Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Cât de trist, ce chin, ce jale…

Vlad Voiculescu, speranța autopropusă a unor părți de bule online, s-a desumflat glorios săptămâna trcută, atunci când Nicușor Dan a primit susținerea PNL pentru candidatura la primăria Bucureștiului.

Atât de prost stă PNL în sondajele din București, atât de prost stau posibilii săi candidați, inclusiv Rareș „Dichisitul“ Bogdan, încât partidul n-a mai insistat nici cu Dicky și nici cu Violeta Alexandru, favorita lui Orban. Deși ar fi vrut ca Nicușor Dan să se înscrie în PNL, măcar, n-au obținut nici asta. Greu de înghițit, dar necesar.

Vlad Voiculescu stătea bine în bulă, dar stătea destul de prost în sondajele reale. Sub Nicușor Dan, oricum. De aia, VV n-a vrut ca bătălia să se ducă prin intermediul sondajelor, ci a venit cu un soi de gugumănie copiată de la americani: alegeri primare. Adică, în interiorul partidelor (USR și PLUS), membrii ar fi urmat să decidă cine va candida, în urma unor dezbateri aprinse, intense, profesioniste.

Numai că alegerile primare ridică foarte multe probleme, în cazul de față. În principal, sunt irelevante. USR și PLUS nu sunt partide de masă. Au puțini membri, chiar dacă ar putea atrage mai mulți votanți. Iar membrii respectivi, dacă e să ne luăm după ultimele sondaje, nu reprezintă decât opțiunile a aproximativ 13,5% din electorat. La nivel național. Poate pe București stau mai bine. Mai mult, USR ar sta de trei ori mai bine decât PLUS. În condițiile astea, cum s-ar fi votat la primarele pentru desemnarea primarului? Trei voturi ale USR la un vot al PLUS? Normal așa ar fi fost. Nu să vină PLUS, eventual, cu 3.000 de membri din București care să voteze cot la cot cu 2.300 de membri USR. De exemplu. Oricum, ideea în sine de a importa un model doar pentru că tu crezi că așa ai avea șanse să câștigi nominalizarea e necinstită. Oamenii s-ar fi bucurat, amăgiți de o bine unsă mașinărie de PR care le explică, de câteva luni, că ăsta e „the modelul“ de urmat în viață și democrație, pentru că așa se face la americani. Mai contează că tot sistemul electoral american este diferit? Că alegeri primare se fac, în SUA, doar pentru desemnarea candidatului la prezidențiale, nu și pentru desemanrea candidaților la primării, a celor pentru Camera Reprezentanților sau Senat.

Pur și simplu, putem bănui o tentativă de manipulare a decidenților de la baza USR și PLUS prin încercarea de a impune un mod de desemnare a candidatului irelevant, nereprezentativ. Căci la alegerile locale din București nu votează doar membrii USR sau PLUS. De fapt, în 2016 s-a văzut că nici măcar toți simpatizanții potențiali aia acestora nu votează. Dacă ar fi votat, Gabrriela Firea nu era azi primar. Dar localele au loc la început de vară, în week-end. Marea e mai tentantă decât urna de vot…

Nicușor Dan, negociind netransparent cu PNL, a reușit să-i sufle lui Vlad Voiculescu de sub nas candidatura la primărie. și, de aici, lacrimi, jale, disperare. de parcă Vald Voiculescu ar fi demonstrat, în ultimii patru ani, că merită pe deplin să fie primar al Bucureștiului. N-a demonstrat, chiar n-a demonstrat. Nu e suficient să joci măiastru într-un film „documentar“, nu e suficient să te promovezi. Trebuie să convingi, iar pentru asta ar fi bine să mai faci și ceva relevant pentru electorat.

Desigur, Firea sau Oprescu sau Ciorbea sau Băsescu nu făcuseră nimic relevant pentru funcția de primar. Dar i-au propulsat partidele. Cât te poate promova un partid cu 3,5% intenție de vot? Spre deloc? Vlad Voiculescu și-a construit, cu grijă și migală, o imagine de filantrop. Dar un oraș precum Bucureștiul nu de asta are nevoie, ci de un administrator cu viziune. Cum n-are nevoie nici de strâgeri de fonduri din donații, ci de o judicioasă cheltuire a banilor pe care deja îi are.

E mai bun Nicușor Dan decât Vlad Voiculescu? Greu de spus.

Dar a pretinde că nu votezi un candidat al unei drepte unite doar pentru că acesta nu este Vlad Voiculescu nu înseamnă decât să recunoști că, de fapt, nu te interesa un mod onest de stabilire a candidatului, ci te interesa doar un mod prin care acest candidat să fie băiatul minune.

Gabriela Firea ar putea să se bucure: fanii lui Vlad Voiculescu au declarat că ei mai bine nu se duc la vot sau că o votează chiar pe actuala primăriță, decât să-l voteze pe Nicușor Dan. Și tot Gabriela Firea are toate motivele să se îngrijoreze: fanii lui Vlad Voiculescu sunt prea puțini pentru a putea influența, cu adevărat, rezultatul alegerilor.

2 comentarii

  1. #1

    of of of… ce trist. da se poate trage o concluzie de aici, dosarelu ala vechi de informator a aparut tocmai la fix, sa i faca partie lu nicusor. deci cine il sustine pe nicusor? 🙂

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.