Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

E-mail. E-pay. E-lie

Zoom E-mail. E-pay. E-lie

Ați auzit de swatting? Nu, nu-i înjurătură, deși sună foarte asemănător. E ceva mult mai rău: o farsă pe care gamer-ii americani o consideră foarte amuzantă, de a suna autoritățile și a le alarma cu privire la iminența exploziei unei bombe într-un anumit loc – școală, spital, aeroport, sediu guvernamental. Uite-așa, just for fun, ca să vezi la știri mascați SWAT, clădiri evacuate și oameni speriați. O joacă de-a terorismul prin care un individ se dă mare în fața celor din gașcă („Ia uite ce tare sînt eu, ce pot să fac!“), un act riscant de un curaj stupid, doar pentru recunoaștere și admirație din partea colegilor, un thrill că poți încălca legea fără să fii prins și pedepsit.

Septembrie-octombrie, 2015. Tyler, swatter, 23 de ani, este condamnat la doi ani de închisoare pentru amenințarea de atac cu bombă la sediul unui post TV. Eliberat după un an și patru luni, se apucă din nou de swatting, doar așa, de distracție, la pariu. Este provocat pe un forum de un user, care-i trimite într-un mesaj adresa unui băiat cu care se certase la un joc online, numai că adresa e greșită și trupele speciale intervin în cu totul altă parte. Un om nevinovat este împușcat mortal și, cîteva luni mai tîrziu, nepoata sa și iubitul ei se sinucid. Cine e vinovat de moartea acestor oameni? Cel care a furnizat adresa? Tyler, care a făcut apelul alarmist? Polițistul, care a apăsat pe trăgaci? Internet-ul, care a facilitat toate comunicațiile astea nefaste?

Un tînăr politician democrat este ucis într-o noapte pe străzile din Washington, cu vreo trei luni înaintea alegerilor din 2016 Trump-Clinton. La cîteva zile, WikiLeaks insinuează c-ar fi fost asasinat politic, pentru că victima intenționa să scurgă informații de insider către wistleblower-i. Fox News face o campanie de breaking news și dezvăluiri în stil Antena 3 despre caz, fără investigare corectă și verificarea informațiilor, amplificînd o teorie a conspirației, în stilul jurnalismului tabloid.

Un hacker păcălește toate sistemele de securitate ale instituțiilor statului american și, sub identitate falsă, cîștigă cîteva milioane de dolari speculînd găurile digitale ale sistemului. Deși își ia toate precauțiile ca să nu fie prins, este arestat de FBI, care folosește un dispozitiv de interceptare a comunicațiilor ultrasecret. Omul se apără singur la proces și, după cinci ani și ceva de pușcărie, reușește să convingă instanța că modalitatea prin care a fost identificat a fost ilegală.

Poveștile reale din Web of Make Believe: Death, Lies and the Internet, cazuri de manipulare, fraudă, șantaj, comise cu ajutorul IT-ului, sînt un fel de fabule moderne cu o morală care te pune pe gînduri. Ce e adevăr și ce e minciună în fluxul informațional cu care sîntem bombardați zilnic? Are fiecare dintre noi capacitatea de a discerne și a detecta dezinformarea și escrocheria proliferate prin intermediul smartphone-ului? Viața noastră este din ce în ce mai mult influențată de realitatea virtuală. Tot timpul cu nasul într-un ecran, individul nu mai știe cine e, suferă de o dedublare a personalității cu consecințe psihice majore. Violența jocurilor în rețea, bullying-ul online, hater-eala comentariilor negative vărsate în realitate ridică agresivitatea în societate la un nivel aproape incontrolabil. Doar din evenimente publice care se termină tragic – gen extremistul, web-activist, care a intrat, acum cîțiva ani, cu mașina în plin în niște contramanifestanți – înțelegem cît de nepregătiți sîntem să interacționăm cu spațiul digital și cît de nocivă poate fi tehnologia dacă este folosită în scopuri malefice.

Web of Make Believe: Death, Lies and the Internet, 2022-, docu-seria unor cazuri de infracțiuni comise cu ajutorul Internet-ului, regizat de Brian Knappenberger, șase episoade de 46-64 de minute, difuzat de Netflix.
Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

Editoriale
Editoriale