Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

De ce mă ridic eu în picioare cînd se cîntă imnul Israelului

Acum vreo cincisprezece ani, într-un hotel din Ierusalim, fost-am fulgerat la sfîrșitul emisiei TV de o muzică nepămîntesc de frumoasă, de parcă Moise ar fi lovit cu toiagul o stîncă din Subcarpații meridionali, ca să potolească setea bieților români plecați în căutarea unei himere pe Muntele Măslinilor.

O întîmplare cu tîlc a făcut ca unul din milioanele de evrei rătăcitori să se întoarcă din Moldova în Țara Sionului cu imnul Israelului în traistă, după ce gustase din străvechea melodie românească „Dacă ți-este dor, / du-te la izvor / și bea strop de apă rece / pîn’ de dor îți trece”.

Luna aceasta, nu mai știu ce politician dîmbovițean a propus Parlamentului ca imnul nostru național să fie cîntat obligatoriu pe stadioane înaintea oricărui meci de fotbal, care se lasă de obicei cu fluierături, cu flegme și cu scurte vacanțe intrauterine în mămicile adversarilor.

La prima vedere, ideea acestui ales al neamului ce suferă de mîncărimi patriotice pare imbecilă, numai că oricine va citi la rece textul imnului României capitaliste, legată ca o tinichea de coada rîioasă a Europei, va sesiza o dulce armonie între mesajul de abator al împiedicatului poet pașoptist și trilul suporterilor cu păr pe limbă:

Înalță-ți lata frunte și caută-n giur de tine,
Cum stau ca brazi în munte voinici sute de mii;
Un glas ei mai așteaptă și sar ca lupi în stîne,
Bătrîni, bărbați, juni, tineri, din munți și din cîmpii!

Priviți, mărețe umbre, Mihai, Ștefan, Corvine,
Româna națiune, ai voștri strănepoți,
Cu brațele armate, cu focul vostru-n vine,
„Viața-n libertate ori moarte!” strigă toți.

Pre voi vă nimiciră a pizmei răutate
Și oarba neunire la Milcov și Carpați!
Dar noi, pătrunși la suflet de sfînta libertate,
Jurăm că vom da mîna, să fim pururea frați!

O mamă văduvită de la Mihai cel Mare
Pretinde de la fii-și azi mînă d-ajutori,
Și blastămă cu lacrămi în ochi pe orișicare,
În astfel de pericul s-ar face vînzători!

De fulgere să piară, de trăsnet și pucioasă,
Oricare s-ar retrage din gloriosul loc,
Cînd patria sau mama, cu inima duioasă,
Va cere ca să trecem prin sabie și foc!

N-ajunse iataganul barbarei semilune,
A cărui plăgi fatale și azi le mai simțim;
Acum se vîră cnuta în vetrele străbune,
Dar martor ne e Domnul că vii nu o primim!

N-ajunse despotismul cu-ntreaga lui orbie,
Al cărui jug din seculi ca vitele-l purtăm;
Acum se-ncearcă cruzii, în oarba lor trufie,
Să ne răpească limba, dar morți numai o dăm!

Români din patru unghiuri, acum ori niciodată
Uniți-vă în cuget, uniți-vă-n simțiri!
Strigați în lumea largă că Dunărea-i furată
Prin intrigă și silă, viclene uneltiri!

Preoți, cu crucea-n frunte căci oastea e creștină,
Deviza-i libertate și scopul ei preasfînt.
Murim mai bine-n luptă, cu glorie deplină,
Decît să fim sclavi iarăși în vechiul nost’ pămînt!

Această agramată și înfiorătoare blestemăție lirică demonstrează că, oricît ne-am victimiza ca nație, atunci cînd nu ne-au rușinat păgînii am avut noi grijă să ne rușinăm singuri.

PARTENERI MEDIA
[wp_rss_retriever url="https://alert24.ro/category/z/feed" items="2" dofollow="true" excerpt="none" source="false" date="false" read_more="false" credits="false" new_window="true" thumbnail="false" cache="1 hours"] [wp_rss_retriever url="https://businesswatch.ro/category/z/feed" items="2" excerpt="none" source="false" date="false" read_more="false" credits="false" new_window="true" thumbnail="false" dofollow="true" cache="1 hours"]

7 comentarii

 1. #1

  Asa e frate, ce āsta e imn? A fost alegerea unilateralā a lui Iliescu.

 2. #2

  Este printre cele ma jalnice imnuri de pe Planeta.Nici nu are structura de imn. suna mai degraba ca un mars din Coreea de nord. Cel putin 2 imnuri nationale au un izvor romanesc – Israel si Albania – , iar noi ne prezentam cu o manea plangareata.

 3. #3

  Degeaba ne tot canta imnul asta in mod ironic zi de zi pe la toate radio-tv-urile patriei ca noi tot vesnic adormiti ramanem. Bine mai ne-o zicea Stoicikovu ala: Mamaliciki, go home! Exact asta suntem. Trebuie sa vina iar oierii aia sa ne salveze? Se pare ca da deoarece miticii astia sunt facuti gramada, se duc ca oile la concertele lui Andre Rieu ala de zici ca le fatase vaca la toti odata acasa ori la Robbie Williams in numar mare, 60.000 de insi, in loc sa iasa in strada sa schimbe ceva, in zi de lucru nu aiurea cum fac deobicei cei cateva sute abia, seara si in week-end-uri! Pai asa au facut oierii aia? Aia s-au dus direct la sursa raului, recte parlamentul rusinii nationale! Miticii insa… oh boy, ziceau banditii aia din filmul cu nea Marin miliardarul: Iar el le respundea: Ce boi? Da-i dreacu, ca-s niste vaci! Asa si cu astia! 🙂

 4. #4

  pai te ridici, ca aia au sange in instalatie. La noi au furat si instalatia si ne cer si sa le-o platim….cum sa nu-ti placa…

 5. #5

  „Trei culori cunosc pe lume”(v. veche) e cel mai potrivit cantec pentru imn!
  La „Desteapta-te romane” i-ti vine somnul! Oare de ce?

 6. #6

  Cică la nu-ș ce meci internațional, gazdele au pus la megafoane, în loc de „Deșteaptă-te, române”, binecunoscuta strigare „Pe ei, pe ei, pe ei pe mama lor”. La protestele românilor, gazdele s-au scuzat spunând că au auzit questia asta atât de des pe stadioanele românești încât au crezut că e imnul României… 😄

 7. #7

  Ma incumet sa pariez ca niciun roman,oricat de „verde” ar fi, nu poate recita din memorie versiunea completa a poeziei Desteapta-te Romane.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

bijuterii argint