Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Ai noștri tineri să #rezist învață

Cu secole în urmă (nu chiar atât de multe cum am vrea să credem), a citi era aproape un privilegiu. A avea acces la informație citind era un privilegiu de care nu se bucurau nici măcar nobilii, răsfățații sorții în feudalism, chiar și în cel târziu. Citeau și scriau câțiva șmecheri sau, din punctul de vedere al unora, niște nefericiți. Călugării, mulți dintre ei, știau să scrie și să citească, dar pentru aceste fericiri renunțau la viețile pe care le-ar fi dus ca oameni obișnuiți, mâncând după voie, iubind și fiind iubiți, având copii și o oarecare libertate, atât cât se putea avea la vremea aceea. Mai erau câțiva, dedicați administrației, dar ei erau ciudații societății. Cei care ar fi avut resursele finaciare pentru a-și procura cărți și, mai înainte, pentru a învăța cum să le folosească disprețuiau aceste preocupări, considerându-le nedemne de ei. Informația ajungea la ei prin intermediari, trunchiată după bunul plac al celui care avea acces nemijlocit la ea.

A fost nevoie de sute de ani pentru ca accesul la informație, neintermediat, să înceteze a mai fi excepția. Astăzi, chiar dacă numărul analfabeților și al analfabeților funcționali este procentual mai mare decât în urmă cu un sfert de secol, putem să ne informăm singuri, citind, analizând cu propriile noastre creiere informația obținută, reacționând după matură chibzuință și după ce am pus în balanță avantajele sau dezavantajele.

Dar știți ce? N-o facem. Suntem atât de copleșiți de informație, încât nu ne mai interesează, de fapt, să obținem informațiile corecte și să încercăm să discernem adevărul. Nu ne mai informăm aproape deloc, ci ne lăsăm informați.

Căci, într-un fel, suntem mai șmecheri decât erau, pe vremuri, nobilii moștenitori de averi fabuloase pentru acele timpuri. Și e normal să ne simțim așa. Orice apartament de bloc, fie el și construit pe vremea comuniștilor, poate fi mai confortabil, azi, decât erau micile castelașe ale nobililor de țară în Evul Mediu. Membrii clasei mijlocii au la îndemână confortul, liniștea și posibilitățile de distracție pe care nu le aveau, cu trei sute de ani în urmă, nici măcar regii Europei. Murim la vârste mai înaintate, avem mai mult timp să ne bucurăm de viață și avem și mijloacele. Nici un om cu ceva minte n-ar renunța la viața confortabilă a începutului de secol XXI pentru a fi monarh în Europa secolului al XVII-lea. Ar fi avut o speranță de viață de aproximativ 50 de ani, ar fi trebuit să plece la război din trei în trei ani, fără prea mari speranțe că se va întoarce, ar fi fost măcinat toată viața de boli care azi se vindecă în două zile cu medicamentele moderne și ar fi fost chinuit de ființe mici și mizerabile pe care, tot azi, apa caldă și săpunul le țin departe de noi.

Dar, având la îndemână tone de informație, ducând vieți de regi, regine și prințese fără a fi nevoiți să ne decapităm dușmanii și să însemnăm cu fierul roșu sclavii, noi alegem, până la urmă, să fim proști. Sau prost informați. Chiar dacă răsfoiești zilnic sute de pagini online, înmagazinând mai multă informație decât un șef de stat medieval într-o viață întreagă, nu înseamnă că ești cu adevărat informat.

În lipsa unui aparat critic și a unei minime dorințe de a nu pune boticul la manipulări, chiorii marilor orașe se pot simți împărați printre orbii de la sate, dar asta nu înseamnă că nu au un handicap major atunci când vorbesc despre adevăr.

Dacă te uiți la Mălin Bot, de exemplu, și crezi că are dreptate să se poarte așa cum se poartă, în numele unui adevăr care, de fapt, nu ți-e accesibil, nu ești cu nimic mai prejos decât cel din urmă cruciat, plecat înspre Țara Sfântă doar ca să-i faci jocurile lui Urban al II-lea, un soi de Dragnea fără mustață, dar cu tiară, un soi de Iohannis cu mai multe case.

Dacă te închini în fața ambasadelor care critică modificările la niște legi românești fără să le fi citit (nici tu, nici ambasadele), dar te faci că nu vezi fotografiile în care un ambasador împarte masa de revelion cu un penal, ești asemeni dacilor dispuși să se arunce în sulițe doar pentru a transmite nimănui mesajele unor deznădăjduiți.

Dacă nu citești tu însuți ceea ce critici și te bazezi doar pe interpretările făcute de Godină, între tine și mortul din Teleorman care votează PSD nu e nici o diferență. Sau e: ăla măcar votează.

Încercând să-și justifice lașitatea din anii dictaturii comuniste, unele vârfuri ale intelighenției românești au vorbit, după 1990, despre rezistența prin cultură pe care ar fi practicat-o. Azi, tot ei mână masele pe drumul rezistenței la informație. Rezistența e cuvântul de ordine, e constanta. Altfel, am evoluat, ajungând la nivelul elitelor sociale ale Evului Mediu. La mai mult nici nu puteam visa.

