Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Campania de explicații merge ca unsă

Armata română, care coordonează campania de vaccinare prin viitorul general Valeriu Gheorghiță, are explicații. Mai ales pentru faptul că de luni, deja, scade constant numărul persoanelor care se vaccinează zilnic. O simplă căutare după numele lui Valeriu Gheorghiță, pe Google, îți întoarce în principal rezultate care conțin cuvântul „explicații“. Colonelul explică din ce în ce mai des, calm și competent, de ce scade numărul de vaccinați. În mai, Valeriu Gheorghiță ne spunea, ca un om care cunoaște în profunzime ceea ce se întâmplă: „Se estima de la început, cam o treime din oameni erau hotărâți să se vaccineze, o treime sunt ezitanți și o treime nu doresc, cred că acum ajungem în segmentul de populație ezitant“. În acel moment se ajunsese la puțin peste 50.000 de persoane vaccinate într-o zi. La o lună distanță, când numărul vaccinaților zilnic de-abia depășește 20.000, Valeriu Gheorghiță are, desigur, o explicație: „Sunt mai multi factori care explică scăderea numărului. În primul rând, că ne apropiem din ce în ce mai mult de populația ezitantă și cei care sunt împotriva vaccinării“.

E, totuși, încurajator. De o lună ne tot apropiem de ezitanți și de antivaxeri. Nu-i ajungem, dar ne apropiem. Probabil până la sfârșitul anului îi vom încercui.

Explicațiile armatei sunt simpatice. Și ușor hilare. Cam ca atunci când nou achiziționatele avioane F16 third hand n-au putut participa la defilarea de Ziua Națională pentru că, fiind cam frig și olecuță de polei pe piste, n-au putut decola. Sper că, măcar atunci, Statul Major al Forțelor Aeriene a elaborat o procedură pentru astfel de situații. Respectiv, dacă vreun inamic are de gând să ne atace atunci când condițiile meteo sunt nefavorabile, armata română să-l poată notifica prin avocați și să-l determine să amâne atacul pentru o zi în care avioanele noastre pot decola, rachetele Patriot pot fi scoase din silozuri, furnizorii se hotărăsc în sfârșit să ne livreze transportoarele blindate achitate mult în avans și tot așa. Ar fi prima dată în istorie când incompetența și, eventual, corupția ar putea împiedica izbucnirea unui război. Sau ar amâna-o pe termen nedefinit.

Oricum, însă, trebuie să remarcăm și să aplaudăm apariția acestei noi arme: Explicațiile. Dacă ar mai exista obligativitatea efectuării stagiului militar, toți piloșii ar ști din timp unde vor să ajungă. Ar fi un titlu de glorie să faci armata la Explicații. Eventual s-ar putea specializa. Explicații Terestre, Explicații Navale, Explicații Aeriene, Explicații Mecanizate, Cercetare și Explicații, Explicații despre Intendență și tot așa.

Se pare, de altfel, că atunci când Klaus Iohannis a decis să se aloce 2% din PIB pentru bugetul armatei, o mare parte din bani s-au dus în achiziția de explicații. Am achitat integral, în avans, șapte sisteme de rachete Patriot și 450 de rachete a câte opt milioane de dolari bucata. Am primit, până acum, un singur sistem din cele șapte, doar o mică parte din cele 450 de rachete și, la pachet, multe explicații. Bateriile de explicații sunt instalate, testate și funcționează impecabil. N-au decât să prăvălească dușmanii deasupra noastră ploaie de rachete. Își vor lua niște explicații peste bot de se vor întoarce schelălăind acasă.

Investim, de aproape cinci ani, minimum patru miliarde de euro anual în armată și deja putem să construim pe graniță un mare zid de explicații. Dacă am fi avut această strategie de apărare și de conducere militară în epocile mai zbuciumate ale istoriei noastre, am fi scăpat de multe neplăceri. Ți-i poți închipui pe turci sau pe tătari ajunși la granița țărilor românești: „Aaaa, explicații, frate? Nu, noi ne întoarcem, nu-i mai atacăm pe ăștia. Pe bune, voi aveți chef de explicații, ca anul trecut? Las-o așa, mergem la bulgari, la polonezi, la unguri…“.

Campania de vaccinare a fost încredințată, de la început, armatei, în loc să fie încredințată Ministerului Sănătății, pentru că domnul Iohannis voia să pună un succes răsunător în brațele celui pe care și-l dorea premier după alegerile parlamentare, generalul Ciucă. Dar optimismul președintelui s-a dovedit exagerat. Nici Ciucă n-a mai trecut de faza de premier interimar, nici campania de vaccinare nu este un succes. Pentru ca această campanie să fie un succes, era nevoie de mult mai mult decât de disciplină militară și organizare. Nu ajunge ca seringile să fie aliniate regulamentar în rastel, nu se rezolvă toate doar dacă vaccinul este păstrat corespunzător și transportat cu rigoare.

Dar spiritele cazone nu au cum să livreze empatie, comunicare, persuasiune. Știu să ordone, nu să convingă. Atâta vreme cât de coordonarea acestei campanii se vor ocupa militarii nu vom avea parte de multe lucruri din lunga listă a celor necesare pentru o campanie de vaccinare de succes. Dar ni se vor umple brațele cu explicații.

Din păcate, dacă vine un nou val de îmbolnăviri în toamnă și ne prinde cu o mică parte a populației nevaccinată, nu explicații vom îngropa, ci oameni. Așa cum am mai făcut în peste 30.000 de cazuri până acum.

PARTENERI MEDIA
[wp_rss_retriever url="https://alert24.ro/category/z/feed" items="2" dofollow="true" excerpt="none" source="false" date="false" read_more="false" credits="false" new_window="true" thumbnail="false" cache="1 hours"] [wp_rss_retriever url="https://businesswatch.ro/category/z/feed" items="2" excerpt="none" source="false" date="false" read_more="false" credits="false" new_window="true" thumbnail="false" dofollow="true" cache="1 hours"]

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

bijuterii argint