Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Aici sînt morții dumneavoastră

Florida numără fericită kinder-ii care s-au umplut de COVID-19 grație redeschiderii școlilor. Coreea de Sud reînchide școlile pentru că liderii ei nu sînt americani. În Germania, experiența școlară a devenit echivalentul unui automobil picat în mîinile unui începător, cu un motor care turuie elegant și apoi moare brusc la prima infectare.

Între timp, în România, Fiat schola, pereat mundus! pare să fi zburat de pe buzele prezidențiale și tot ce mai poate fi adus în apărarea lor e că aparțin unui profesor de fizică, obișnuit mai degraba cu ecuații din litere grecești, necum cu fraze din litere latine.

Nu contează riscurile, nu contează lipsa cumplită de pregătire, nu contează că Anisie e la fel de utilă ca monedele de un ban. Școlile trebuie redeschise cu orice preț, pentru că oricum prețul îl vor plăti alții. Probabil că, în mintea oxigenată de aerul rarefiat al înaltei funcții în stat, batalioanele de elevi abia așteaptă să revină patriotic în tranșeele luptei cu cartea. Ba eventual să aibă și Mut mit Uns brodat pe matricolă.

Partea bună e că măcar de data asta nu vor mai veni informări cu cei picați pe front. Vor veni, în schimb, SMS-uri de la cei rămași: „A murit buni. Poți să-ți ceri voie să pleci acasă“.

Desigur, asta nu dă dreptul nimănui să susțină că adevăratul slogan al PNL pentru alegerile astea e „Să muriți bine!“. Domnul președinte și guvernul său nu vă doresc asta. Ei doar vă oferă toate condițiile pentru a putea alege și pentru a putea fi aleși. Și dacă sînteți aleși de…? Atunci domnul președinte va ieși în fața națiunii, cu o mutră sobră, și va lua asupra sa întreaga răspundere a acestei tragedii: „Ghinion“.

Sau poate nu va face nici atît. În definitiv, oameni sînteți, nu case. Și chiar dacă, prin tradiție, tragedia se transformă în statistică de la un milion de inși în sus, trebuie să recunoaștem deschis că președintele este un tip modest și nu are aspirații atît de înalte. Cîteva mii de victime sînt prea suficiente pentru a fi invocate cu poftă de necromant în toiul luptei politice. În definitiv, cîte divizii poate să aibă și Papașa?

Dar poate că nu va fi așa. Poate că pericolul este exagerat perceput. Fără săpun, uneori fără apă curentă, alteori alternînd șoriceii din clasele primare cu șobolanii veniți de la subsol, cu faima că doar aici s-a înecat un copil în căcat și asta în modul cel mai literal cu putință, școlile românești se arată de multe ori a fi bombe biologice de care virusul ar trebui să fugă îngrozit pentru existența sa. SARS-CoV-2 este feroce, dar ferocitatea asta nu-l apară de fenomenul bullying virusologic care l-ar aștepta de la primul pas într-o curte școlară. Și, dacă ar scăpa din curte și ar ajunge în clasă, fie ar fugi mîncînd pămîntul, fie și-ar face versiunea chinezească de seppuku, rușinat să fie martor la o asemenea bătaie de joc.

În cinci luni, pînă și o monedă de un ban ar fi găsit niște soluții inteligente. Asta ca să nu mai spuneți că banul conduce totul în România.

Se spune că momentele grele smulg din sufletul națiilor pe oamenii cu adevărat mari. România însă, insistă să fie specială, aproape în sensul american al cuvîntului. Deși s-ar vrea un „Io, Hannis voievod și domn“ care a luat crucea roșie în mînă și a pornit la luptă cu cetele sale de raezi și tătari, să vadă și ultimul orban că fiara păgînă venită din pustiul Asiei nu are scăpare, spiritul voievodal nu s-a arătat pînă acum decît în mantii aruncate cu țîfnă, în căciuli ridicole cît trei coroane și, mai nou, în revenirea țanțoșă de la Înalta Poartă, unde i s-a servit cafea și sugiuc. Mă rog, cafeaua cică a cam lipsit.
3 comentarii

 1. #1

  Vorbiti prostii. Ma rog, ma intreb daca nu as face si eu asa ceva pe cei 50 de milioane de la guvern.
  Unde vedeti pericole, domnule? Ce s-a intamplat? A patit ceva vreun copil in toate aceste 6 luni de pandemie crunta? Sau vreun bunic de-al lor?
  Puteti sa va publicati eseul si pe saitul Digi. Important e sa iasa panica!

 2. #2

  Da’ avem rachete.. .

 3. #3

  Era nevoie de un preambul la urmatorul festival ce va avea loc pe 14.09 a.c. sub inaltul ( si latul) patronaj prezidential ” Urna scapa turma”

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.