Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Împărat și proletar (Scrisoarea a IV-a, către prieteni)

Străbunica mea Iulica Bonțideanu, greco-catolică din comuna Soareș, de lîngă Bobîlna, care a dormit toată viața cu capul pe Biblie pînă la vîrsta de 101 ani, avea obiceiul de a le povesti copiilor mei, la pătuț, pilde biblice.

Molipsită de antisemitismul moale cultivat de anumiți preoți, am auzit-o într-o seară rostind următoarea frază: ,,Iisus era creștin, român de-al nostru, și jidanii l-au răstignit pre dînsul la Ierusalim“.

Îngrozit ca nu cumva să-i contamineze și pe copii cu o asemenea năzbîtie, i-am strigat din camera alăturată: ,,Străbunico, pe bunul Dumnezeu nu a îndrăznit nimeni să-l caute la prepuț, dar se știe precis că atît Iisus, cît și mama sa, bașca unsprezece din cei doisprezece apostoli erau cu toții evrei“. Îngrozită de o asemenea dezvăluire, bătrîna a înlemnit și mi-a zis: ,,Vorbești cu păcat, dragul meu, văd că te-ai jidănit de cînd te vezi seară de seară cu prietenul tău, Leibovici“ (era vorba despre marele critic literar, evreu, Lucian Raicu, mentorul meu din acea perioadă).

Trec cu jenă de la Iisus la răstignitul pe lucrul bine făcut Klaus Iohannis și vă fac o mărturisire: sătul de ocupația româno-română care s-a succedat la Cotroceni, l-am votat acum șase ani la prezidențiale pe Iohannis, din pricină că era neamț și promitea că o să vină el cu șublerul făcut cadou de doamna Merkel, să repare ce au stricat românii.

Mai mult decît atît, cunoscîndu-l în casa părintească a liberalului Dinu Patriciu, i-am scris și vreo două texte în timpul campaniei electorale, unul dintre ele publicat chiar în revista Cațavencii.

Dubla personalitate a președintelui nostru care la prînz, cînd se întîlnește cu bărbierul de păduri vienez, se simte neamț, iar seara, cînd se stropșește la secui să nu-și mai fluture vechiul steag al ținutului, se transformă în român prăzuliu, m-a făcut să mă despart definitiv de acel Klaus cu două fețe.

Cînd îl aud glăsuind ,,dragi români“, băgîndu-i atît pe unguri, cît și pe conaționalii săi în subsolul falsei drăgălășenii mioritice, sînt gata să-i strig că însuși Nicolae Ceaușescu, care știa cum stă treaba cu corectitudinea politică, nu-i omitea în discursuri, ca dovadă că, la tribuna Congresului al XIV-lea, i-a mîngîiat pe creștet astfel: ,,Acum o mie de ani, oameni ai muncii de alte naționalități au sosit călare pe teritoriul patriei noastre“, cu aluzie la faptul că noi sosiserăm cu oile, pe jos, cu două mii de ani înaintea lor.

Recidivînd în materie de antimaghiarism, ca să dea bine la români, nu-i de mirare că în barca naționalistului pîrît de la Sibiu au sărit și cîțiva berbeci de-ai lui Vadim.

Adulatorii de astăzi ai președintelui, parodiind fraza stranie a străbunicii mele și ciupind totodată coarda falsei corectitudini politice, mă fitirisesc astfel: ,,Klaus Iohannis e român, creștin de-al nostru, iar țiganul de Dinescu îl jignește zicându-i că e neamț“.

Într-adevăr, l-am votat pe neamțul Iohannis, cu speranța ascunsă că România va deveni cel de-al șaptesprezecelea land german, nicidecum o jalnică colonie a austriecilor, suptă de petrol, bărbierită de păduri și cu mălaiul fostelor bănci românești în sacii lor vienezi, cărați cu cîrca atît de pesedistul Adrian Năstase, cît și de liberalul Klaus Iohannis.

Dacă aș fi fost japonez, văzînd cum imperiul lui Franz Joseph–care, înainte de primul război mondial, ajungea pînă la Brașov–, acum și-a lărgit hotarele pînă la Pontul Euxin, mi-aș fi făcut pe loc harakiri. Fiind român, mă sinucid prelung, tăindu-mi venele cu coada pisicii și vărsînd pe hîrtie cerneală în loc de sînge.

În fine, după celebra despărțire a filosofului Constantin Noica de Goethe, CTP-ul se hotărî și el să se despartă de mine, nu înainte însă de a-i fi dat lui tata Pleșu un telefon, spre a-l lua drept martor la divorț. Cum ar veni, hai să divorțăm dacă tot nu ne-am luat.

Jurnalistul care i-a primit în anii ’90 pe mineri cu pîinea și magiunul solidarității, cică se desolidarizează de subsemnatul pînă în pragul gropii, de mila lui Iohannis, deși nu bănuiam că organul său poate secreta și compasiune.

Așa cum nu te poți împrieteni cu o știucă sărată, pusă pe frînghie la uscat, mărturisesc că n-am reușit să execut vreo îmbrățișare fraternă cu Cristian Tudor Popescu, în viața mea.

Asociați fiind la ziarul Gîndul, m-a invitat o singură dată la el acasă. Conducînd ca un masochist o Dacie ponosită, pe lîngă care treceau în trombă tot soiul de mașini bengoase, pînă am ajuns, am observat cum își încarcă bateriile cu ura luptei de clasă.

În căsuța lui de creație, a insistat să-mi arate templul subteran unde își elaborează blestemele. Trăgînd de un chepeng,am coborît pe o scară de fier-beton într-o cavernă,cu o masă de lucru mizeră,la care geniul pustiu și sărac își producea veninul.

Dacă nu l-aș fi văzut depunînd un mărunțiș rămas de pe urma privatizării dubioase a ziarului Scînteia, în valoare de vreo trei sute de mii de dolari, ca să devină acționarul majoritar al jurnalului Gîndul, poate că i-aș fi plîns de milă. Mi-am păstrat însă lacrimile pentru mine, care cu greu obținusem un împrumut pentru douăzeci la sută din acea afacere de publiciști miopi. Atunci mi-am dat seama că, în realitate, eu sînt proletarul și el este, de fapt, împăratul în trening care practică indignarea ca pe un hobby, după orele de tenis.

I-aș recomanda Înăcritului că mult mai sănătos ar fi să se despartă de sine însuși, fiindcă de mine se poate considera despărțit încă de la naștere.

3 comentarii

 1. #1

  @ JUDEA ALEXANDRU CALIN CTP nu e altceva dacat un craniu (gol) vorbitor….

 2. #2

  Excelent maestre !

 3. #3

  Ați pierdut totuși un amic, deși nu foarte bun amic! Puteați să-l țineți pe lângă dumneavoastră când găteați borș, când puneați gogonele, varză la murat, castraveți în oțet și n-aveați oțet nici borș.
  Poate-l luați pe Cristoiu de asistent-inspirator când gătiți ardei umplut.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.