Cică ExxonMobil ar cam vrea să se retragă de pe platoul continental al Mării Negre. Cel puțin așa spun sursele publicației specializate Gas4Media. Publicație care nu uită să ne amintească faptul că retragerea lui Exxon s-ar datora politicii fiscale a guvernelor pesediste, care au îndrăznit să-și dorească mai mulți bani din exploatarea resurselor de gaze din Marea Neagră. Dar oare de asta pleacă americanii de deasupra gazului românesc?
În februarie 2019, ExxonMobil anunța că a descoperit un important zăcământ de gaz lângă coastele Ciprului. Primele evaluări vorbesc despre 227 de miliarde de metri cubi de gaz. Rezervele de gaz din perimetrul operat în Marea Neagră de către Exxon și OMV n-ar fi, se pare, decât de 84 de miliarde de metri cubi. În plus, perimetrul Exxon este unul de mare adâncime, iar forarea presupune o tehnologie scumpă. Așa că, practic, pentru Exxon e mai avantajos să foreze în Cipru decât în Marea Neagră.
În ciuda așa-ziselor condiții financiare împovărătoare, gazele românești din Marea Neagră par, totuși, atrăgătoare. Căci deja se zvonește despre doi posibili cumpărători ai licenței deținute de Exxon. OMV Petrom, partenerul Exxon în acest proiect, ar fi dispus să cumpere partea americanilor. De asemeni, Black Sea Oil & Gas ar fi interesat. BSOG este o companie deținută de către fondul de investiții Carlyle și are deja în concesiune două perimetre din platforma continentală a Mării Negre.
Atunci când a cumpărat licența de explorare și exploatare pentru perimetrul Neptun Deep, Exxon a plătit companiei canadiene Sterling Resources 29,5 milioane de dolari. A mai achitat 29,5 milioane de dolari atunci când a descoperit primele zăcăminte de gaze și ar fi urmat să mai plătească 19,5 milioane de dolari atunci când ar fi început exploatarea comercială. Această ultimă tranșă nu va mai fi achitată, în condițiile în care Exxon nu va începe exploatarea comercială.
Pentru OMV, gazele din Marea Neagră reprezintă o miză. Pentru BSOG, de asemeni. Pentru Exxon, nu. De aia, de fapt, se și pregătesc de plecare. Iar povestea cu taxele prea mari este doar asta: o poveste. Nu taxele sunt prea mari, ci profitul devine prea mic.
Se spune, tot pe surse, că ExxonMobil ar fi investit deja 700 de milioane de euro în explorările din Marea Neagră. Dar informațiile sunt contradictorii. Surse din OMV și Exxon vorbeau, nu cu multă vreme în urmă, despre investiții deja realizate de aproximativ două miliarde de euro. Sunt, desigur, informații furnizate presei în încercarea de victimizare a companiilor, cărora statul le-ar cere prea mulți bani. Acum, dacă Exxon se va retrage din parteneriatul cu OMV și își va vinde părțile, vom afla și suma reală deja investită.
Căci adevărata problemă a exploatărilor de gaze din Marea Neagră nu este că pleacă americanii de la Exxon, căci în locul lor ar putea veni americanii de la Carlyle sau rușii de la OMV. Pardon, austriecii. Problema adevărată e că nu există pic de transparență în informarea publică. Habar nu avem, de fapt, ce bani se învârt pe seama resurselor despre care Constituția spune că sunt ale noastre. Or fi fost, pe vremuri, când și România era.
Sa fuga toti, si asa nu stim momentan ce sa facem cu gazele alea, de trebuie musai sa le dam imediat la unguri, de parca noua ne-as strica sa avem gaze in 80-90% din gospodarii. Mai bine mai stam pe ele vreo 5-10 ani si poate cine stie, se gaseste un guvern caruia chiar ii pasa de tara asta si ajungem sa le folosim chiar noi. Cam surrealist, stiu.
„ de parca noua ne-as strica sa avem gaze in 80-90% din gospodarii. ”
Si eventual pentru petrochimie …..