Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Cel mai președinte bun

Știm sau nu, ne place sau nu, sâmbătă, 12 octombrie 2019, a început campania electorală. Pentru alegerile prezidențiale.

Diaspora va vota timp de șase zile. Trei în turul întâi, trei în turul al doilea. Va fi bine, pentru că nu va fi rău. Unii români sunt mai egali decât ceilalți. De ce nu, în definitiv?

„Cea mai țară proastă“, a zis răposatul Fane Spoitoru despre România, cu mulți, mulți ani în urmă. Poate a avut dreptate. Căci doar cea mai țară proastă ar putea să-l aleagă, din nou, pe domnul acesta drept președinte. Și o va face. Cel puțin sondajele asta zic.

Deși nu e țara, nu e diaspora, nu sunt Serviciile.

Suntem noi. Nu trebuie să dăm vina pe altcineva.

Suntem în fața unei alegeri simple. Toate sondajele ne spun asta. Pare că suntem blestemați. Avem de ales între nimeni și nimic. Avem de ales?

Funcția de președinte al României a fost inventată în 1974 de către Nicolae Ceaușescu. Cică Salvador Dalí ar fi făcut mișto de el, de președintele împușcat de Crăciun, creștinește. Dar nici Salvador Dalí și nici Nicolae Ceaușescu nu mai trăiesc pentru a povesti.

Trăiește, însă, Ion Iliescu. E bătrân, e bolnav, mulți l-ar vrea mort. Și, totuși, e cel mai bun președinte al României, din toate timpurile.

Am să atrag cu această afirmație valuri de ură, de hate, de înjurături, de… Dar trebuie să o fac. Ion Iliescu a fost, de-adevăratelea, cel mai bun președinte al României.

Nu în primul mandat, când fugărea regi și regine pe autostrăzile inexistente ale țării. Nu atunci când Bucureștiul s-a umplut de oameni, de la Unirii la Continental, ca să-și vadă Regele, de Paște. Nici în al doilea mandat n-a fost bun Iliescu. În al treilea, ăla dintre 2000 și 2004, însă, am avut, și noi, președinte. Prima și ultima oară.

Îi putem reproșa multe lui Ion Iliescu. Inclusiv primele mandate, inclusiv mineriadele, inclusiv… Dar nu-i putem, de fapt, reproșa, faptul că a fost.

Emil Constantinescu, de exemplu, omul pentru care nu se inventaseră destui Cărtărești înspre slavă, la momentul ăla, a fost incapabil să realizeze împăcarea istorică cu Majestatea Sa. Ion Iliescu, un comunist împuțit, cu mâinile pătate de sânge la revoluție și apoi la mineriade, acel Ion Iliescu a făcut-o. Pe ea, pe reconciliere.

Este greu de acceptat, este greu chiar de spus așa ceva. Dar trebuie să o facem.

Dintre președinții României, Ion Iliescu a fost realmente cel mai bun.

Asta ca să știți pe unde suntem azi și pe unde vom fi în noiembrie, când îl vom realege pe R2-D2…

PARTENERI MEDIA
[wp_rss_retriever url="https://alert24.ro/category/z/feed" items="2" dofollow="true" excerpt="none" source="false" date="false" read_more="false" credits="false" new_window="true" thumbnail="false" cache="1 hours"] [wp_rss_retriever url="https://businesswatch.ro/category/z/feed" items="2" excerpt="none" source="false" date="false" read_more="false" credits="false" new_window="true" thumbnail="false" dofollow="true" cache="1 hours"]

1 comentariu

  1. #1

    Absolut de acord in ceea ce-l priveste pe d-l I. Iliescu! Am auzit aceasta constatare de la mai multi romani din diferte medii.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

bijuterii argint