Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Cățeii pandemiei

S-au umplut orașele, în principal, de căței, de obicei de talie mică, abandonați. Mulți sunt câini din acele rase incerte, pe care, pe întuneric, i-au putea confunda cu o pisică, dacă n-ar lătra. Dar sunt, totuși, câini de rasă. Sau corcituri, destul de incerte. Dar toți au în comun dimensiunile: mici, cât să încapă într-un apartament sau o garsonieră, fără să ocupe prea mult loc și fără să facă stricăciuni majore. Mulți au încă zgardă sau ham, aproape noi, netocite de folosință intensă. Nici n-ar avea cum, pentru că au zgărzile de prin martie-mai, atunci când suflete miloase i-au luat în grijă. Fără să le spună că este o grijă temporară, pe termen scurt, „până trece drăcovenia asta“.

Sunt cățeii pandemiei, soluția crudă și doar aparent ingenioasă a românilor pentru a ieși din case în perioada stării de urgență.

După jumătatea lunii martie crescuse brusc numărul iubitorilor de animale. Îi vedeai aproape la orice oră plimbându-și, liberi și mândri de șmecheria lor, proaspetele achiziții canine. Cum am spus, câini mici, care nu ocupă mult spațiu, aparent ușor de întreținut. În supermarket-uri dispărea rapid mâncarea ieftină pentru câini, în pet-shop-uri la fel. Erau utili, dar nu avea nimeni de gând să-și plătească prea scump orele de promenadă acum justificată. Am văzut oameni care se temeau de câini și, totuși, târâiau câte unul în lesă pentru că voiau neapărat să ajungă la porțiile zilnice de bârfă cu noii lor amici conjuncturali, posesori mai proaspeți sau mai experimentați de patrupede.

În două luni cât a durat starea de urgență se crease o nouă castă a privilegiaților, stăpânii de câini, cei care ieșeau din casă atunci când aveau chef. Poate n-aveau chef și necuvântătoarele, dar, în mintea bipezilor, ele nu erau decât niște accesorii la declarația pe proprie răspundere. Uneori, un câine nu putea fi plimbat de către o singură persoană. Era nevoie de familia întreagă, pentru că, se știe, e greu să stăpânești un pechinez sau un bichon când se încăpățânează să tragă. E nevoie de mamă, tată și de vreo doi copii ca să stăpânești bestia, să o ții în frâu.

Dar ne-am relaxat pe 15 mai. La ordinul președintelui, ca urmare a înțeleptelor măsuri luate de Guvern și, desigur, de președinte, virusul a dispărut, a fugit din această țară binecuvântată. Guvernul nu a mai fost nevoit să susțină prea mult economia suferindă, HoReCa și-a revenit, viața și-a reluat cursul normal. Mai cu mască, așa, dar nimic serios.

O vreme. după care numărul zilnic de infectări a început iar să crească. Și să tot crească. A mai scăzut în week-end-uri, că, deh, nu era vreo situație specială, nu se făcea să-i obosim pe oamenii ăia care fac teste, n-avea sens și nu are nici acum să știm exact cum stăm. Avem capacitatea de a face 50.000 de teste pe zi, ni se spune, dar de ce să le și facem? Să ne oprim la 36-37.000, ba chiar și mai puțin. Ceea ce nu știm nu ne poate face rău.

Sau poate? Trebuie să conștientizăm că suntem pe un platou al pandemiei, pentru că asta ne spune președintele. Iar noi nu-l putem contrazice pe președinte, pentru că nu este frumos, nu se face. Deci trebuie să fim pe platou, dacă așa a zis domnia-sa. Să ne încoțopenim acolo, să nu ne mai mișcăm. De 20 de ori mai mulți infectați în fiecare zi decât în martie, aprilie sau mai? Ei, și? E bine, e safe, nu carantinăm decât cu măsură. Puteți ieși din case, puteți umbla la aproape orice oră și fără blănoșii ăia pe care i-ați luat în primăvară pe post de justificare.

Ultima zi în care veți mai putea ieși din casă fără câinii pe care i-ați abandonat după încetarea stării de urgență este 6 decembrie. A promis premierul că nu veți fi amendați dacă mergeți să-l votați. Dar înțelept ar fi să vă luați câinii înapoi de pe stradă, cât mai puteți. Veți avea nevoie din nou de ei din 7 decembrie. De fapt, din 6, noaptea târziu, după exit-poll-uri.

Luați-vă măcar câinii înapoi, că țara și-au luat-o ei și nu o vor mai ceda multă vreme de acum încolo.

PARTENERI MEDIA
[wp_rss_retriever url="https://alert24.ro/category/z/feed" items="2" dofollow="true" excerpt="none" source="false" date="false" read_more="false" credits="false" new_window="true" thumbnail="false" cache="1 hours"] [wp_rss_retriever url="https://businesswatch.ro/category/z/feed" items="2" excerpt="none" source="false" date="false" read_more="false" credits="false" new_window="true" thumbnail="false" dofollow="true" cache="1 hours"]

2 comentarii

  1. #1

    Cațeii? Javrele pandemiei.

  2. #2

    Pe cât punem pariu că in cazul in care PNL pierde alegerile domnul președinte va ieși si va spune ca Parlamentul nu este legitim din cauza prezenței scăzute la vot(30%)?

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

bijuterii argint