Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Guvernare cu sondajul în brațe

De două săptămâni aproape, PNL a trecut pe măsurători sociologice săptămânale sau cel puțin bilunare. Și-au măsurat pentru ultima dată candidații la locale, au luat ce decizii aveau de luat, la pachet cu virusul răspândit de Chițac, și, crezând că toată povestea asta cu coronavirusul este o glumiță, și-au suflecat mânecuțele și au purces la campanie electorală. Site-urile, machetele și paginile de Facebook ce stăteau în blockstarturi au fost lansate imediat pepiață. Ca nuca în perete. S-a umplut Internetul, targetat, de poze și mesaje mobilizatoare, în care ni se spune că domnii și doamnele candidați și candidate își pun priceperea în slujba „Unei Românii în care #sepoate“ și a unor municipii, orașe și comune în care #sepoate. Ăsta este hashtag-ul de la centru: #sepoate.

Ei, așa a zis și virusul, coronavirusul ăsta nou: Băi, în Italia am făcut prăpăd, în China am făcut prăpăd, fac și în Spania, fac și în Franța, SUA, Germania etc., etc. Dar oare în România s-o putea? Și a văzut machetele peneliștilor. Da, mă, nene, uraa, #sepoate.

Ultimele sondaje sunt catastrofale nu pentru partid, care încă mai stătea bine ca intenție de vot, până la circul ieftin cu Cîțu, ci pentru lideri, pentru vectorii de imagine. Președintele Iohannis a ajuns la o încredere de doar 35%. Orban e la 20%, Rareș Bogdan are 17% încredere. Alți membri ai partidului ori n-au fost sondați la nivel național, ori sunt chiar și sub Ciolacu și jalnicul său 10%.

Dar ce i-a speriat rău de tot pe membrii PNL e că înaintea lui Iohannis se află un singur om. Dar la ce scor… Raed Arafat se bucură de un grad de încredere de 57%. Dan Barna (14%), Nicușor Dan (15%) și Dacian Cioloș (17%) mai au nevoie de 11 procente pentru a-l ajunge pe Arafat, puși unul peste altul.

Ei bine, de când datele astea au ajuns și la marii bărbați ai PNL, Raed Arafat a fost îndepărtat din toate aparițiile publice oficiale legate de comunicarea măsurilor care trebuie să învingă virusul. Apar, acum, Marcel Vela, Victor Costache, Horațiu Moldovan sau Nelu Tătaru. Arafat mai prinde câte o televiziune, îl mai sună lumea, dar nu mai are voie alături de gestionarii miraculoși ai crizei.

Asta au înțeles domniile-lor din sondaje, asta cred că trebuie să facă pentru a-și spori popularitatea, pentru a crește în încrederea populației, pentru a mai fi votați vreodată.

Practic, oamenii din vârful PNL nu mai au altceva în cap decât sondajele de opinie și alegerile pe care ei le-au vrut cât mai apropiate. Au ajuns să se laude unul pe altul, cu fiecare ocazie, de parcă ar vrea să se ducă în fața altarului. Costache îi face declarații de dragoste lui Vela, spunând cât de bine l-a coordonat el pe Arafat. Vela îl gâdilă în ureche pe Orban, care i-a dat niște idei geniale. Orban îi laudă pe Vela și pe Costache, Iohannis laudă Guvernul în integritatea sa interimară (la un momentdat), pentru măsurile luate, măsuri care au făcut posibilă poziția actuală a României, în care sunt puține cazuri, nu sunt decese, nu aia, nu ailaltă.

Dar și în China, în Italia, Franța, Austria, Germania, SUA, Iran, Israel și așa mai departe s-a început cu puține cazuri. Ba chiar putem spune, fără să greșim, că la început-început a fost un singur caz. Și multă vreme n-a murit nimeni. Probabil totGuvernului Orban îi datorăm asta. Când s-au băgat alte guverne, de-abia, lucrurile au luat-o razna. Dar noi avem noroc, am fost feriți de așa ceva. Am reinstalat acest guvern minunat, care ne va duce prin urgie fără victime.

Sau…

Sau nu va fi așa?

Este foarte posibil ca motivele astea de încocoșeală să nu mai dureze mult. S-ar putea să ne trezim că autoritățile noastre atât de lăudate nu vor putea să gestioneze situația. Că vor fi rapid depășite. Că vom fi nevoiți să ne plângem morții, din ce în ce mai numeroși.

Hârciogii ăștia mediatici speră că nu se va întâmpla asta. Că vor ieși triumfători din vălmășag și vor câștiga triumfător alegerile. Pentru că nici nu-și dau seama ce criză economică bate la ușă. Orice ar face, orice, va fi nasol. Iar ei s-au repezit să-și asume deja laurii.

Lui Raed Arafat i-au făcut un serviciu. Atunci când lumea va începe să cârâie, numărând cortegii funerare, vor încerca să o dea la întors. Vor da vina pe Arafat, pe Streinu-Cercel, pe Rafila. Dar va fi cam târziu. După ce lumea nu va fi văzut, săptămâni, decât fețe de tăntălăi abisali, care se bat cu pumnul în piept, va fi greu să arunci eșecul în cârca altcuiva.

Când îl veți vedea din nou pe Raed Arafat comunicând de la vreun pupitru, de la vreo masă oficială, despe coronavirus, gândiți-vă doar că au venit ultimele sondaje de opinie. Și că Vela, Costache, Orban, Iohannis s-ar izola cu drag pe o insulă pustie, dacă nu vor fi închis deja, la momentul ăla, complet, granițele.

PARTENERI MEDIA
Loading RSS Feed
Loading RSS Feed

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

bijuterii argint