Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Cine suntem, ce mai vrem

„Să se știe cine suntem și ce vrem“, spunea Ion Iliescu în decembrie 1989 despre necesitatea unei comunicări cu ambasada Uniunii Sovietice. Desigur, sovieticii știau destul de bine și cine este Ion Iliescu, și cam ce ar vrea ei de la el. A fost nevoie să se prăbușească însăși URSS pentru ca președintelui de atunci al României să-i mai dispară din reflexele de supunere față de sovietici.

Dar nu despre asta este vorba acum. Au trecut 30 de ani și nu mai suntem capabili, ca națiune, să sunăm pe nimeni ca să-i spunem cine suntem și ce vrem. Pentru simplul fapt că noi înșine nu mai știm nici cine suntem, nici ce vrem, nici cum funcționăm și nici de ce.

România momentului actual plutește în derivă pe un ocean de necunoaștere. Cetățenii patriei habar n-au ce presupune democrația și nu știu cum funcționează instituțiile statului. Nu știu nici măcar care sunt atribuțiile primarilor, ale consilierilor, ale președinților de CJ, ale prefecților. Nu știu ce poate face un președinte de țară, habar n-au cu ce se ocupă guvernul și miniștrii, nu știu ce fac parlamentarii. Nu cunosc deloc prevederile Constituției, nu cunosc legi și nici nu-i interesează. Este vorba despre o incultură politică și administrativă uluitoare, o incultură care-i face facil manipulabili. Nu trebuie să faci eforturi mari pentru a prosti pe față niște neștiutori.

Dar nu doar contribuabilii alegători habar n-au pe ce lume trăiesc. În aceeași situație se află și politicienii, de la toate nivelurile. Iar unii dintre ei voteză legi fără a avea habar ce Dumnezeu votează. Ba chiar și oameni care ar trebui să viseze Constituția se trezesc vorbind aiurea. Nu în tramvai, din păcate, ci în direct, la televiziuni. Petre Lăzăroiu, de exemplu, fost judecător la Curtea Constituțională a României, a declarat într-o intervenție la o televiziune de știri că nu se pot organiza alegeri anticipate în ultimele șase luni de mandat parlamentar. Da, un fost judecător al CCR a spus prostia asta enormă, când, de fapt, Constituția, chestia aia pe care cică o știe și a analizat-o atâta amar de vreme, spune că nu se pot face anticipate în ultimele șase luni de mandat prezidențial. Adică președintele nu poate dizolva Parlamentul în ultimele sale șase luni de mandat, deci nici nu poate declanșa anticipate atunci. Dacă un fost judecător de la CCR este atât de incult în materie de Constituție, ce așteptări să avem de la unii care nici măcar nu știu ce este aceea o Constituție?

Oameni care vor o țară mai bună, ca afară, eventual, habar n-au nici cum funcționa țara aia la care visează ei după ce au vizitat-o sumar sau după ce au lucrat acolo o vreme, habar n-au nici cum funcționează țara în care s-au născut.

În zilele codurilor roșii iscate de zăpadă, oameni blocați pe drumuri reproșau primarilor din municipiile reedință de județ că nu fac nimic pentru a deszăpezi drumurile. Da, ei erau la 60-70 de kilometri de municipiul respectiv, dar voiau să fie scoși dintre nămeți de către autoritățile din orașul în care trăiesc. Pentru că ei acolo plătesc taxe locale, deci…

Am întâlnit, în ultima vreme, oameni care se plâng de unele taxe locale punându-le tot în cârca administrației unei Unități Administrativ Teritoriale care nu are, de fapt, nici o legătură. Oamenii habar n-au că există autonomie administrativă locală. Uneori, e posibil, habar n-au nici că există primari și consilii locale în localitățile lor. Lor informația le vine de la niște televiziuni naționale, de la instituții de presă naționale, de pe un Facebook globalizat. De aia vor ca problemele să le fie rezolvate de cât mai de sus, cât mai de la centru. Cine se ocupă de deszăpezire? Primarul, desigur. Cine e primar? Firea, cine să fie? Deci Firea trebuie să rezolve problema cu zăpada de pe trotuarele din Răsuceni.

Această necunoaștere funciară se întâlnește la absolut toate nivelurile societății. Oamenii nu știu cine trebuie să le răspundă pentru condițiile de trai din comunitățile lor, oamenii nu știu că lucrările publice se efectuează din bugete publice care se alcătuiesc din colectarea de taxe și impozite. Oameni aparent educați care sunt scutiți de la plata unor impozite sunt cei mai vocali atunci când cer lucrări publice făcute din bugete la care ei nu contribuie. Oameni care au obligații foarte clare, date de reglementările legale ale comunităților în care trăiesc, așteaptă ca autoritățile să le facă treaba, cum ar fi, de exemplu, deszăpezirea trotuarelor din fața caselor sau magazinelor pe care le dețin. Mereu, dar absolut mereu alții trebuie să facă, nu noi. Noi n-avem decât drepturi pentru că, nu-i așa, suntem cetățeni europeni.

Vom suna din ce în ce mai des la ambasade străine ca să întrebăm cine suntem și ce vrem. Și ni se va spune, sigur că ni se va spune. Suntem din ce în ce mai nimeni în vânt și vrem doar ceea ce ne spun alții că vrem. E mai simplu, nu ne obosește.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.