.R.: Multe ziare și reviste nu au fost pregătite pentru criza economică, dar nici pentru a face fată concurenței Internetului. Nu au oferit un conținut de calitate, diferit de acela pe care îl găsești la un click distanță. Nu au venit în întîmpinarea nevoilor publicului. Nu au făcut față exigențelor economiei de piață, cu alte cuvinte.

C.T.: Care e deosebirea între pamflet și insulta prin mass-media?

D.R.: Eu văd acest tip de emisiuni numai atunci cînd satira se transformă în injurie, adică atunci cînd ajung în discuția CNA. Îmi caut sursele de amuzament în altă parte, iar de supărare am oricum destule. Cred că de multe ori “pamfletul”, așa cum este el practicat pe posturile TV, este o acoperire pentru a spune tot ce-i vine realizatorului la gură.

C.T.: Cine crezi că își merită numele de formator de opinie în presă? Dacă nu vrei să-mi dai nume, fă un portret-robot al formatorului de opinie ideal.

D.R.: Cred că un formator de opinie trebuie să fie echilibrat, citit, competent, cu viziune, cu respect față de valorile democrației, că trebuie să ofere o perspectivă nouă (sau măcar corectă) asupra evenimentelor. Poate sună puțin  naiv, dar eu asta caut, cînd se întîmplă în jur tot felul de lucruri pentru care mi-e greu să găsesc o cheie de interpretare. Trebuie, pe scurt, să fie un om care să-mi inspire încredere, pe a cărui părere să știu că mă pot baza. Formatorii de opinie au o mare responsabilitate. În lumea de azi, în care se întîmplă tot felul de lucruri al căror sens nu e ușor să-l pătrunzi, ai nevoie ca cineva să te ajute să pui ordine în haos. Cine sînt la noi formatorii de opinie? Sondajele spun că unul din cinci români petrece între patru şi şase ore zilnic în faţa televizorului, iar unul din zece stă la televizor peste opt ore pe zi. Pentru acești oameni, formatorii de opinie sînt cei care apar zilnic la televizor: moderatori, realizatori sau invitați. Nu e de mirare, așadar, că mulți români trăiesc în confuzie. În loc să facă ordine în haos, mulți dintre formatorii de opinie contribuie la întreținerea haosului.

C.T.: CNA mi se pare în tot mai mare măsură locul unde se confruntă reprezentanți ai partidelor, nu oameni cu experiență în mass-media aflați în slujba cetățeanului. Greșesc?

D.R.: Sîntem cu toții, după lege, reprezentanții interesului public, dar în multe cazuri avem păreri diferite despre ce înseamnă interesul public. Evident că asta duce la confruntări. De bătut nu ne batem. Că CNA a fost mereu, ca multe altele, o instituție politizată, e o realitate. Asta se vede de multe ori la dezbateri și la votul cu privire la cazurile sensibile. Asta nu cred că vine, însă, din faptul că cineva de la un partid îi sună pe cei pe care i-a numit pentru a le spune ce să facă. Eu știu că deciziile mele nu sînt influențate de nimeni. Nu știu despre ceilalți. Cred însă altceva: în ultima vreme, influența politică se manifestă mai ales într-un anumit tip de gîndire care este specific partidului la putere. Capătă din ce în ce mai mare greutate în CNA populismul, dorința de a centraliza, de a suprareglementa, de a controla acolo unde, cred eu, nu e cazul, de a se război cu tot ce e firmă privată și are vreo interferență cu sfera de activitate a CNA: cu firmele de cablu, cu firmele din industria alimentară (în chestiuni legate de publicitate), cu rețelele de radio etc. Una este să pui lucrurile în ordine, din punct de vedere legal, cu totul altceva este să-i tratezi pe reprezentanții acestora ca pe niște posibili infractori, doar pentru că tu ești reprezentant al unei instituții a statului și poți s-o faci. După părererea mea, cîteva dintre deciziile luate de CNA în ultima perioadă, împotriva cărora am votat, vor avea mai multe efecte negative decît pozitive.

C.T.: Cum reconstitui o știre pentru tine însăți după ce o auzi prezentată în diverse chipuri de posturile de televiziune?

