Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Adevărata epidemie

Dacă se iau în calcul pagubele economice și amenințarea la adresa vieții, COVID-19 e o glumă. La fel SIDA, SARS, MERS, varicela, gripa, holera, tuberculoza și ciuma bubonică. Infecția cu virusul securismului, care dă forme grave de înapoiere și poliție politică, le bate pe toate. Epidemia rezistă în România din 1945 și, cu toate că în ultimii 30 de ani s-au făcut eforturi pentru găsirea unui vaccin, a fost tratată mereu cu indiferență și resemnare.

Evoluția cazurilor e iar în creștere. După explozia de la sfîrșitul deceniului cinci, cînd grupuri mari de turiști sovietici ne-au vizitat țara, curba s-a mai aplatizat în anii ’70. Ceaușescu anunțase un vaccin de proveniență occidentală, despre care discutase cu doi președinți americani și cu regina Angliei, dar nu l-a testat niciodată pe oameni. Așa că în anii ’80 au izbucnit noi focare, iar virusul a început să prezinte simptome grave, cum ar fi foamea, frigul, întunericul și, mai ales, turnătoria. Turnătoria este, de fapt, singurul simptom cronic care însoțește boala în evoluția ei democratică de la decesul lui Ceaușescu pînă azi.

Azi, securismul nu mai e caracterizat de numărul mare de morți. În schimb, e la fel de contagios ca în anii ’50 și, din nenorocire, ceva mai răspîndit. E răspîndit în politică, în administrația locală, în toate structurile autorității de stat, în Servicii și în magistratură, în presă, la Președinție, la Guvern, la Parlament, în mediul de afaceri, în societatea civilă și în mediul academic. Exact ca la începuturile sale. Doar că azi nu se mai transmite prin amenințare sau tortură, ci mai cu seamă prin bani. Se ia și prin aer, adică prin angajament oral, sau prin scris.

Să ne uităm puțin la partide, căci prin ele se înfăptuiește democrația. Prin ele, dacă e să se obțină vreodată, se obțin progresul, dezvoltarea, prosperitatea. Partidele sînt adevărate focare de infecție securistă. PSD se află în capul listei, fiindcă a reprezentat întotdeauna cel mai mare corp politic, deci a oferit cel mai mult spațiu coloniilor de viruși. Încă de pe vremea lui Geoană, președinții și o bună parte din oamenii cu funcții au fost recrutați din rîndul bolnavilor asimptomatici. Mai ales tînărul și ambițiosul Ponta, singurul cu stofă de politician din ultimii ani ai bolii pesediste. La încoronarea fost flancat de mai mulți generali decît sicriul lui Gheorghiu-Dej.

Dragnea s-a contaminat voluntar, dar a înțeles securismul de-a-ndoaselea și a apelat la un tratament greșit, prescris de Coldea, cu internare la Rahova.

Foștii premieri Grindeanu și Tudose sînt purtători oficiali ai virusului, în schimb, Viorica Dăncilă a fost molipsită doar un pic, cît să prezinte simptome în faza alegerilor și să-l vindece, cu plasma ei politică, pe pacientul Iohannis, care s-a temut de contactul direct cu persoana.

Marcel Ciolacu a studiat și el microbiologia la Academia SRI, după cum reiese din literatura de specialitate, așa că PSD cunoaște bine tulpina și de aceea se confruntă cu probleme de creștere. La cîți pesediști și-au dat doctoratul în acest virus, partidul are șanse mici să se vindece.

USR e construit în laboratorul celui mai cunoscut epidemiolog român în rezervă. Vorbim despre un lot de pacienți tineri, pe care s-au testat atît vaccinul, cît și otrava. Numai că, atunci cînd școala românească de virusologie politică și-a răsfirat ideile, partidul a fost lăsat în izolare. PLUS, în schimb, a venit cu o formă cronică a epidemiei, mulți dintre pacienții săi avînd contacți direcți în banca națională de viruși bătrîni, din clasa Doi și un sfert, care mor abia după ce moare și ultima speranță.

