Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Alioșa, davai foc!

Fără doar și poate, strămoșul scutului de la Deveselu a fost scu(r)tul de la Scornicești, pentru care americanii făcuseră un coup de foudre cînd micuțul dictator încă în fașă a aruncat o pisică moartă în curtea Kremlinului, în 1968.

Haideți să uităm că radarul preaiubitului se defectase în așa hal încît prin anii ’80 le-a cerut rușilor pisica înapoi, ca să-i dea cu ea peste gură lui Lech Walesa, și să ne întoarcem la dulcile relații româno-americane din Epoca de Aur, cînd Ceaușescu, după ce a făcut o tură de onoare cu trotineta Reginei Angliei, a fost invitat la Washington, de unde s-a întors cu clauza națiunii celei mai favorizate în cioc.

Biografia romanțată a lui Nea Nicu trebuie să li se fi părut yankeilor la fel de spirtoasă ca viețile sfinților miliardari neșcoliți din vremea Goanei după aur, care-au tras cu inconștiență în pianist și și-au bătut singuri cuie în talpă pînă le-a pus Dumnezeu mîna în cap și pepitele-n traistă. Și într-adevăr, calfa noastră de cizmar s-a antrenat încă din tinerețe, împușcînd francul, pentru ca prin anii ’50 să-i împuște pe mijlocașii șovăielnici și pe chiaburii înrăiți, care n-aveau chef să joace în western-ul colectivizării. Ba am zice că a practicat cu o smerenie de oltean ‘oț chiar și negoțul cu sclavi, dacă socotim cum a golit orașele patriei de evrei și de nemți, lăsîndu-ni-l doar pe Iohannis ca probă. Fapt e că România a ajuns cea mai tristă pușcărie din estul Europei, unde pînă și Marx a fost ras, tuns, frezat și trimis la reeducare, ca să încapă în vitrine operele multilateral dezvoltate ale Tovarășului. Ce mai contează că erau scrise de alții, de vreme ce pe frumoasa pîrtie a analfabetismului deschisă atunci fac slalomuri spectaculoase eseiștii societății noastre de consum, Gigi Becali, Borcea & Company.

Istoria nu va reține decît performanța unui cizmar cu patru clase, care a reușit să le smulgă americanilor o nesperată favoare, în timp ce un distins profesor cu patru case, purtînd în cîrcă ditamai radarul căruia îi fac ochi dulci rachetele rusești Iskander, instalate pe malul stîng al Niprului, adică la o azvîrlitură de băț de București, nu-i capabil să obțină o biată viză de la orbeții surdo-muți ai Casei Albe.

Nu de alta, dar mîine-poimîine s-ar putea declanșa cel de-al treilea război mondial în momentul în care Ivan, cu mahorca stinsă între buze, ar striga la comandantul mahmur al bateriei: „Alioșa, davai foc!”. „Foc!”

PARTENERI MEDIA
[wp_rss_retriever url="https://alert24.ro/category/z/feed" items="2" dofollow="true" excerpt="none" source="false" date="false" read_more="false" credits="false" new_window="true" thumbnail="false" cache="1 hours"] [wp_rss_retriever url="https://businesswatch.ro/category/z/feed" items="2" excerpt="none" source="false" date="false" read_more="false" credits="false" new_window="true" thumbnail="false" dofollow="true" cache="1 hours"]

1 comentariu

  1. #1

    Nea Mircea, las-o zau, pe-asta cu clasele lu’ nea Nicu, ca degeaba are altii clase, nu face nici o diferenta. Omul se judeca dupa realizari, cum bine insinuezi, de altfel, si matale.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

bijuterii argint