Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Cu gunoaiele pe frunte, stăm de veacuri ca un munte

Atunci când au câștigat alegerile locale, pe 27 septembrie 2020, unii dintre primarii care se află la primul mandat au început să viseze. Iar pentru a visa, au fost nevoiți să se adâncească într-un somn profund.

Nicușor Dan a candidat de trei ori la Primăria Capitalei, câștigând alegerile de-abia la a treia încercare. Clotilde Armand a ajuns primar după a doua candidatură. Primarul liberal al municipiului Tulcea a mai fost primar timp de 16 ani, dar într-o localitate mai mică, o comună. Toți trei au în comun mai multe lucruri decât ne-am putea imagina, iar ca ei mai sunt, grămezi.

Oameni care și-au dorit atât de mult o funcție, care și-au urmărit cu atâta cerbicie obiectivul, ar fi trebuit să fie capabili să intre în pâine din prima zi. Ceea ce se întâmpla în primăriile pe care le-au câștigat n-ar fi trebuit să fie un secret pentru ei. Nici legile n-ar fi trebuit să-i ia prin surprindere și nici modul în care funcționează un oraș, un sector, o unitate administrativă.

Doar că, luați de valul victoriilor lor mai mult sau mai puțin concludente, foarte mulți nou-veniți în lumea primarilor peste comunități numeroase au uitat de ce sunt acolo.

Pe lângă visele lor îndrăznețe mai există, cumva, și viața de zi cu zi. Oamenii au nevoie, iarna, de căldură. De apă caldă au nevoie tot timpul. Spațiile verzi trebuie întreținute, gunoaiele trebuie colectate, trebuie făcută dezinsecție, drumurile trebuie întreținute. Sunt nimicuri din astea de care trebuie să te ocupi în mod constant, cu o anumită periodicitate. Altfel, orice ai face, rezultatele muncii tale vor fi umbrite de nerealizările foarte vizibile. Bine, există și posibilitatea să nu existe nimic ce poate fi umbrit, căci rezultatele apar dacă muncești, nu doar dacă pretinzi că ai face-o.

În ultimii 30 de ani au mai existat tranziții de putere în administrațiile locale. Au existat primării care n-au avut primar ales perioade îndelungate, până la organizarea unor alegeri parțiale. Și totuși, serviciile elementare au continuat să funcționeze. De ce este acum altfel, de ce sunt atât de vizibile nefuncționalitatea, nepriceperea?

Să spunem că există și posibilitatea unor sabotaje. Că vechiul se luptă din răsputeri să-și păstreze privilegiile și banii, și atunci vechiul sabotează noul, îi pune bețe în roate, îi lasă iarba netăiată, gunoaiele neridicate, căpușele nestârpite, locatarii de la blocuri nespălați și neîncălziți. S-ar putea să fie vorba și despre asta, da. Dar dacă la mijloc e și multă nepricepere, îmbârligată cu multă foame și cu un praf de ticăloșie presărat fin pe deasupra?

Mandatele aleșilor locali durează patru ani. Unora dintre noii ajunși li se pare, probabil, o perioadă scurtă, de care trebuie să profite integral, din prima zi. Sunt oameni care trebuie răsplătiți din prima secundă, sunt firme care așteaptă cu conturile larg deschise, sunt sinecuri de oferit, prosperități de asigurat pentru următorii patru ani. Nu e timp de pierdut cu mărunțișuri, cu acțiuni banale precum întreținerea orașelor, precum preocuparea ca acestea să nu se blocheze, să nu cedeze sub presiunea gunoaielor, a buruienilor, a insectelor nestârpite la timp.

Așa cum s-a întâmplat la nivelul Guvernului, și în administrațiile locale împrospătate primele luni s-au scurs cu activitatea de impunere a oamenilor fideli în funcțiile aducătoare de bani, cu atribuirea de contracte și contrăcțele, cu dirijarea bugetului în direcția dorită. Mizele merg de la miliarde până la sute sau mii de lei, în funcție de dimensiunile unităților administrative. La sectorul 1, de exemplu, se joacă pe sute de milioane. Și se joacă prost.

