Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Clasa muncitoare merge în paraclis

Pentru cine n-a băgat de seamă: clasele favorizate în comunism se suprapun cu cele favorizate în democrație. Iar categoriile ocupate cu munca rămîn tot pe dinafară.

De pildă, specialii din comunism sînt aceiași cu specialii din democrație. Aceleași categorii care alcătuiau privilegiații Epocii de Aur își savurează azi beneficiile suplimentare și discriminatorii în raport cu restul populației. Așa încît, în afară de refrenul libertății, cîntat pe instrumente dezacordate, noua clasă muncitoare, născută după revolta din ’89, nu primește nimic.

Pensiile speciale se distribuie azi către șapte categorii: magistrați, militari (polițiști, armată, Servicii), parlamentari, funcționarii Curții de Conturi, diplomați, aviatori și personalul din instanțe. Dacă dăm la o parte aviatorii, toți ceilalți exprimă puterea politică și instrumentele ei. Precum în comunism, la fel și în democrație. Avem, în corespondență cu parlamentarii de azi (care dau conducerea partidelor și miniștrii), Marea Adunare Națională, Comitetul Central al PCR și Guvernul lui Nicolae Ceaușescu. Avem, în corespondență cu Serviciile de azi, cu diplomații, cu o parte a Poliției, a Armatei, a magistraților și a Curții de Conturi, Securitatea. Avem, prin corespondență cu cealaltă parte a magistraților, un fel de Direcție a VI-a, Anchete Penale, a Securității. Există o redistribuire a denumirilor, dar, după cum s-a văzut în anii libertății și democrației, competențele au rămas cam aceleași.

Spre deosebire de Partidul Comunist, care a acordat privilegii după nevoile sale de a exercita puterea tiranic, clasa politică de azi le-a acordat de frică. Politicienii din anii democrației au făcut mereu un comerț cu propria lașitate și au primit în schimbul ei un fel de protecție.

De fapt, comerț e mult spus. A fost mai degrabă un soi de jaf. Curțile, Parchetele, Serviciile, Poliția și Armata și-au luat singure beneficii suplimentare, adică legislație specială, salarii speciale și pensii speciale. Le-au smuls de la clasa politică, de la Guvern, de la Parlament, de la partide, sub amenințarea, de multe ori explicită, cu pușcăria. Dincolo de formulare, care poate părea gravă și violentă, rămîn faptele: tot ce au dobîndit specialii din instituțiile de forță au dobîndit doar prin intimidarea politicienilor lacomi și vulnerabili penal. Uneori a fost un proces lent, alteori direct și punctual, după mărimea dosarului și nivelul de „șantajabilitate“.

Aceste categorii speciale au puteri date de Constituție. Dar dacă adaugi puterea suplimentară pe care le-o dau drepturile suplimentare, beneficiile suplimentare și legislația suplimentară, ele devin ceea ce deja sînt de peste un deceniu și jumătate: aparatul politic suprem. Peste politicieni și peste instituțiile politice, magistrații, Serviciile, serviciile din Poliție și din Armată domină jocul politic prin șantaj și prin inducerea groazei penale. Dincolo de Constituție și de legi, aceste puteri ilicite și imorale mulg statul de bani cot la cot cu infractorii de rînd.

În cazul pensiilor speciale, suma totală e puțin peste două miliarde și ceva de euro, reprezentînd sub 1% din PIB și aproape 12% din bugetul total de pensii. Nu e mare lucru la urma urmei, chiar dacă e de șase ori mai mult decît banii pentru Cercetare. Problema cu pensiile speciale – și, în special, cu cele cîteva mii de pensii exorbitante, încasate de foști șefi de instituții – e profunda lor imoralitate. Aceste pensii-fanion exprimă merite false, sînt agresive și obscene prin contrast cu regula și răsplătesc șantajul comis asupra politicienilor corupți. O caracatiță oficială operează la vedere și extrage zi de zi, prin amenințare și luare de ostatici, bani de la buget. Dacă politicienii corupți au capturat statul, ea a capturat politicienii.

Nu există la nivelul clasei politice nici dorința și nici curajul de a pune piciorul în prag, fiindcă acel prag ar deveni repede pragul pușcăriei. Oamenii politici care au ajuns în situația de a coabita cu puterile neconstituționale sînt puși sau aprobați de ele. Principiul contraselecției a fost auzit în spațiul public de sute de ori: „e omul Serviciilor“. Iar „Serviciile“ semnifică aici ramificația unei puteri ilegale la vîrful instituțiilor de forță militare și judiciare.

E exact invers ca în comunism, unde Partidul era deasupra Securității. Dacă existau speciali și atunci, dacă ei se suprapun la milimetru cu specialii de azi, trebuie spus că atunci erau mai puțin numeroși și mult mai prost răsplătiți. Privilegiile veneau de la clasa politică, nu îndrăzneau Securitatea, Armata, Miliția sau Procuratura să și le ia singure. Pe atunci, Partidul își numea conducătorul, spre deosebire de azi, cînd partidele nu mai reușesc un asemenea record.

Pensiile speciale nu reprezintă o anomalie, ci, dimpotrivă, o formulă rezonabilă de a echilibra răsplata în societate. Militarii de pe teren sau magistrații care își riscă pielea la fiecare anchetă și la fiecare sentință, toate meseriile de devotament, de risc fizic și de carieră completă merită această gratificație specială, în limitele decenței bugetare. Dar desfrîul bănesc obținut prin tehnici teroriste aplicate unei clase politice corupte și înfricoșate e altceva.