 

PARTENERI MEDIA
Loading RSS Feed
Loading RSS Feed

15 comentarii

  1. #1

    Nu conteaza cat acces ai la informatie daca nu sti sa o procesezi. In relitate e pe dos, vezi campania anti-vaccin. Iar in legatura cu noile legi ale justitiei ce dracu sa mai crezi? Daca juristi/avocati/magistrati nu se pun de acord si fiecare o poate interpreta in felul lui, ce pretentii poti avea de la un om fara pregatire in domeniu? Te uiti la ei si il crezi pe ala care ‘ti-e simpatic’

  2. #2

    Nu trebuie neaparat sa citesti, trebuie sa simti….lucrurile merg bine in Ro? De ce vor sa schimbe legile si nu modul de execitare a pedepsei? De ce bucurestiul e in groapa? …cat sa mai citesc?

  3. #3

    Am remarcat luarea asta de pozitie a revistei in mai multe randuri: lumea care protesteaza impreuna cu ambasadele nu a citit (sau nu a citit in amanunt) modificarile pe care Parlementul vrea sa le faca in legile justitiei. Lumea care protesteaza, impreuna cu ambasadele, nefacand uz de darul cititului de care ne bucuram in ziua de astazi spre deosebire de Evul Mediu tarziu nu citeste ci doar protesteaza. Asta inseamna ca de fapt, daca noi chiar citim cu atentie modificarile, vom vedea ca ele sunt bune ( pentru populatie, care vrea sa scapam de coruptie ma refer, nu pentru politicienii aflati la putere ). Asa e, sunt bune modificarile ? Ati citit dumneavoastra cu mare atentie si sunt de fapt bune ?

  4. #5

    Și cum să nu-ți fie simpatic domnul Liiceanu!?

  5. #6

    Eu am citit, de fapt. Am citit. Vroiam doar parerea dvs care la randul dvs ati citit si ati ajuns la alta concluzie decat mine. Cei care nu au citit din scoarta si/sau nu au studii/abilitati juridice au iesit la protest bazandu-se pe urmatoarea logica: Au venit la putere cei din PSD, care majoritatea au dosare penale pe rol. Cei din PSD vor sa modifice legile justitiei. De ce fac asta ? Pai ca sa avem o Justitie mai corecta, mai impartiala, mai putin aservita politicului, o dictatura a legii ce sa mai. Si au zis oamenii” Ba nenorocitilor, voi vreti o Justitie mai puternica ?! „. „Asta nu se poate, ia sa iesim noi in strada !”.

  6. #7

    o stiti paia? ”cititul ma adoarme”.
    am citit toate propunerile de legi inclusiv aia readusa la viata cu pragul de 200.000.
    o sa vedeti pe 20 ianuarie ca suntem prosti si necititi, dar multi.

    trebuie sa aplicam legea in Romania si sa readucem Dreptatea…

    dc pierdem si trenul asta, ne.am dus pe p..la

  7. #8

    contează mult ce ai citit, unde și mai ales ce-ai înțeles
    daca lectura a fost pe fluturașii #rezist , cred că ați citit degeaba domnilor

    poate era momentul să le spuneți că aproape jumatate din amendamente sunt ale opozitiei .aceeasi opoziție care una discuta in parlament și alta fumează afară cu populimea

    totul se reduce la :să plece ciuma rosie!
    ca să ne așezăm noi

  8. #9

    Vespasian, m-ai pierdut la primul vroiam! Mai bine va ocupati de paduri, batrani, spitale si bancheri #rezistentilor!

  9. #10

    Serios, de unde tragi dumneata, domnule de Hillerin aceasta concluzie?
    La ce abuzuri se fac nu prea ai nevoie de multa cultura si multa lectura pentru a protesta.Parerea mea.
    Si inca ceva domnule de Hillerin, poate imi propui dumneata o lista cu „Lecturi suplimentare”?

  10. #11

    Gogule, tocmai asta iti spunea domnu’ ziarist. Fa-ti singur lista!

  11. #12

    Unul dintre cele mai bune articole pe care le-am citit in ultimii 10 ani. FELICITARI !

  12. #13

    pT VESPASIAN : ‘Au venit la putere cei din PSD, care majoritatea au dosare penale pe rol. Cei din PSD vor sa modifice legile justitiei. De ce fac asta ? Pai ca sa avem o Justitie mai corecta, mai impartiala, mai putin aservita politicului, o dictatura a legii ce sa mai. Si au zis oamenii” Ba nenorocitilor, voi vreti o Justitie mai puternica ?! „. „Asta nu se poate, ia sa iesim noi in strada !”.’
    De fapt, se poate scrie si asa d-le Vespasian „Au venit la putere cei din PSD, carora regimul basescu le-a facut dosare penale. Cei din PSD vor sa modifice legile justitiei asa cum a facut si monica macovei cu basescu in 2005 – sa nu uitam ca si basescu a avut dosar penal – . De ce fac asta ? Pai ca sa avem o Justitie mai corecta, mai impartiala, mai putin aservita politicului, o dictatura a legii . Si au zis oamenii” Ba nenorocitilor, voi vreti o Justitie mai puternica ?! „. „Asta nu se poate, noi vrem tot Justitia lui macovei, danilet si a celor cu plagiate…..ia sa iesim noi in strada !”.”

  13. #14

    asta cu ”psd au multe dosare penale” e pt. lingaii securisti. normal ca lor li se vor inscena mai multe dosare. hai sa nu ne k m pe noi.

  14. #15

    Touche,maestre !

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

bijuterii argint