Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Economia României, fentată la investițiile pentru exploatarea gazelor din Marea Neagră

Zoom Economia României, fentată la investițiile pentru exploatarea gazelor din Marea Neagră

Atunci când s-a discutat în Parlament (și foarte puțin în spațiul public) Legea Off-shore, concesionarii au vorbit despre imensele avantaje pe care le-ar avea România din investițiile pe care le vor face ei în exploatarea gazelor din Marea Neagră. Când s-a dorit introducerea în lege a unor articole prin care să se prevadă clar că se va lucra cu mână de lucru românească, atât concesionarii, cât și unii membri ai Parlamentului ne-au asigurat că nu e nevoie, pentru că, oricum, taxele se vor plăti aici. Doar oameni suntem, n-o să fugă nimeni cu banul prin alte țări, eventual prin paradisuri fiscale!

Ei bine, Black Sea Oil & Gas, cel mai guraliv concesionar și cel care a lucit vederii noastre prin insistentele apariții pe site-ul gasformedia al cunoscuților Păntălagă, a făcut, pe 23 noiembrie 2018, un prim pas pentru a ne conduce către ideea că investițiile lor vor produce pentru România. Deci nu mai era nevoie să le mărim taxele, că ei tot insistă să ne dea.

Așadar, BSO&G a anunțat, printr-un comunicat oficial, că “Black Sea Oil & Gas SRL împreună cu partenerii săi de concesiune, Petro Ventures Resources SRL şi Gas Plus International B.V. («Gas Plus»), anunță că au acordat firmei GSP Offshore SRL («GSP») contractul de antrepriză generală pentru toate lucrările off-shore și on-shore constând în serviciile de proiectare, achiziție, construcție, instalare și punere în funcțiune («EPCIC») precum și Contractul de foraj pentru sondele de dezvoltare, în vederea realizării Proiectului Dezvoltare Gaze Naturale Midia («Proiectul MGD») localizat în platforma continentală a Mării Negre aparținând României”.

Dacă sunteți patriot sau naționalist, destupați șampaniile: o firmă românească, de-a noastră, GSP Offshore, cu sediul în Constanța, a primit un contract de 400.000.000 de dolari (estimativ) pentru a efectua în locul americanilor toate lucrările legate de investițiile din Marea Neagră. Mai mult, tot firma noastră, românească, cea cu sediul în Constanța, va efectua și lucrările de foraj, încasând alți bani din care va plăti taxe și impozite statului român.

Iar dacă ați deschis șampaniile, acum închideți-le la loc, puneți dopul cât mai bine, lipiți sigiliul la loc și încercați să vă recuperați banii de la non-stop. Pentru că nu aveți de ce sărbători. Pur și simplu, GSP Offshore SRL este firmă românească doar cu numele, sediul și numele administratorului, care este, din 4 aprilie 2018, Gabriel Valentin Comănescu.

Această “masivă” investiție de 400 de milioane de dolari nu va aduce statului român decât unele taxe pe salariile angajaților, dacă aceștia sunt cetățeni români și au rezidența fiscală în România. Altfel, nici măcar atât.

Pentru că acționarul principal al GSP Offshore SRL este firma GSP Offshore BV, din Olanda, care deține 99,8% din capitalul social. Olanda este una dintre cele patru țări membre UE care acționează ca paradis fiscal pentru firmele cu dublă rezidență, multe dintre acestea scăpând de plata taxelor în țările de origine.

În general, GSP Offshore SRL din Constanța nu realizează profit, având anual pierderi de milioane de lei (o excepție ar fi anul 2017, singurul cu profit în ultimii ani). În această situație, nu avem cum spera nici măcar la impozitul pe profit datorat statului român în urma “investiției” BSO&G. Și, vorbind despre o firmă controlată, în fapt, de un off-shore, nu prea avem cum să ne așteptăm, dacă suntem realiști, la un impact real al celor 400 de milioane de dolari pe care spun americanii că îi vor investi. În schimb, pretextând că au contract cu o firmă “românească”, cei de la BSO&G își vor deduce “investiția” din prețul pe care ar trebui să-l plătească statului român drept taxe pentru vânzarea gazului.

Hai, că a început bine! Cum spuneam, închideți șampaniile, nu e chiar nimic de sărbătorit, doar dacă nu vă plac la nebunie țepele.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

Editoriale
 • Norocul rîmă-n soarele cu pete

  13 aprilie 2021

  Norocul rîmă-n soarele cu pete precum un porc umflat cu diamante, cum l-aș ademeni-n vîrtej și pante spre cocinile sfinte să se-mbete, frică îmi e să nu ne creadă plante […]

 • Boala băncii nebune

  13 aprilie 2021

  România a împrumutat săptămîna trecută 3,5 miliarde de euro de pe ceea ce Guvernul numește „piețele externe“. Aceste piețe puteau să fie și interne, fiindcă ele reprezintă, de fapt, băncile-mamă […]

 • Prizonierii lui 5%

  13 aprilie 2021

  936.864 de români au votat, în decembrie 2020, cu alianța USR-PLUS pentru Senat și 906.965 de cetățeni români au votat cu alianța USR-PLUS pentru Camera Deputaților. Nici măcar 5% din […]

 • Rugăciunea preafrumoasei blondine către jandarmul călare pe situație

  6 aprilie 2021

  Motto: ,,Nu pot, nu pot, fată mare, Că mi-e murgul slab de șale“ Stimată și iubită, în veci, Jandarmerie, te rog să-mi pui cătușele și mie. Și fiindcă disperarea mă […]

 • Miracolul prostiei românești

  6 aprilie 2021

  Pentru o clipă s-ar fi putut crede că Iohannis revine din lunga stare vegetală, că transformarea dulapului în om, pe care alchimiștii au negat-o veacuri la rînd, se petrece chiar […]