Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Economia României, fentată la investițiile pentru exploatarea gazelor din Marea Neagră

Zoom Economia României, fentată la investițiile pentru exploatarea gazelor din Marea Neagră

Atunci când s-a discutat în Parlament (și foarte puțin în spațiul public) Legea Off-shore, concesionarii au vorbit despre imensele avantaje pe care le-ar avea România din investițiile pe care le vor face ei în exploatarea gazelor din Marea Neagră. Când s-a dorit introducerea în lege a unor articole prin care să se prevadă clar că se va lucra cu mână de lucru românească, atât concesionarii, cât și unii membri ai Parlamentului ne-au asigurat că nu e nevoie, pentru că, oricum, taxele se vor plăti aici. Doar oameni suntem, n-o să fugă nimeni cu banul prin alte țări, eventual prin paradisuri fiscale!

Ei bine, Black Sea Oil & Gas, cel mai guraliv concesionar și cel care a lucit vederii noastre prin insistentele apariții pe site-ul gasformedia al cunoscuților Păntălagă, a făcut, pe 23 noiembrie 2018, un prim pas pentru a ne conduce către ideea că investițiile lor vor produce pentru România. Deci nu mai era nevoie să le mărim taxele, că ei tot insistă să ne dea.

Așadar, BSO&G a anunțat, printr-un comunicat oficial, că “Black Sea Oil & Gas SRL împreună cu partenerii săi de concesiune, Petro Ventures Resources SRL şi Gas Plus International B.V. («Gas Plus»), anunță că au acordat firmei GSP Offshore SRL («GSP») contractul de antrepriză generală pentru toate lucrările off-shore și on-shore constând în serviciile de proiectare, achiziție, construcție, instalare și punere în funcțiune («EPCIC») precum și Contractul de foraj pentru sondele de dezvoltare, în vederea realizării Proiectului Dezvoltare Gaze Naturale Midia («Proiectul MGD») localizat în platforma continentală a Mării Negre aparținând României”.

Dacă sunteți patriot sau naționalist, destupați șampaniile: o firmă românească, de-a noastră, GSP Offshore, cu sediul în Constanța, a primit un contract de 400.000.000 de dolari (estimativ) pentru a efectua în locul americanilor toate lucrările legate de investițiile din Marea Neagră. Mai mult, tot firma noastră, românească, cea cu sediul în Constanța, va efectua și lucrările de foraj, încasând alți bani din care va plăti taxe și impozite statului român.

Iar dacă ați deschis șampaniile, acum închideți-le la loc, puneți dopul cât mai bine, lipiți sigiliul la loc și încercați să vă recuperați banii de la non-stop. Pentru că nu aveți de ce sărbători. Pur și simplu, GSP Offshore SRL este firmă românească doar cu numele, sediul și numele administratorului, care este, din 4 aprilie 2018, Gabriel Valentin Comănescu.

Această “masivă” investiție de 400 de milioane de dolari nu va aduce statului român decât unele taxe pe salariile angajaților, dacă aceștia sunt cetățeni români și au rezidența fiscală în România. Altfel, nici măcar atât.

Pentru că acționarul principal al GSP Offshore SRL este firma GSP Offshore BV, din Olanda, care deține 99,8% din capitalul social. Olanda este una dintre cele patru țări membre UE care acționează ca paradis fiscal pentru firmele cu dublă rezidență, multe dintre acestea scăpând de plata taxelor în țările de origine.

În general, GSP Offshore SRL din Constanța nu realizează profit, având anual pierderi de milioane de lei (o excepție ar fi anul 2017, singurul cu profit în ultimii ani). În această situație, nu avem cum spera nici măcar la impozitul pe profit datorat statului român în urma “investiției” BSO&G. Și, vorbind despre o firmă controlată, în fapt, de un off-shore, nu prea avem cum să ne așteptăm, dacă suntem realiști, la un impact real al celor 400 de milioane de dolari pe care spun americanii că îi vor investi. În schimb, pretextând că au contract cu o firmă “românească”, cei de la BSO&G își vor deduce “investiția” din prețul pe care ar trebui să-l plătească statului român drept taxe pentru vânzarea gazului.

Hai, că a început bine! Cum spuneam, închideți șampaniile, nu e chiar nimic de sărbătorit, doar dacă nu vă plac la nebunie țepele.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

Editoriale
 • În căutarea țăranului pierdut

  18 februarie 2020

  Prin anii ’90, șoseaua dintre Craiova si Calafat purta la gît în plină iarnă salbe de potîrnichi și de prepelițe, care spre a nu fi detectate pe cîmpul înzăpezit de […]

 • Instinct primar

  18 februarie 2020

  Partidele bătrîne se închină la chipul cioplit al primarului. Și PSD, și PNL se prosternează la picioarele acestei divinități păgîne. Au primari mulți pe care vor să-i păstreze fiindcă fără […]

 • Cine suntem, ce mai vrem

  18 februarie 2020

  „Să se știe cine suntem și ce vrem“, spunea Ion Iliescu în decembrie 1989 despre necesitatea unei comunicări cu ambasada Uniunii Sovietice. Desigur, sovieticii știau destul de bine și cine […]

 • Ludovic autorăstignit a doua oară

  11 februarie 2020

  După ce a fost bătut la școală de niște derbedei, elevul conștiincios Ludovic Orban, sfătuit de domnul diriginte, a decis să-și dea singur palme în fața clasei dacă împricinații refuză […]

 • Războaiele care ne-au prostit

  11 februarie 2020

  Cînd vine vorba despre înapoierea României, două tabere duc greul bătăliei. Una susține că sîntem ținuți pe loc de corupție. Cealaltă e de părere că sîntem victima conspirației internaționale. În […]