Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Guvernul Puli

Mîna lui Dorin Cocoș, obișnuită cu lopata și cu număratul banilor, e încleștată, în joacă, pe beregata lui Orban. Ludovic e gata să se sufoce, dar rîde, așa cum fac măscăricii de salon, ca să scape din strînsoare. În dreapta, Elena Udrea, decoltată după standardele fostului șef Navrom, îl privește cu milă și zîmbește pentru camere. Acțiunea se petrece în primul mandat de primar al lui Băsescu. Orban e viceprimar și se gudură pe lîngă puternica familie Cocoș. E păcăliciul care caută ocazii, care măcăne și se lasă pălmuit de puternicii zilei ca să le intre în voie, ca să rămînă în încăpere atunci cînd se discută funcții și se dau bacșișuri. Priviți fotografia. Chitara nu apare, dar e limpede că Ludovic a adus-o cu el, ca orice lăutar care pîndește prilejul.

Premierul României cară cu el povara acestui trecut umilitor, dar rentabil, fiindcă relațiile din epoca Udrea-Cocoș i-au produs dividende pe vremea cînd a fost pus ministru la Transporturi. Iar întrebarea care se naște din acest portofoliu de competență politică e: cu ce e mai presus Șică Mandolină de prostia bine argumentată a ultimilor trei premieri? Care e substanța lui de contrast? Priceperea? Caracterul? Șantajabilitatea?

Guvernul Orban a venit la putere din dorința maniacală a președintelui Iohannis, sprijinită de dosarele unor parlamentari și de telefoanele unor ofițeri. Această acumulare cantitativă a dus la saltul calitativ, care, pînă una-alta, e în gol. Guvernul Orban a închis perspectiva optimistă și la creșterea economică, și la deficit. A deschis poarta devalorizării leului și dobînzilor grele, fiindcă ministrul Cîțu se împrumută cu frenezia de pe vremuri a lui Giovani Becali, cînd pierdea la cazinou. Ministrul Bode de la Transporturi promite 17 ore în trafic pe Valea Prahovei și mută termenele autostrăzii într-un viitor gata traumatizat. Ministrul Muncii joacă alba-neagra cu pensionarii și le flutură nemurirea pe la nas, același nas prin care ar putea fi obligați să respire pînă la 70 de ani, ca să vadă pensia. Aproape toți miniștrii par să-și fi sincronizat prostia și comit gafe, fiecare după puterile lui. Liniile de forță ale guvernării Orban sînt amatorismul, clientelismul și bîlbîiala. Așa că te întrebi: de ce a trebuit dat jos PSD-ul, cînd toate astea existau deja?

Politic, firește, există îndreptățirea necesară. PNL are libertatea, legitimitatea și oportunitatea să-și extindă puterea, numai că, după cum se vede, nu are nici condițiile, nici voința și nici mintea să guverneze mai bine.

Tot acest tărăboi de după prezidențiale e lipsit de scop național. Nu există un plan de guvernare, un proiect de dezvoltare, un desen al noului bine public, în fine, nu există o poveste credibilă și demonstrabilă a progresului prin guvernarea Orban. Că așa, plecați voi ca să venim noi, cum s-a întîmplat în realitate, se putea face și într-o țară nelocuită.

Interesează pe cineva sinceritatea asta tîmpă a neputinței? Încălzește pe cineva ridicatul din umeri și declarațiile de genul: „Stăm rău, nu putem face nimic, au furat ceilalți”? Lumea vrea rezolvări, vrea cifre și termene de execuție, vrea contracte semnate și lucrări începute, vrea ca lucrurile să se petreacă azi. Asta așteaptă oamenii să faci atunci cînd izgonești pesediști ca să pui liberali.

Dar așteptarea se ia la întrecere iar cu veșnicia. Ludovic Orban e în fruntea acestui nou exercițiu de stagnare națională, pus în scenă din lăcomie, incompetență și servilism. Cel care necheza ca un păcălici sub strînsoarea mărinimoasă a lui Cocoș conduce acum o țară. Azi, e drept, nechează sub altă strînsoare, dar gîtul lui a știut mereu să se plieze după mîna care-l strînge, așa încît să nu-l incomodeze la cîntat.

