Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Cum ne ia relaxarea prin surprindere

Conducătorii noștri, iubiți, evident, respectați și adorați, poate lucrează 24/7, poate sunt prizonieri în birouri, luați ostatici de binele națiunii, care-i chinuie și îi pune să bage ca la sparanghel. Sau poate s-au autoizolat în buncăre în care gândesc și șed. Sau numai șed. În mod cert, însă, nu par a umbla printre noi, printre pământenii viețuitori pe acest tărâm binecuvântat. Dacă ar fi ieșit în lumea reală, ar fi văzut cam cum stau lucrurile.

Ele stăteau destul de prost și înainte de anunțul lui Klaus Iohannis despre relaxarea de pe 15 mai, dar acum stau de-a dreptul tembel.

Parcările supermarket-urilor sunt pline. În fiecare zi. Prin urmare, și supermarket-urile sunt pline. Ca în orice zi obișnuită a anului. O știți pe aia cu „Veniți doar câte unul la cumpărături“? Dacă da, ce credeați că e? O glumă? O memă de pe Internet? Probabil că asta și e. Că nu prea vezi solitari în supermarket-uri. Cupluri minimum, dacă nu chiar familii tradiționale ori grupuri plimbărețe organizate, de la doi-trei în sus.

Parcurile sunt închise? Nicio problemă. Există și alte spații publice largi și însorite. Cam betonate, dar nu ne luăm din atât. Distanțare socială? Aia e pentru proști, nu pentru cei care ocupă mesele lăsate nesupravegheate ale teraselor închise, unde doi-trei curajoși beau câte o bere pitită la piciorul scaunului. Oamenii care își plimbă câinii se strâng în grupuri de patru-cinci proprietari și mai schimbă o vorbă, un virus, o impresie. Copiii sunt scoși „la aer“ în locuri mai ferite, să nu-i vadă garda. În tip ce părinții socializează.

E liniște, e pace, nimeni nu toarnă pe nimeni. Dușmanul comun nu este SARS CoV-2, ci gardianul public, polițistul. Care, oricum, e destul de absent, în mare parte din țară. Dacă nu ești rom, deci aprioric vinovat, scapi. Rom sau bătrân. Deși bătrânii sunt cei mai disciplinați. Și cei mai oropsiți.

Anunțul pripit al omului care are nevoie de o lună-două pentru a citi o decizie a CCR a declanșat deja relaxarea. E superb. Din 15 mai va trebui să purtăm măști, dar acum, când e pandemia în floare, nu trebuie. Vom avea reguli pentru a circula în transportul în comun, dar acum nu avem. Vom face atunci ceea ce nu facem azi, dar ne vom relaxa deși vom înăspri restricțiile, vom fi liberi, dar încolonați.

Dacă vi se par haotice și incongruente, pe alocuri chiar incoerente ultimele propoziții este pentru că iubiții, respectații și adorații noștri conducători sunt așa. Te uiți la declarațiile lor și nu înțelegi nimic. Le citești ordonanțele militare sau ordinele de ministru și nu știi dacă ele au o valabilitate mai mare de 24-48 de ore.

OK, ne relaxăm de pe 15 mai, ne spune președintele. Nu ne mai relaxăm de pe 15 mai, ne spune președintele. Adică ne relaxăm, dar mai cu măsură.

Nu mai este foarte mult până pe 15 mai, să acceptăm asta. Ar trebui deja să știm ce se întâmplă atunci și cum. Dar nu știm. Pentru că, de o lună și jumătate, de la prima instaurare a stării deurgență, iubiții, adorații și respectații s-au ocupat doar să cârpească ce nu construiseră anterior, preaocupați fiind cu anticipatele. Să nu uităm, totuși, chiar să nu uităm că în noaptea ordonanțelor lungi, când pandemia bătea deja la ușă, înainte să fie demis prin moțiune de cenzură, guvernul lui Iohannis era preocupat de scurtarea timpului până la organizarea de anticipate, nu de aprovizionarea spitalelor cu cele necesare. Priorități-priorități…

Pentru a menține interdicțiile actuale sau pentru a le întări ar fi nevoie de prelungirea stării de urgență. Ceea ce iubiții, respectații și adorații nu vor să facă, pentru că ratează alegerile de anul acesta. Și localele, și parlamentarele. Fără stare de urgență, nu mai există ordonanțe militare. Fără ordonanțe militare, nu există cadrul legal pentru interdicții. Se poate crea, prin legi sau, in extremis, ordonanțe de urgență. Dar pentru ca acestea să existe, ele trebuie pregătite, argumentate, puse în dezbatere, aprobate.

Până pe 15 mai mai este puțin timp. Guvernul care s-a repezit la guvernare ca fata mare la măritiș nu pare capabil să elaboreze cadrul legal necesar pentru perioada post-stare de urgență. Nu în timpul scurt rămas. Când ești cârpaci de trecut, nu prea îți iese să fii croitor de viitor.

Așadar, să ne relaxăm. Pe noi relaxarea ne va prinde deja relaxați, pe ei îi va lua prin surprindere. E bine așa, merge și-așa. Bine măcar că de data asta n-am otrăvit fântânile și n-am pârjolit holdele. Am fi făcut-o, dar ne-a luat-o seceta înainte.

PARTENERI MEDIA
[wp_rss_retriever url="https://alert24.ro/category/z/feed" items="2" dofollow="true" excerpt="none" source="false" date="false" read_more="false" credits="false" new_window="true" thumbnail="false" cache="1 hours"] [wp_rss_retriever url="https://businesswatch.ro/category/z/feed" items="2" excerpt="none" source="false" date="false" read_more="false" credits="false" new_window="true" thumbnail="false" dofollow="true" cache="1 hours"]

2 comentarii

  1. #2

    Sa nu uitam de ministrul urgentei nationale- DARAVELA LIBERALA !!
    Daca nu erau doctorii , asa cum sunt ei, acoperiti neacoperiti, acum eram gramada ca la rugby dupa aiurelile astea de politruci !

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

bijuterii argint