Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Cântă, țigane, mânia ce-aprinse pe-Ahil Peleianul!

Vladimir Tismăneanu a primit pe Messenger, de la Denisa Comănescu, o fotografie cu niște ciori pe un gard, ciori care, din cauza carantinei, nu mai puteau nici decola și nici ateriza la Țăndărei. „Foarte tare!“, a scris marele intelectual și a postat gogomănia pe Facebook, mulțumind intelectualei care-i trimisese imaginea. Nimic nou. Cu câteva zile mai devreme de acea postare, Neculai Constantin Munteanu, un alt intelectual, un fost ziarist exponențial al Europei Libere de pe vremea când aceasta era radio, nu site, postase ceva similar, dar fără imagini: „Pe aeroportul din Țăndărei nimic nu mai zboară. Nici la decolare, nici la aterizare“.

Glume cu țigani, deh, că e vremea lor. Iar lumea a râs, a hăhăit, s-a simțit răzbunată: „Uite, băi, chiar și ’telectualii, formatorii lu’ opinie, chiar și ei îi face pe țigani ciori. Ia să-i facem și noi, că e voie!“.

Cum să nu fie voie? E voie, e voie. În țara în care muia umblă pe străzi pe tricourile copiilor târâți la manifestații, iar președintele aplaudă asta, de ce n-ar fi voie să-i facem pe romi „ciori“? Bine, am mai evoluat și noi în ultimii treizeci de ani. Am mai crescut, ne-am mai civilizat. Și nu e doar influența corectitudinii politice americane. Am învățat toleranța, am învățat să nu rănim inutil, am învățat politețea de grup.

Bine, o parte dintre noi, nu toți.

Vladimir Tismăneanu, de exemplu, un fin observator al realităților românești, a încercat, în primă fază, să-și justifice rasismul prin faptul că nu trăiește în România și nu cunoaște o mulțime de detalii. Da, da, exact așa a spus, în apărarea lui: „Nu trăiesc in România, nu cunosc o mulțime de detalii“. Dar a trăit în România. Chiar și pe vremea aia, când încă mai stătea în Primăverii, cuvântul „cioară“ asociat cu un rom era nimic altceva decât o jignire. Iar ditamai profesorul universitar știe asta. Ciorile sunt considerate niște păsări murdare, inutile, ba chiar dăunătoare culturilor de cereale. Și, având culoarea neagră, au fost asociate din vremuri imemoriale cu romii, pentru transfer de adjective. Asta știa cu siguranță Vladimir Tismăneanu. Nu era nevoie să trăiască în România în acest moment. Scuze penibile de om bătrân care n-a avut timp să deslușească bunu-simț pe îndelete. Chiar, mă mir cum de nu a venit cu o completare: „Hei, dar am 69 de ani, mâine-poimâine fac 70, nu vă e rușine să mă faceți pe mine rasist?“.

Că Vladimir Tismăneanu și Denisa Comănescu s-au amuzat că pot să le spună romilor ciori nu e, însă, o întâmplare. E vârful vizibil al unui munte de rasism care a crescut, erupție după erupție, până la dimensiuni considerabile. Intelighenția românească este, de ce să n-o spunem, din cale-afară de rasistă și de intolerantă. Ei, oameni curați, spălați, cremuiți și parfumați, care, prin tratamente succesive, au scăpat de crăpăturile din călcâie din care, acum două-trei generații, cântau greierii, ei, așadar, sunt superiori nu numai prin educație, IQ și poziție socială, ci și prin rasă și culoare a pielii.

Intelighenția României a acceptat cu greu evreii. Acum 80 de ani nu o făcea. Între timp, măcar evreii au devenit acceptabili în mediile intelighenției, pentru că, după Holocaust, discriminarea lor se pedepsește. Romii, însă, pot fi tratați în continuare drept țigani. Sunt acceptabili ca lăutari și, rareori, ca meșteșugari. Romii cu studii, absolvenți de facultăți, de masterate și doctorate, sunt tratați de către elitele românești drept „țigani bursari“. V-ați prins, nu? Subtil joc de cuvinte plecat de la ursari și de la burse. Ha-ha-ha.

Intelighenția României, elita autoproclamată, se visează încă în filme în care ajunge acasă dimineața, ruptă de beată, în trăsură, cu lăutarii romi cântând tot drumul, din mers. Dacă analizați bine, dacă vă uitați la acțiunile lor din ultimii treizeci de ani, n-o să vedeți nici un Liicean, niciun mare reper din ăsta intrând măcar în Ferentari. Nu se implică în campanii sociale, nu iau poziții publice împotriva discriminării.

