Înaintea fiecărei campanii electorale de la noi se pun bazele unor cumetrii între politicieni și televiziuni sau se întăresc cumetriile mai vechile. În zorii democrației autohtone, TVR, care își mai zicea și liberă, sărise din barca PCR pe pluta FSN-ului și-i cînta duios lui Ion Iliescu, de răgușeau opoziția și intelectualitatea revoltată la porțile Televiziunii: „Cu televizorul ați mințit poporul !” și cu alte strigături care începeau cu JOS și continuau cu vreun nume dintre șefii de atunci ai instituției de pe Calea Dorobanților.
După alegerile din 1996, cînd s-a schimbat puterea, TVR a început să se giugiulească în văzul lumii cu CDR și cu președintele Constantinescu, nu la fel de porno ca pe vremea cînd Rodica Becleanu ofta transportată cînd îi rostea numele lui Ion Iliescu, dar culmea era că unii dintre vajnicii căuzași ai democratizării se rățoiau la noii șefi ai Televiziunii Publice că nu slujeau cu devotament „cauza puterii”, în loc să protesteze împotriva amorului suspect dintre TVR și coaliția de la putere. Noroc cu scandalurile din coaliție, care le scoteau peri albi șefilor din TVR, nemaiștiind de partea cui să joace.
Cînd au început să apară televiziunile particulare, optimiștii și-au închipuit că s-a terminat cu mîngîierile pe sub masă dintre jurnaliști și partide. Nici gînd! Doar că aceste legături bolnăvicioase, vorba Ceciliei Ștefănescu, s-au diversificat. Și din diversificare în diversificare am ajuns în situația actuală, cu Antenele de-o parte și B1 în partea opusă, pe față și cît se poate de militant, mai ceva ca Vocea Evangheliei, iar celelalte cu tot soiul de lipituri mai discrete.
Or acum, cînd televiziunile particulare se combină la vedere cu politicienii șansa Televiziunii Publice ar fi să nu se bage în căcățișurile astea. Numai că dacă Stelian Tănase vrea ca TVR să nu mai stea la remorca puterii, ci să devină o instituție independentă, aflu că primește mesaje din partea puterii: „Noi te-am pus, noi te dăm jos!” Adică, puterea n-are nimic împotrivă dacă el zice că vrea ca TVR să fie independentă, cu condiția să nu se țină de cuvînt.
Cuiul lui Pepelea ar fi în acest caz Cornel Nistorescu. Colaborator la TVR, Nistorescu și-a permis într-un editorial din Cotidianul să atace puterea cu remarcele sale că suspendarea lui Băsescu ar fi o tentativă a puterii de a-și băga gunoiul sub preș. Ceea ce i-a bășicat pe pesediștii lui Ponta. Dar cînd Nistorescu își permitea să-l atace pe Traian Băsescu la pachet cu PDL-ul lui Boc, atunci era bun? Sau cînd jurnalistul Stelian Tănase forfeca puterea lui Băsescu, înainte de alegerile din 2012, atunci nu mai putea opoziția după independența lui. Acum, dacă Tănase a luat în serios la TVR ideea că această instituție nu trebuie să fie o anexă a puterii i se trimit mesaje că va fi pus pe făraș. Dar nu puterea e cea care se plînge că TVR a ajuns o povară bugetară și nu aceeași putere de azi, pe vremea cînd era în opoziție, plîngea de mila TVR că și-a pierdut credibilitatea de cînd tot slugărește la puternicii zilei?
Ca acum, ce să vezi! Cum de-și permite TVR, care-i a noastră, că am cîștigat puterea, să ne deranjeze cu critici? Ia dati-l afară pe Nistorescu! Asta cu apropouri către Stelian Tănase, că i s-a urît cu funcția de președinte al TVR. Din cîte am auzit, în corul celor se plîng că Tănase vrea să strice sfintele obiceiuri de obediență față de putere ale Televiziunii Publice cîntă și angajați ai acestei instituții, specializați în puparea puterii în cur, care-și văd în primejdie specialitatea dosnică și rostul la TVR.
Nu cred că Stelian Tănase se va speria de amenințările puterii și nici de lucrăturile țuțărilor care țin isonul puterii. Dar dacă se va alege praful de încercarea lui de pe buza prăpastiei, ca TVR să se adreseze credibil și celor care au votat cu puterea, și simpatizanților opoziției și milioanelor de nehotărîți din țara asta, televiziunea la care plătim toți abonament și ne uităm tot mai puțini ar trebui băgată în faliment, pe măsura datoriilor sale, fiindcă n-ar mai exista nici o șansă să-și plătească datoriile de sute de milioane de euro și nici să se întoarcă spre interesele abonaților.
F. corect ce spuneati mata referitor la impartialitatea unei TV publice. Dar de mult ma intrebam, ce cautati mata, cu orientare nebasista, la o TV privata care in insolventa ei a devenit cea mai agresiva din actuala campanie, depasind cu mult statornicele B1 si A3. In partizanatul lor, in loc sa-si laude favoritul, denigreaza ordinar adversarii. Chiar imi era efectiv mila de mata cand te vedeam cum vedeta lor, „teleasta” Sandru, iti manipula interventiile vorbind peste mata, denaturandu-ti sensul spuselor sau cand ascultai umil gogosile patronului/consultantului lor telefonic. Eu as fi scos lavaliera si as fi plecat pe loc, indiferent daca eram remunerat sau nu. PS: Si impartialitatea unei opinii proprii trebuie sa aiba demnitate si sper din tot sufletul sa nu te mai vad pe la Realitatea Udrei TV. !!!