În PNL, situația e ca în spitalul din Suceava. Partidul e infestat, în proporție de 80%, cu agenții patogeni proveniți din PDL. Sînt virușii plantați de Băsescu în partidul său chelner, care avea sarcina să-i schimbe scrumierele și să-l care acasă după închiderea localului. Securiștii cronici din PDL s-au retras într-un fel de carantină, unii la Bruxelles, alții la consiliile județene, mai ales fiindcă au simptome să le ajungă pentru două vieți, cu piscină și cu șapte zerouri.

Asta nu înseamnă că virusul nu lucrează la vîrf în PNL, prin pacienți speriați de revenirea bolii, ca Orban, care are o radiografie mai veche la DNA. Vasile Cîțu, la rîndul lui, e un pacient simptomatic, chiar dacă prezintă și semnele altor boli, poate mai grave, cu tratament explicit în Codul Penal.

La Pro România e de gardă medicul Silviu Predoiu, cel care a depistat și a tratat pacienți din toate partidele, așa că și aici virusul e în siguranță.

PMP e partidul unei singure victime, Băsescu, aflat în stare destul de gravă și cuplat la ventilatorul de respirație ca să nu se îmbete medicii de la vaporii de medicament. Băsescu a fost de mult depistat pozitiv la testul de turnătorie și fals în declarații, numai că doctorii din serviciile de ambulanță și magistratură s-au abținut de la orice intervenție, fiindcă ei înșiși erau, la rîndul lor, purtători. Băsescu e privit în multe cercuri medicale drept pacientul zero, cel de la care se presupune că ar fi pornit ultimul val de securism.

Așa stînd lucrurile, e greu de presupus că democrația sau economia își vor reveni prea curînd. Securismul nu dă nicio șansă unei ieșiri din criză. Specialiștii sînt de părere că vom fi nevoiți să trăim cu acest virus, izolați unii de alții prin suspiciune, ură și minciună. Întrebarea e dacă, pînă la urmă, ca să scăpăm de el, va trebui să nemolipsim toți.

PARTENERI MEDIA
[wp_rss_retriever url="https://alert24.ro/category/z/feed" items="2" dofollow="true" excerpt="none" source="false" date="false" read_more="false" credits="false" new_window="true" thumbnail="false" cache="1 hours"] [wp_rss_retriever url="https://businesswatch.ro/category/z/feed" items="2" excerpt="none" source="false" date="false" read_more="false" credits="false" new_window="true" thumbnail="false" dofollow="true" cache="1 hours"]

7 comentarii

 1. #1

  Comple(c)ta analiza /gandirea expusa ^_^
  Nu ne vindecam de lichelism neam!

 2. #2

  Din curiozitate: acelasi sistem de securism il gasim si in alte tari ale Europei, sau sintem noi acei mai cu alte gene?
  Exista un astfel de studiu?
  multam fain,

  • #3

   Noi sintem cu alte gene, pe filiera traco-geto-daca-cumano-carpa, si apoi combinata cu gena rusa si turca…

  • #4

   (cont.)
   Dar studiul este empiric, si numai mental, in acest moment istoric. Daca va mai fi un al doilea Trianon, poate ca studiul va putea fi scos din sertarele mintii si publicat pe mediu electronic si chiar de fibra lemnoasa…

 3. #5

  cand aveam vreo 10 ani, ai mei au reusit minunea de a-si lua mobila stil… 🙂
  Am fost raportati de 3 vecini de bine din bloc si s-a facut ancheta serioasa la ambele locuri de munca (ale parintilor, fireste).
  Erau asa de rare momentele in care cineva isi putea lua mobila pe comanda, si asa de norocosi am fost sa umplem rafturile cu carti, incat ai nostri parinti nici macar nu s-au suparat pe vecinii respectivi. Era oricum asumata partea asta…
  Acum, avem parinti care si-au turnat copiii proaspat intorsi de la locurile de munca din strainatate…. Ca nu respecta izolarea… Si stirile astea au inundat media, si bravii reporteri au spus „asa da, cetateni model!”
  Pai ce sanse mai avem, pe vecini ii mai intelegem, dar cand te toarna unul de-al tau si societatea rezoneaza… Ce sanse mai sunt?! 2+2=5

 4. #7

  Genial ! Pe bune si cit se poate de serios, Doru Buscu presedinte !

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

bijuterii argint