Râdem de vedetele „de carton“, de cântăreți, de starlete, pentru că sunt solicitate/solicitați la fiecare campanie umanitară sau antidiscrimimnare. E prea mainstream pentru oamenii care au nasul mai sus decât creștetul capului și, în același timp– performantă contorsiune morală–, mai jos decât curul. Te și întrebi cum de, la cât de pe sus umblă cu nasul, intelectualii de mucava ai țării se simt atât de bine mirosindu-și și lăudându-și unii altora bășinile.

Nu-i de mirare, așadar, că postarea lui Tismăneanu a fost aplaudată în cercul lor strâmt, dar, când acesta a fost criticat, mulți dintre elitiștii ăștia cronici au sărit în apărarea lui Volodea al lor. „Dar ce-a făcut, dom’le? Cu ce a greșit? A făcut și omul o glumă. Și, în definitiv, cine sunteți voi să-l criticați?“

Cine suntem noi, chiar? Ce drept avem noi să ne luăm de boierii minții?

Păi, suntem ăia care nu ne mai uităm în gura voastră din care iese ura mai abitir decât coronavirusul. Dacă ne-am uita, am ajunge să-i linșăm pe „știrbi“, pe asistații social, pe „cioroi“ și pe toți ăia care vă tulbură vouă plutirile inefabile.

Din cauza rasismului au murit milioane de evrei și romi numai în al doilea război mondial. Pentru că nu l-a citit pe Tismăneanu sau pe Cărtărescu sau pe Liiceanu n-a murit încă nimeni.
12 comentarii

 1. #1

  Sunteti tot mai greu de suportat, domnule P.A. de Hillerin.
  Ati merita un domiciliu fortat la Tandarei macar pentru vreun an, printre tiganii dumneavoastra dragi. Ca sa vedeti cam cu e sa asculti un Led Zeppelin cu solist vocal nea Gutza, cel care va este asa de drag.

 2. #2

  Daca ai sta langa ei, asa cum am ajuns eu sa stau (cumpara cu banii jos orice casa de vanzare) macar o luna, ai avea o cu totul alta parere. DA, dar in palatul de clestar nu ajunge zgomotul din grajd!

 3. #3

  Asa este. „Cărtărăscu” e lectura preferată a lui Petrov. Și uite că n-a murit.

 4. #4

  Faceți prea multă tevatură pentru un gest. În țara în care “handicapatule”, ca formulă curentă de adresare, a fost înlocuită cu “infectatule” și-n care virgula este înlocuită cu invocarea organului masculin, după cum vedeți, nu se revoltă nimeni (eventual consiliul de formă tristă etc.). Ba chiar ar trebui să ne bucurăm că Volodia mai iese din contra-limba lui de lemn, monocordă, de lemn și îngustime deasemenea și ea. Dac-aș putea să mă plimb singur și liniștit prin țigănia din Țăndărei, i-aș spune că e slav împuțit, dar nu pot nici una nici alta.
  Boierii minții sunt și ei oameni. Dacă se dau perfecți le luăm la mișto distanțarea asocială și turnul de fildeș.
  Să-i trimită și el bulibașei un cadou și se rezolvă.

 5. #5

  A comentat cineva intr-un alt ziar ca bine le-a zis-o Tismaneanu, ca astea sunt bancuri cu t.igani pe care toti oamenii le apreciaza. Si zicea: daca romii ar fi neurochirurgi s-ar face bancuri cu neurochirurgi. Si am stat si m-am intrebat: De ce nu sunt romii neurochirurgi? Pai, pentru că cultura română a avut nevoie de romi lăutari, gunoieri și hoți. Deci de-aia eliții culturali românești cred și se exprimă așa și se apără între ei. Simplu.

 6. #6

  Problema nu-i asta şi adevărul stă bine ascuns în altă parte . Corectitudinea politică s-a sesizat că ia din nou amploare un fenomen regretabil şi ca insultă, dar şi ca practică !
  E vorba de antisemitismul care , pe timp de crize, dar mai ales după , dat fiind rolul pe care-l joacă bancherii, care vrei, nu vrei, mai toţi sunt evrei , are tendinţe de creştere alarmante şi atunci, e bine să tragem din timp semnale pentru a preveni asemenea nedorite răbufniri !
  Şi pentru că nu se găseau asemenări avicole cu ei ( cea cu ciorile era luată, iar cea cu corbii , de mult uitată) , s-a început cu o altă posibilă discriminare, care pe romi, că ţiganii au dispărut subit din România, deşi-i aflăm peste tot în Lume sub aceeaşi denumire, deci pe foştii noştri ţigani, sunt sigur că doar i.a amuzat faptul că un amărât de autor care trăieşte din dolarii încasaţi pentru “condamnarea” Comunismului adus şi implementat în ţară inclusiv de Ta-su, le-a dat şi lor ceva importanţă.
  Nu mai multă decât comuniştilor , care-s binemersi peste tot, dar mai ales prin servicii !

