Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Înalt Preanesimțeniile lor

Aproape două săptămâni a inflamat spiritele Tomitanul Teodosie, cerând dreptul de a târâi oamenii prin zloata sfârșitului de noiembrie la peștera sfântului Andrei. S-a judecat, a pierdut, a spumegat, a pierdut, a miorlăit în biserică, a băgat bățul prin gard. Spre final a dat asigurări închinătorilor că polițiștii, jandarmii și cine mai știe cine sunt oameni buni, nu or să le facă nimic dacă vin la peșteră.

N-au venit. chiar n-au venit așa cum se aștepta arhiepiscopul Constanței. Poate le-a fost frică de virus, poate le-a fost frică de amenzi, poate s-au prins, și ei, cei mai mulți, că sunt luați de fraieri în războiul unor șmecheri fără scrupule.

Primarul Constanței,recent opozant al lui Teodosie, e unul care a luat virusul rapid, cât încă era la început. Și-a infectat colegi de partid, și-a infectat familia, și-a infectat amanta și a băgat în izolare, 14 zile, tot guvernul și toată conducerea PNL. Pățit, cum ar veni, omul a tras multă vreme sforile în așa fel încât orașul care l-a votat să nu fie carantinat. A fost prins cu testarea mică, n-a mai avut încotro, a înghițit. Acum, s-a răzbunat pe Teodosie, făcându-l cam inconștient, apărând poziția fermă a superiorilor de la București. Teodosie s-a luat de mă-sa domnului contraamiral. Nu rău, de bine, într-un fel, a zis că-i credincioasă, că e păcat că nu mai ține minte ăla mic ce a învățat acasă. Din astea, finețuri de golan bătrân, împodobit cu aur și purpură.

Guvernul n-a cedat, prefectura n-a cedat, judecătorii n-au cedat, jandarmii și polițiștii n-au cedat.

Pe zi ce trecea, Teodosie devenea mai nervos, mai agresiv, mai blestemător.

A fost un an prost pentru el. Paștele, ăla tradițional, n-a mers. N-amai putut să se dea cu avionul privat până la Ierusalim, să aducă lumină sfântă, nu s-a mai putut cocoța pe Zodiacul Marinei ca să coboare triumfător pe plajă, urlând „Bună searaaaa, enoriaaaași!“. A făcut el Învierea ospătarilor, da’ nu i-a ieșit nici aia cum trebuie.

An slab, slab de tot, la încasări. Nici măcar înmormântările decedaților de COVID nu au putut suplini pierderile din nunți, botezuri, masluri, inagurări. Credincioși puțini în biserică, lumânări puține vândute, donații pe sponci, acatiste din părți. Pelerinajul ăsta era ultima speranță de redresare financiară pentru arhiepsicopul cu habitudini de arendaș.

În partea cealaltă, opozanții vremelnici ai lui Teodosie, alde Orban și ai lui, brusc foarte stricți și cam anticlericali. N-au cedat un milimetru, n-au făcut nici o concesie.

Dacă BOR ar fi înțeles, cu ani în urmă, că n-ar fi rău să mai împartă și cu statul, să mai plătească ceva impozite, poate altfel ar fi stat lucrurile. La Sfânta Parascheva, la Iași, suma neimpozabilă strânsă direct de Biserică în acatiste și în cutia milei sare de câteva milioane. De euro. Dacă ar fi acceptat să împartă cu ANAF-ul, să deași ei un 10-15%, poate că statul ar fi tratat această afacere bănoasă a pelerinajelor ca pe o afacere bănoasă, protejând-o. Cum, însă, preaslăvitele fețe bisericești au mers mereu pe maximizarea profitului, anul ăsta și-au luat-o simbolic peste bărbi. Dacă lui Cîțu și lui Orban le-a mers rău și le va merge și mai rău, de ce, s-au gândit ei, să-i meargă Bisericii ca-n vremurile bune?

Până la urmă, n-a ieșit nici tămbălău, dar n-au ieșit nici bani. Spre deloc. A fost lose-lose. Scenariu pe care ar trebui să-l învățăm pe dinafară, căci numai de lose-lose vom avea parte patru ani de-acum încolo.

Teodosie n-o să moară de foame. Își mai descoase o mantie, mai vinde numai din asta vreo trei kile de aur, mai bagă în buy-back un Mercedes, face el rost de bani. Peste un an sau doi, poate chiar o să o deala pace cu Orban. Or să bea amândoi un șpriț din viile arhiepiscopiei și or sărâdă grotesc, spunându-și că au fost cam prostovani, că s-au ciondănit de pomană, că nu meritau fraierii ăia atâta zâzanie între niște oameni subțiri cum sunt ei. Care fraieri? Aceiași, doar că unii îi numesc credincioși, alții alegători.

2 comentarii

  1. #1

    Da. Trist, dar adevarat.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.