Iar pentru toți ceilalți există raiul.

PARTENERI MEDIA
[wp_rss_retriever url="https://alert24.ro/category/z/feed" items="2" dofollow="true" excerpt="none" source="false" date="false" read_more="false" credits="false" new_window="true" thumbnail="false" cache="1 hours"] [wp_rss_retriever url="https://businesswatch.ro/category/z/feed" items="2" excerpt="none" source="false" date="false" read_more="false" credits="false" new_window="true" thumbnail="false" dofollow="true" cache="1 hours"]

8 comentarii

  1. #1

    Dl Bușcu, vis-a-vis de „Pensiile speciale se distribuie azi către șapte categorii: […] (polițiști,[…]…”
    Am făcut aproape cincisprezece ani cercetare criminalistică la cazurile de omor (dacă trebuie, zic: ridicare urme, inclusiv probe biologice – sânge, creier împrăștiat, etc., necropsii la medico-legal). Am stat în poliție 27 de ani, ca să constat că instituția se transformă în corporație în care contează mai mult cât te costă să prinzi un infractor (grație unei așa-zise presiuni a contribuabililor). Am ieșit la pensie ca șef de laborator (gen birou, la alte formațiuni). Am pensie de ~ 6500 lei și, fiind colonel în rezervă, sunt în evidența comisariatului militar (sau cum le-o zice, că-i alt minister) la sectorul 1 (nu mă întrebați ce înseamnă, eu, unul nu vreu să aflu). Sincer, în context, vi se pare că e pensie de serviciu, sau specială? Ar trebui, poate, pentru banii ăștia, după ce mi-am dat o căsnicie și o parte din sănătate, să-mi dau și sufletul?

  2. #2

    Revin, iertare…
    Nu încerc, sub nicio (sau „nici o”, nu știu cum agreați sau nu modificările în domeniu, mie mi-e paralel, dar îmi place să respect regulile, oricare ar fie ele) formă, să mă strecor la demult îngropata rubrică (scuze pentru cacofonie) „Colonelul de treabă”…

  3. #3

    Tot acolo, „Dacă dăm la o parte aviatorii, toți ceilalți exprimă puterea politică și instrumentele ei.”
    Pe vremuri, la Facultatea de Drept, am făcut un semestru de sociologie. Afirmația dvs. se cam încadrează la „generalizare pripită”. Cum am putea politiza cercetarea criminalistică a unui caz de omor? Cum?

    • #4

      Geo, aici nu e facultatea de drept … pune intrebarea in alt loc, desi cred ça tot nu vei intelege …

    • #5

      ce face mai special criminalistul decat minerul care spera sa nu dea in silicoza, aviatorul care spera sa egaleze numarul de decolari cu cel de aterizari, soferul de tir care vrea sa egaleze plecarile cu sosirile? dar ce face parlamentarul care 4 zile din 5 lipseste din parlament? dar ce face judecatorul in plus, cand tot ce ar trebui sa faca e sa citeasca legea pe care o aplica stramb, adica 5 ani cu executare pt. o gaina si 2 ani cu suspendare pt. 1 milion de euro furati public? mai intreb?

  4. #6

    Bugetarii – armata de putori a lui Iohanis zis si Putoare imparat….asa stapin asa servitori

  5. #7

    D-le Buscu, spre stiinta dv. inainte de ’90 pensii speciale aveau militarii, chiar asa li se zicea pensii militare, fosti luptatori antifascisti ( vreo 2600 lei la nivelul anilor ’60,vezi Acad. Ioan Scurtu- Povestiri adevarate) si fosti inalti demnitari care erau pensionati prin decret nominal cu „pensie de stat”,adica cat ultima leafa cum a fost ,Ion Gheorghe Maurer, Ianos Fazekas si inca cativa, putini. Atat. Magistratii,de fapt singurii contribuabili, au intrat in categoria „specialilor” in 1997 in mandatul de minstru al liberalului Valeriu Stoica.Erau la putere ,nu-i santja sau ameninta nimeni ca sa faca daruri. Nu vreau sa intru in polemica cu nimeni dar redau ce declara un reprezentant revoltat al sindicatului politistilor,care deranjat de numarul nejustificat de mare al beneficiarilor din MI, intreba care este diferenta intre un inginer,economist,medic, sofer,etc. angajat cu grad in Structurile militare si aceleasi categorii in Structuri civile ? Adica prea putini politisti si prea multi administrativi; Tot program de opt ore. Nici uniforma nu se mai poarta la serviciu, pardon birou ,blugii sau iegarii sunt mai comozi, ca pe strada nici nu se pune in discutie. Am facut un pariu pe o suta de lei cu un prieten hai sa vedem cate uniforme,exceptand cei de la Politia
    Circulatie, intalnim la ora de maxima aglomeratie de la Universitate la P-ta Romana. Eu am zis ca nu vadem, el m-a contrazis. Am castigat evident suta ! In anii ’70-80 veneau apevistii in uniforma si la Varietatile de la Sala Palatului (vezi reluarile de la Gala umorului). PS. Oare cata putere politica „exprima” personalul instantelor,adica grefierii ?

  6. #8

    Simate domn,
    Chiar vă stimez editorialele de o bună bucată de ani. Cu sinceritate. dar făcând parte din pensionarii militari, atît de amintiți cu oarece scuipat printre ”pensii speciale,” n-aș regreta totuși să vă comunic tistețea mea pentru decăderea comentariului dvs. , condimentat, dar nefundamentat! sau nedocumentat, dacă vreți! Atât!

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

bijuterii argint