 7. #7

  – Da’ cu onoarea mea nereperată, cum remâne?
  – Las’ că ţi-o reperează domn’ Mitică!
  In loc ca cineva sa se prinda ca astia tot baga batul prin gard, poate poate, zanzania va aprinde macar un pic ,,societatea” asta din ce in ce mai molaie toti se intrec s-o faca pe domn’ Mitica.
  Sigur ca ,,maestrul” Tismaneanu stia cum sta treaba cu ciorile de pe gardul cu pricina si minoritarii nostri. Da’ dac’a fost nevoie ca si sceneta asta sa se joace, si a primit rolul, n’avea cum sa refuze si s-a conformat.
  Avand in vedere ca pe aceste meleaguri analfabetismul functional a tot crescut (dupa unele estimari apropiindu-se de 80%) greu e sa se prinda populimea care a fost manevra cu cioara de pe gard. Cel mult isi pun intrebarea daca intradevar gardul e din Tandarei. Si cum n-au nici un indiciu ca ar fi, va trece ,,stirea” nebagata in seama, obligandu-i pe ,,strategi” sa vina cu ceva mai explicit (adica mai pe intelesul meselor).

 8. #8

  Eu sunt deacord cu dvs cum sunt si pentru interzisul cersitului.

 9. #9

  Vad opinii diverse privitoare la conationalii nostri pusi pe mangleala, jafuri si scandaluri. De ce nu s-ar institui o forma de domesticire a acestor “discriminati”? O buna parte inca sunt in Evul Mediu Timpuriu.

  • #10

   Ar putea fi domesticiti cu cateva gloate trase in plin, nu in aer, ca n-ar mai iesi de sub pat o luna! Stiu doar de frica. Dar pana cand organele (toate) stau la discutii: Bai, ce facem, tragem sau nu? e lumea lor, o lume cu un nivel sub maimute! Vine momentul cand vor ramane fara ce au furat afara, si atunci Sacele, Hunedoara, etc vor deveni o dulce amintire! Nu mai risipiti gloantele in aer, ca nu-i sperie!

 10. #11

  Pe mine nu mă deranjează gluma/ironia dlui Tismăneanu și sunt sigur că nu m-ar deranja nici dacă aș fi de etnie; m-ar amuza. Activiștii politically corectness nu au mai avut alte subiecte și s-au legat și ei de ce le-a picat. (Bine, pe mine nu m-ar fi deranjat nici dacă dosul de palmă aplicat de dl Băsescu într-un filmuleț celebru s-ar fi dovedit a fi real…)

 11. #12

  Exista si chirurgi de etnie roma, nu va indoiti de asta, chiar daca isi ascund originea. Si cred ca oamenii trebuie judecati individual. Iar gestul de a publica asa ceva, chiar daca vorbim de mahalaua facebook, este regretabil.
  Insa, traind in apropiere de cea mai mare comunitate de romi din tara ii invit pe toti aparatorii corectitudinii politice sa se aplece din palatele lor, din tara sau din strainatate, macar pentru doua zile, facand un “city break” intr-un astfel de cartier si sa isi exprime opiniile ulterior. Problema rasismului si a discriminarii este una pe care si noi, romanii, o simtim pe pielea noastra alba. Credeti-ma pe cuvant, nu va doriti vecini interlopi, dar nici macar borfasi marunti. Si este rusinos ca nu reusim sa controlam problema asta la nivel national. Lumea in general fuge de asta din doua motive, de frica de a nu fi aratat cu degetul, sau de frica propriu-zisa. Iar pentru politicieni, sunt o parte a populatiei foarte draga atunci cand vin alegerile. Un fost primar le oferea OASE inainte de alegeri in anii 90…
  Singura bucurie pentru noi, restul populatiei, a fost ca o parte din ei au plecat sa faca ilegalitati in alte tari mai evoluate, doar aruncarea pisicii este adevaratul sport national al Romaniei. Asadar, asteptam sa treaca pandemia, daca nu cumva pornesc vreo revolutie pana atunci, in curand vor fi suficienti. Multumim Statule Roman, care ii sustii acasa cu 10 copii, fara impozite si amenzi.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.