D.R.: Știind orientarea fiecărui post, fac o medie. Întotdeauna îmi completez informațiile de pe site-urile ziarelor și agențiilor. Însă nu toată lumea are timpul și răbdarea să procedeze așa. Cei mai mulți, mai ales cei care se uită opt ore pe zi la televizor, își iau informațiile dintr-o singură sursă. Dacă ne gîndim că românii sînt cei mai mari consumatori de televiziune din Uniunea Europeană, cred că și de aici vine starea de confuzie din societatea românească. Ca să dau un exemplu (oarecum) nepolitic: cînd la două posturi ți se spune toată ziua că vine ciclonul, normal e să verifici informația din mai multe surse. Dacă te uiți doar la cele două posturi, stai în casă și tremuri de frică. Seara, cînd te uiți pe geam și vezi că e doar o ploicică, dar la aceleași posturi ți se spune că e furtună puternică, devii confuz. Iar a doua zi o iei de la capăt cu alte informații, dar în același stil.

C.T.: Ce poate înțelege omul obișnuit din talk-show-urile pe care le urmărește, dacă nu e prizonierul vreunui post TV?

D.R.: Dacă nu e prizonier, e bine. Pentru că, dacă de la unul aude că Soros a dat foc la Colectiv, se uită la celălalt și vede că naționaliștii îl folosesc pe Soros pe post de sperietoare în scopuri politice. Dacă la unul aude că legile Justiției sînt foarte bune, de la celălalt află că ele sînt un pericol pentru independența Justiției. Dacă de la unul aude că Guvernul mărește toate salariile, de la altul vede că măsurile promise nu se susțin în nici un fel. Dacă de la unul află că vine ciclonul, află de la celălalt că e doar cod galben. Dacă unul îi spune că Iulian Vlad, fostul șef al Securității, a fost un om bun și drept, de la altul află că acesta a fost, prin tot ceea ce a făcut, vîrful de lance al unui regim criminal. Dacă de la unul vede că ungurii vor să fugă cu Ardealul în spate, la alții poate vedea o discuție rațională. Un om cu o gîndire critică își formează, în felul acesta, o părere corectă. Dar dacă e prizonier, înțelege numai ce vede la postul de care este capturat.

C.T.: N-ai impresia că CNA devine o instituție tot mai golită de conținutul pe care ar trebui să-l aibă?

D.R.: Credibilitatea CNA a scăzut foarte mult în ultimii ani, din cauza scandalurilor în care a fost implicat. Cu un președinte cercetat în două dosare, cu multele sesizări care nu mai ajung să se discute din cauza absențelor unor membri, cu bănuielile de politizare care planează de mulți ani asupra instituției, s-a ajuns ca și atunci când CNA ia decizii bune, să nu mai fie credibil. Pentru o instituție de acest tip, care trebuie să vegheze la sănătatea spațiului audiovizual, credibilitatea este un factor esențial. Ea trebuie reconstruită, dar asta e imposibil dacă nu schimbăm nimic. CNA este o instituție ineficientă, iar asta se vede din felul în care arată multe dintre emisiunile de radio și de televiziune din România. Sigur, impresia de inadecvare și golire de conținut vine și din faptul că peisajul audiovizual s-a schimbat foarte mult în ultimii ani, dar legea și instituția au rămas la fel și nu fac față noilor provocări.

Citeşte mai multe despre:

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

romania100
Editoriale
 • Dacă…

  17 iulie 2018

  Dacă în locul mahmurilor șefi de stat care pritocesc soarta lumii s-ar fi întîlnit la Helsinki căpitanii echipelor de fotbal ce-au pompat bucurie, vreme de trei săptămîni, pe străzile globului […]

 • Pușcăria ca poliție politică

  17 iulie 2018

  Un document scos de Băsescu din vechea lui arhivă neagră arată felul în care inculpaților li se anulează șansa unui proces corect. Asta se face “în conformitate cu dispozițiile articolului […]

 • Nea Delirache

  17 iulie 2018

  Au dat-o jos pe Kövesi, pedestrimea pesedistă voia să plece la casele ei, când s-a auzit Liviu Dragnea: Nuuu, mai stați, lupta abia acum începe! Mai repede depistezi așchii de […]

 • Cum a reușit Klaus Iohannis să despartă calul de porumbel

  10 iulie 2018

  După ce s-a jucat o lună de zile de-a Petrarca, domnul Iohannis a scos-o pe Laura din cărți, spulberînd mitul iubirii eterne. Nu i-a fost foarte greu pentru că acolo […]

 • 11 ani cu revocare

  10 iulie 2018

  “…indiferent cît de atacați am fost, indiferent cît de umiliți am fost în fața societății, în fața familiilor noastre, tîrîți în noroi, fără posibilitatea de a ne apăra…”, zice Kövesi […]