Primarul din Tulcea, Constantin Hogea, a fost luat de procurorii DNA Galați de acasă joi dimineață și n-a mai ajuns înapoi. Căci, după audieri îndelungate, a urmat reținerea sa pentru 24 de ore și, apoi, arestarea preventivă pentru niscaiva fapte de corupție. Acuzațiile sunt mai multe, dar cea principală spune că primarul ar fi primit de la un om de afaceri un apartament, în schimbul unei autorizații de construcție pentru un bloc de locuințe. Și aici începe discuția despre profesionalismul procurorilor și independența Justiției. Căci presupusa faptă de corupție datează din anul 2007, iar premisa de la care pleacă procurorii este că primarul nu putea elibera autorizația de construcție decât abuziv, în lipsa unor avize date de Ministerul Apărării Naționale și de Ministerul Justiției. De ce ar fi fost nevoie de respectivele avize? Pentru că terenul pe care s-a construit blocul de locuințe se află în imediata vecinătate a penitenciarului Tulcea și a unei dărăpănături de clădire ce aparține comisariatului județean al MApN. Or, fiind vorba despre două clădiri de importanță vitală pentru siguranța națională, nu te apuci să construiești lângă ele dacă nu-s de acord și ministerele de resort. Ei bine, blocul a fost construit, apartamentele vândute, iar familia primarului chiar deține un apartament în acest bloc, apartament ocupat de fiica primarului. Apartamentul figurează în declarația de avere ca fiind cumpărat în 2009 și, culmea, a mai trecut printr-o verificare a Justiției, în urmă cu câțiva ani. Căci acum câțiva ani, Agenția Națională de Integritate a realizat o evaluarea a averii primarului Hogea, aflat atunci la al doilea mandat, și a constatat o diferență semnificativă între averea dobândită și veniturile realizate. Practic, inspectorii ANI spuneau că n-ar prea ieși la socoteală vreo 80.000 de euro. După raportul de evaluare al ANI a urmat o verificare făcută de comisia de verificare a averilor de pe lângă Curtea de Apel Constanța, iar din punct de vedere legal primarul a ieșit curat ca lacrima, reușind să prezinte procurorilor acte justificative pentru fiecare cent investit în imobiliare, inclusiv actele aferente unui împrumut pe care nu-l trecuse în declarația de avere. Decizie definitvă, avere justificată până la centimă, inclusiv documente valide din punctul de vedere al procurorilor pentru achiziționarea apartamentului despre care se spune că ar fi fost dat drept șpagă.
Asta a fost una. A doua ciudățenie este tăcerea de opt ani a Ministerului Justiției, care n-a reacționat până acum după ce s-a trezit că i se ridică ditamai blocul exact lângă casa de oaspeți de maximă siguranță. Serios? Adică tu, ditamai ministerul, știi că blocul ăla ar fi avut nevoie de un aviz de la tine și nu te zbați să repui legalitatea în drepturi? Mai mult, taci atât de profund, încât bieții procurori au nevoie de ajutorul unui denunțător pentru a se prinde că ție, Ministerul Justiției, ți s-a făcut o nedreptate.
Căci da, dosarul se bazează, deocamdată, pe câteva denunțuri. Iar unul dintre ele, se pare că cel mai consistent, chiar, ar aparține unui fost prieten al primarului, fosta sa mână dreaptă ca viceprimar și city manager. Marginalizat de câțiva ani, în urma unor jocuri politice, fostul viceprimar și-a zis să deschidă el ochii procurorilor, după ce fuseseră atât de slabi la prima încercare și au luat de bune actele prezentate de primar. De ce ar fi făcut asta, mai ales că era prieten cu actualul arestat preventiv? Păi, PNL-ul cel vechi nu prea avea șanse să-și pună un candidat propriu în locul actualului primar, liberal și el, dar provenit din PDL. Acum, după acest denunț fratricid, indiferent de rezultatul procesului, cariera lui Hogea s-a cam terminat, iar marele PNL are posibilitatea să împingă pe cine vrea el spre Primărie. Situație în care denunțătorul principal poate prinde și el o ciozvârtă mai consistentă, căci cam făcea foamea de câțiva ani.