Pentru doar atîta lucru, popularii europeni au început să-i zică „Orban cel bun”, ca să-l deosebească, chipurile, de „Orban cel rău” al Ungariei. Numai că n-a luat nimeni în serios o comparație. Viktor Orbán e un lider matur și puternic, cu o viziune clară și unitară, curajos, bun de gură, charismatic și școlit la Oxford. E suveranist, autoritarist, ba chiar puțin dictator, dar capabil să-și susțină frontal poziția și să-și asume riscuri majore, de stat și particulare. A fost premier al Ungariei în patru mandate, în total 14 ani, după alegeri cîștigate democratic. A strîns în jurul lui un grup de colaboratori loiali și experimentați, cu studii solide, și a făcut din economia Ungariei o mașină care merge înainte pe cea mai bună infrastructură auto din Europa de Est, cu toți ungurii la bord.

Guvernul lui „Orban cel bun” e un cîine care urmează căruța Cotroceniului pe un drum care nu duce nicăieri. E gata să se gudure și abia aici, la acest capitol cîinesc, poate să se compare cu valorile maghiare. Nu cu rasele lor de pază, de vînătoare și de luptă – Vizsla, Komondor sau Kuvasz –, ci cu alea mai docile. I-am putea spune Guvernul Puli*.

* Puli este o rasă de cîini din Ungaria, lățoși, ascultători, cu capul mic și devotați stăpînului.

PARTENERI MEDIA
[wp_rss_retriever url="https://alert24.ro/category/z/feed" items="2" dofollow="true" excerpt="none" source="false" date="false" read_more="false" credits="false" new_window="true" thumbnail="false" cache="1 hours"] [wp_rss_retriever url="https://businesswatch.ro/category/z/feed" items="2" excerpt="none" source="false" date="false" read_more="false" credits="false" new_window="true" thumbnail="false" dofollow="true" cache="1 hours"]

12 comentarii

 1. #1

  Absolut si integral CORECT!

 2. #2

  Jignesti Puli,caine de intors .Numai Border Collie -i peste el.Nici ala nu canta la mandolina.

 3. #3

  Pai cocos parca a fost initial liberal… A avut ideea aia misto cu parcarile dali, inceputa pe vremea lui halaicu, alt liberal 🙂

 4. #4

  Nici ca se putea mai TARE !
  Bravo Doru Buscu !
  Magistral ca-ntotdeauna !

 5. #5

  Sa nu-l ridicam in slavi pe VIKTOR ORBAN pentru o bursa de un an la colegiul Pembroke, platita de ‘prietenul’ Soros (!). Vorbim despre studii politice, nu mecanica cuantica;
  V. Orban este un fals liberal cu accente sovine si patriotarde, un slugoi al lui Putin.

 6. #6

  Termenul folosit pentru un grup de Puli is Pulik.
  Astfel Guvernul lui “Orban cel bun” este ascuns in anonimatul cirliontat al cainelui gardian suportat de multi din noi.

 7. #7

  Genial!!!

 8. #8

  Ați uitat să precizați că „Puli” se citește cu accent grav pe „i”.
  Poate scrieți odată și despre profesorii Puli, cum sunt Armanca și Stanomir (contributors.ro) care vă atacă pentru că firma dstră a luat bani de la PSD pentru consultanță, în timp ce ei sunt plătiți din bani publici ca să facă propagandă politică corectă.
  Ați putea chiar institui anual premiile Puli (niște căței extraordinari, dealtfel). Lui Orban (cel fără de școală la Soros) i-ar prinde bine un premiu, mai ales c-a intrat în șomaj.