Romprest și contractele sale cu diverse instituții publice ar fi trebuit să fie deja dosar-tip, pe care să-și facă mâna procurorii începători. Dar nu sunt. În acest moment, Romprest are un contract perfect valabil cu Primăria sectorului 1, contract care, dacă doamna Armand vrea să lucreze cu altcineva, trebuie reziliat. Rezilierea vine, însă, cu niște costuri, căci, atâta vreme cât ne mai pretindem o democrație, contractele trebuie respectate, datoriile trebuie plătite, iar rezolvarea litigiilor comerciale se face pe cale legală, nu se poate regla ca la Arad, din telecomandă.

Meschine sau cu miză mare, interesele administratorilor de orașe nu pot afecta funcționarea orașelor în sine. Fiecare astfel de sincopă, fiecare fir de iarbă netăiat la timp și fiecare pubelă care se revarsă pe trotuar sub soarele începutului de iunie este un semn că primarii erau mult prea ocupați cu alte lucruri, pe care le consideră mai importante. Dar oare ce politician sacrifică atât de ușor domenii care-i afectează direct imaginea și intenția de vot a alegătorilor? Cine renunță la a face lucruri simple, dar de efect?

Dacă n-ar fi fost învățați prea multă vreme să-și facă dosarele doar în baza unor denunțuri sau a unor rechizitorii aproape complete, venite de la partenerii din Servicii, procurorii care vor să-și facă treaba ar avea bune puncte de pornire în haosul administrativ recent din unele orașe românești. Orice sincopă în cadrul unor servicii care până acum funcționau este un clopoțel care spune: „Uită-te aici, primarul ăsta e preocupat de ceva ce consideră chiar mai important decât voturile!“. Iar pentru politicianul român, mai importante decât voturile nu sunt decât conturile pline.

Dacă vrei să strângi probe despre corupția care se află la început de drum, e simplu. Trebuie să începi căutările în perioadele în care iarba nu era tunsă la timp, gunoaiele zăceau pe străzi, țânțarii își construiau viitoarele atacuri în gropile pline de apă de pe bulevarde, căci atunci se pun la cale viitoarele tunuri.

PARTENERI MEDIA
[wp_rss_retriever url="https://alert24.ro/category/z/feed" items="2" dofollow="true" excerpt="none" source="false" date="false" read_more="false" credits="false" new_window="true" thumbnail="false" cache="1 hours"] [wp_rss_retriever url="https://businesswatch.ro/category/z/feed" items="2" excerpt="none" source="false" date="false" read_more="false" credits="false" new_window="true" thumbnail="false" dofollow="true" cache="1 hours"]

2 comentarii

  1. #1

    Cred ca si la Brasov e aceeasi poveste, cu primaria care reziliat contractul pentru parcari cu SC P&P SRL…

  2. #2

    La Brașov oamenii de afaceri spun că primarul USR se închide în birou. La prima vedere ai zice că e arogant. Nu e. Pur și simplu nu știe și de-aia așteaptă ordinul pe unitate, dar mai ales tutorialul. Iar ăia de li-l trimit ori își fac doar interesele lor ori se iau cu mâinile de cap că nu cred să fie toți ruși ci mai degrabă neamurile.
    Când au venit comuniștii la putere au fost în stare să aducă tancurile sovietice numai să ajungă ei la putere. USR a venit cu ultimii zărghiți din UE dar pentru asta sunt vinovate partidele vechi. Întâmplările cu tovarăși care nu știau să răspundă la telefon erau la ordinea zilei. Rusia, vechi imperiu cu oameni școliți, a făcut ce-a vrut cu ei. Useristplusistii sunt atât de …….proaste încât numai cine se grăbește la autobuz nu-i, mă scuzați,…..

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

bijuterii argint