Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Dragnea și evreii

Zoom Dragnea și evreii

Legea “anti-defăimare” e o greblă pe care Dragnea a avut ideea să calce ca să-și învinețească mustața. Pe lîngă cucuie, și-a ridicat în cap o presă care îi atîrna deja de gît, dar Dragnea a înțeles că universul conspiră în favoarea lui.

Nimeni din PSD nu simțea vreo apăsare din partea demnității umane sau vreo pișcătură din partea toleranței. Să fi năvălit în octombrie tătarii, să fi ars orașe, să fi luat robi, și partidul din Kiseleff tot n-ar fi produs o lege a toleranței cu asemenea viteză. Deci nu vorbim de cauze interne.

Legea asta s-a născut așa, dintr-o necesitate superioară, globală și internațională, la o discuție invizibilă între oportunitate și posibilități. O presiune exercitată prin eterul diplomatic a pus geopolitica la lucru și, după ce planul a fost gata, s-au așteptat voluntari. Din România nu s-a ridicat decît o mînă, din Teleorman. A fost curaj, a fost oportunism, a fost inteligență politică? Rămîne să aflăm răspunsul în următoarele luni.

Cert este că marele popor evreu, poporul cărții și al premiilor Nobel, s-a declarat, alături de alte popoare mari și de nerefuzat, încîntat de inițiativa României.

Există, la nivelul Uniunii Europene, grupuri de experți cu greutate care susțin un model general de lege a toleranței, adaptabil. Modelul a fost susținut într-o serie de parlamente ale statelor UE, multe dintre ele luîndu-și sarcina să producă o lege națională pentru promovarea demnității umane. Nu e greu de descifrat preocuparea științifică, diplomatică și de lobby a Israelului pentru aceste formule de civilizație, care, pe teritoriul unui continent traumatizat de intoleranțele și excesele secolului trecut, e terapia necesară.

Așa s-a născut textul Legii privind promovarea demnității umane și toleranță față de diferențele de grup, așa s-au născut, probabil, vizita lui Dragnea în Țara Sfîntă și Compasul Ierusalimului. Dealtfel, Moshe Kantor, președintele Congresului Evreiesc Mondial, cel care i-a înmînat lui Dragnea lada cu busolă aurită, a avut acel licăr de mulțumire rabinică în priviri atunci cînd medaliatul a informat asistența că legea e pusă acolo unde trebuie, în Parlament.

Că pesediștii de la biroul de copiat acte, însărcinați să traducă modelul european al legii, au crezut că pot să strecoare și faza cu apartenența politică în text și să nu se prindă nimeni, asta e partea românească a poveștii. Gafa a fost reparată, iar textul actual, cel pe care îl tăvălesc pe net postacii, e cît se poate de european. Legea în sine nu sună rău, dar a atras atenția hăitașilor prin graba cu care a fost fabricată. Ca achiziție de imagine europeană și de recunoștință mondială e un succes, dar la intern e ca suplimentele chinezești pentru erecție: nu face nici bine, dar nici nu dăunează.
5 comentarii

 1. #1

  Legea în sine nu sună rău?
  Ori ai fumat ceva nou, ori am citit legi diferite:)

 2. #2

  Shalom!

 3. #3

  Alt derbedeu care se apleaca la indicatiile evreilor. Iliescu, nastase, dragnea…scursuri umane.

 4. #4

  Mă mir ca nu l-au circumcis pe dobitoc…

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

Editoriale