 9. #9

  Puli kulya s-ar simti jignit daca-l comparam cu haita de javre adunate in jurul lui capo. Excludem desigur oamenii de buna credinta atrasi in aceasta gasca de maidanezi, dar, daca nu vrei sa te manance porcii nu te bagi in noroi. Pai una ministreasa da afara liftiera, una ministreasa avea ca singura obligatie extrascolara turnarea la cele mai inalte niveluri a vecinilor pentru ca aduceau acasa produse agro alimentare care nu erau cu bon fiscal, un ministru care munceste sambata si duminica pe dejeaba, unul care si-a facut o grinda la casa din bambus verde, care a crescut intr-un an ca in povestile cu Fat frumos s.a.m.d.
  Si pentru astia, eu care am fost catalogat ca liberal, in ilegalitate,(1986) trebuie sa trag la jug!?

  • #10

   Din nenorocire va fi greu sa scapam de haita asta de hiene flamande ,mincinoase si galagioase ….propaganda insistenta si parca dupa tiparul bolsevicilor sau nazi ,,,,a tinut la unii …trist dar,adevarat ,,,

 10. #11

  +10 .. da’ degeaba. Toti sint pe „degraba”.. .

 11. #12

  Tratati totul de parca tarisoara asta mica ar fi singura pe lume. Si, singuri fiind, unii mai smecheri, si-au facut o gasca (din ce in ce mai mare) in servicii. Apoi, fiind deja prea multi in gasca asta, si dorind toti sa traiasca bine, era necesar ca o parte sa fie redistribuiti. Unii in mediul de afaceri (firme fata numar sub protectie totala), altii in politica (avantaje cat cuprinde dar mai naspa domeniu’ ca-i necesar sa se faca zilnic de cacao pentru a intretine circul in spatele caruia ceilalti din gasca sa poata sa faca bani). Cine au mai ramas desigur ca-s ocupati pana peste cap sa-i fileze pe cei din primele doua categorii pentru ca acestia sa execute intocmai si la timp.
  Numai ca nu suntem singuri. Pe lumea asta mai sunt unii care-s experti in ale ,,capitalismului”. Astia ne-au bagat in ue si au planuri mari cu noi. Ca si-au dat seama ca suntem din plastelina. Foarte usor de modelat. Si stiu sa interpreteze rezultatele testelor PISA. Ei stiau de mult cum sta treaba pe aceste meleaguri dar uite ca din cand in cand ne dau si noua ocazia sa ne prindem. Facandu-ne cate un test. Care, daca nu doare, produce o hahaiala generala.
  Astfel, 44 % dintre copii nostri care-au avut 15 ani in 2018 sunt analfabeti functional, 18% este rata de abandon scolar pe aceste melaguri (noroc ca astia 18% n-au apucat sa prinda si ei ,,scoala” la 15 ani), cel putin 10% dintre potentialii analfabeti functional n-au fost testati (ne spunea cu vadita rusine Simona Velea ,,sefa” unui institut inexistent). De ce? Ne expilica Simona Velea ca treaba asta cu testarea era optionala astfel incat multe scoli, stiind ca produc retardati, n-au binevoit sa participe la testare.
  Concluzie: minim 70 % dinntre copii nostri sunt analfabeti functional. Adica, mai pe romaneste, au facut un pic de scoala dar nu pricep nici cele mai elementare lucruri. Astfel ca, nu-i de mirare ca s-a ajuns ca in zilele noastre peste 300.000 dintre fetitele si baietasii nostri sa faca videchat https://bit.ly/2StoeDU (sub masca titulaturii de ,,operator pc”) tarisoara noastra draga ajungand lider mondial la prostitutia online (si nu numai). Ca doar in mintea needucata a romanului englezoaicele si nemtoaicele-s supraponderale si deaia nu se baga pe domeniu asta nou mega banos. Si ca peste 70% dintre consumatori sunt americani. Adica, mai pe romaneste (ca sa inteleaga si analfabetii functional, din ce in ce mai multi) ai bogati dau un ban ca sa priveasca on line cum se dau in stamba tinereii nostrii needucati. Tragic e ca, incet, incet, si alor nostri a inceput sa le placa. Nu mai au ei treaba cu putina demnitate care le-a mai ramas.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

bijuterii argint