Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Dănuț, câștigătorul fără glorie

Se tot vorbește de vreo două săptămâni despre adevărații câștigători ai alegerilor din 6 decembrie. E clar cine sunt învinșii: alegătorii. Cine sunt, însă, învingătorii se va mai dezbate o lungă perioadă.

Klaus Iohannis, din casele Iohannis, e departe de a fi vreun câștigător. Aroganța lui, sfidarea de care a dat dovadă în ultimele luni, ambele și-au luat-o majestuos peste bot, dacă aroganța și sfidarea ar avea bot. De unde se vedea împărat necontestat al țărișoarei, a ajuns la mâna unor zurbagii, care mai au puțin și năvălesc la Cotroceni cu boxele portabile și-i bruiază tăcerile profunde și tembele.

PNL a ajuns, pe mâna președintelui și pe foamea proprie, aproape de scorul din 2016, deși în primăvară era pe caii cei mari ai sondajelor, nevrând cu nici un chip să coboare sub 40 de procente. Orban a reușit, la limită, să se salveze pentru o scurtă perioadă. După ce, văzând exit-poll-urile din 6 decembrie, s-a cocoșit zadarnic, anunțând că PNL, totuși, a câștigat alegerile, că vom vedea noi rezultatele adevărate, s-a văzut nevoit să recunoască, rapid, că a avut ceva de decontat pentru modul stupid în care și-a sărbătorit ziua de naștere în plină pandemie. Marele învingător autodeclarat din duminica negaționiștilor se luptă acum să-și salveze curul, aflat la doar câțiva milimetri de șuturile violente ale istoriei.

PSD a câștigat doar ceva mai multe voturi decât se aștepta și, în general, mult mai multe decât merita. În rest, a pierdut pe linie. Cu o singură excepție: și în următorii patru ani va fi partidul care va primi cea mai mare alocație financiară de la buget.

UDMR nici n-a câștigat, nici n-a pierdut. A rămas în Parlament, ceea ce este o realizare, și a obținut patru posturi în guvern, adică un vicepremier și trei ministere, nu dintre cele mai de lepădat.

În schimb, USR-PLUS a tras lozul câștigător. Cu doar 15% din voturile românilor va controla o importantă parte a guvernului și, coordonând atât Sănătatea, cât și Casa Națională de Asigurări de Sănătate, are cale deschisă spre privatizarea Sănătății românești. Ultima, poate, mare privatizare, mai mare decât oricare dintre cele de până acum, de câteva ori mai mare decât Petrom și BCCR la un loc.

În schimb, șeful cel șters al USR-ului, Dan Barna, se chinuie cu greu să pozeze în învingătorul care, el, pe persoană fizică, nu este.

În seara alegerilor, frustrat de izolarea în care l-a împins infectarea cu SARS-CoV-2, Dan Barna a dat drumul unei răbufniri de ură pură, de neputință funciară și de prostovăneală specifică, vorbind despre „pesedismul coclit“ de care românii încă n-au scăpat. Da, omul era bolnăvior, convalescent, poate mai avea ceva februță, nu se știe, dar modul ăsta nimicnicesc de a se răzbuna pe cei care n-au văzut în el lumina națiunii, care nu i-au creditat partidul cu mai mult, spune multe despre capacitatea lui Dan Barna de a face față cerințelor pe care le presupune orice post ceva mai răsărit decât acela de consultant fâșneț pe fonduri europene.

Ca să-și păstreze controlul asupra partidului, Dan Barna a făcut tot ce a putut ca să-i îndepărteze din timp pe toți cei care l-ar fi contestat oricum. Mulți oameni care ar fi avut ce spune în politica românească, încă, au fost trimiși pe bară, ca să nu-l deranjeze pe șefuleț. Căci, în cele din urmă, Dan Barna asta e. Nu un lider, nu un conducător, nu vreun vizionar, ci un șefuleț. În raporturile sale cu Dacian Cioloș se va simți, mereu, ca secretarul de stat de la fonduri europene în fața premierului, așa cum stăteau lucrurile în 2016. Or părea ei prieteni, or părea aliați de nezdruncinat, dar nu mai este mult și USR-PLUS se vor uni și vor trebui să-și aleagă un singur șef. Poate va fi Cioloș, poate nu. Dan Barna, însă, cu siguranță nu va fi.

În aceste zile, obținând pentru el postul de vicepremier, Dan Barna își trăiește zilele de glorie. Șef al Camerei Deputaților ar fi putut fi patru ani, fără accidente majore. Vicepremier va fi atâta vreme cât va dura aceste guvern fragil. După care va redeveni un simplu deputat, fost președinte de partid, fostă glorie națională, fost candidat la președinție, fost, fost, fost.

Dar se apropie Crăciunul, e vremea, vorba aia, să fim mai buni, mai înțelegători, să-l lăsăm și pe Dănuț, câștigătorul alegerilor, să se bucure. Despre restul, mai vorbim peste un an.

PARTENERI MEDIA
[wp_rss_retriever url="https://alert24.ro/category/z/feed" items="2" dofollow="true" excerpt="none" source="false" date="false" read_more="false" credits="false" new_window="true" thumbnail="false" cache="1 hours"] [wp_rss_retriever url="https://businesswatch.ro/category/z/feed" items="2" excerpt="none" source="false" date="false" read_more="false" credits="false" new_window="true" thumbnail="false" dofollow="true" cache="1 hours"]

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

bijuterii argint