Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Adevăruri independente de realitate

Pentru că toți oamenii, mai ales cei din România, sunt bine informați și de bună credință, ar trebui excluse din start orice discuții despre așa zisele fake news. Fake news nu există. Însuși conceptel fake news este un fals, o minciună, invenția unor forțe malefice care vor răul populației.

Să luăm exemplul țării noastre, cea atât de binecuvântată, care a fost înzestrată cu toate formele de relief și cu poporul cel mai inteligent și intuitiv de pe întreaga planetă.

Ei, bine, România trăiește, de aproximativ o lună, niște întâmplări ciudate. Foarte mulți inculpați, penali și aproape-infractori scapă, nevătămați, de rigorile legii. Persoane în cazul cărora nu s-a aplicat una dintre prevederile directivei europene 349 din 9 martie 2016, anume acea prevedere care spune că „aceste declarații și decizii judiciare nu ar trebui să reflecte opinia că persoana respectivă este vinovată”, așadar persoane care erau deja considerate vinovate încă din comunicatul emis de către DNA, prin care se anunța începerea urmăriirii penale, sunt fie achitate de către judecători (unii în primă instanță, alții definitiv), fie parchetele ne anunță clasarea dosarelor care au fost ținute deschise patru, cinci sau șase ani, fără ca cercetarea penală să ducă nici măcar la trimitere în judecată.

De foarte mulți ani ni s-a spus că țara noastră este extrem de coruptă și că din cauza asta nu merg lucrurile. Iar lucrurile, e drept, nu merg.

Ni s-a spus că se fură pe rupte de la cel mai înalt nivel până la baza societății, iar noi, văzând cum nu merg lucrurile în țară, am fost convinși că așa este. Numai că, din nefericre, dosarele marilor furturi, ale marilor delapidări, condamnările marilor hoți au întârziat să apară.

România a plătit miliarde de euro pentru o autostradă care nu a mai fost construită, dar nimeni, absolut nimeni nu a fost nici măcar cercetat penal pentru acest lucru. România a plătit la prețuri supraevaluate licențe software, în unele cazuri mai multe decât computerele pe care puteau fi folosite, dar în închisoare au ajuns doar intermediari mărunți, nu și cei care au beneficiat cu adevărat de sumele puse în joc. Iar când se apropia lațul de aceștia din urmă, dosarul a fost clasat pentru că faptele se prescriseseră.

În același timp, în România diverși oameni își pierd funcțiile și li se întrerup carierele din cauza prezumției de vinovăție. Miniștri, un procuror general, un prim ministru, judecători de la ÎCCJ, un judecător al CCR, toți aceștia au în comun încetarea prematură a carierelor lor din cauza unor dosare penale. Până la urmă, în cazul unora nu s-a putut dovedi nicio vinovăție. Dar asta n-a mai contat pentru parcursul profesional al acestora.

Foarte multă vreme s-a vorbit în anumite tabere despre aceste dosare și despre posibilitatea ca ele să fie prost întocmite, să nu conțină decât acuzații, fără dovezi, să fie subțiri și să nu poată rezista în fața unor judecători onești. În alte tabere, însă, aceste posibilități erau excluse din start. pentru că, an de an, li s-a spus, cu ocazia bilanțurilor oficiale ale DNA, că această instituție nu are decât succese și că nu poate greși.

În acest moment, unii văd în această avalanșă de achitări și de clasări o dovadă a abuzurilor din trecutul recent, realizate prin încălcare legii de către instituții ale statului care au încheiat protocoale secrete pentru a-și atinge scopurile. Pentru aceștia pare că justiția, care se face în sălile de judecată, pe bază de probe, nu în case conspirative, pa bază de simpatii și antipatii politice, a început să funcționeze. Alții încep să spună, la început timid, apoi din ce în ce mai nervoși, că justiția a fost acaparată de politicienii de la putere, că justiția nu mai este independentă și că ticăloșii scapă.

Și, pentru că am stabilit de la bun început că nu există fake news, mai ales în bulele noastre virtuale, este din ce în ce mai răspândit adevărul de necontestat că achitările și clasările din ultima vreme sunt cauzate de faptul că politicienii au schimbat legile, ca să scape nepedepsiți. Mai mult, a intervenit și Curtea Constituțională, care le-a dat o mână de ajutor dezincriminând abuzul în serviciu.

Dacă acesta este un adevăr pe care nu se feresc să-l rostească susținătorii procurorilor DNA, ce facem, totuși, cu realitatea? Realitatea e că legile pe care le-au modificat până acum politicienii, așa numitele legi ale justiției, se referă la organizarea instituțiilor de justiție și, în plus, respectivele legi nu sunt în vigoare. Chiar dacă au fost adoptate de parlament, ele nu au fost promulgate de către președinte și se află, încă, în analiza Curții Constituționale sau urmează a fi trimise din nou la CCR. Așadar, aceste legi nu au putut duce la achitări și clasări, fiind, practic, nefuncționale și referindu-se la altceva, oricum. Tot în realitate, achitările răsunătoare nu sunt rodul deciziilor CCR. Ponta nu a fost achitat de acuzația de abuz în serviciu ca urmare a dezincriminării faptei, pentru că nu a fost acuzat de așa ceva. A fost acuzat de fals, uz de fals, evaziune fiscală și spălare de bani. Tăriceanu a fost acuzat de mărturie mincinoasă și achitat. Greblă a fost acuzat de acte de comerț incompatibile cu funcția și de alte câteva lucruri, dar nu de abuz în serviciu. Și a fost achitat.

Ni s-a spus, ca o mare găselniță, că ar exista două Românii complet diferite: una a celor care muncesc și trag țara înainte și alta a celor leneși, care trăiesc din ajutoare sociale și a celor care fură și nu-i lasă pe cei din prima Românie să prospere. Aplicând, însă, alte criterii, tot la două Românii ajungem: una a adevărurilor de nezdruncinat, adevăruri pe care le găsești în mediul online cu precădere, și o a doua Românie a realității.

E posibil ca adevărul să fie diferit de realitate? Da, este. Așa recunoști o religie: îți propune adevăruri solide, necercetabile și nedovedibile, în care trebuie să crezi necondiționat. Iar anticorupția românească s-a transformat dintr-o necesitate într-o religie. Cu idoli, altare, cântece de slavă, fanatici și ruguri pentru necredincioși, mari preoți care nu vor decât să-și păstreze privilegiile și adevăruri impuse cu forța.

Dacă citești, toată viața, doar Biblia, vei fi convins de adevărurile cumpinse acolo. La fel se întâmplă dacă nu citești, toată viața, decât comunicatele DNA.

Realitatea e pentru cei lipsiți de credință.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.