Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Nepriceputul cu patalama

Cu 15 zile înainte de a se împlini 165 de ani de la dezrobirea romilor în Țara Românească (166 de ani de la dezrobirea lor în Moldova), Curtea de Apel București îi curăța CV-ul profesorului Vladimir Tismăneanu și-l înapoia mediului universitar american neatins de vreo urmă de rasism, cu amenda de la CNCD ștearsă, cu rasismul anulat pe cale de contencios administrativ și fiscal.

Acum aproape un an, Vladimir Tismăneanu se hlizea pe Facebook, distribuind o fotografie conform căreia ciorile din Țăndărei nu mai puteau nici să decoleze și nici să aterizeze pe aeroportul din localitate de când aceasta (localitatea) era în carantină. Profesorul american de origine română primise poza de la Denisa Comănescu, doar că aceasta, cu vreo cinci minute mai isteață, n-o făcuse publică, ci doar o trimisese amicilor săi elitiști, ca să râdă și ei puțin de ciori.

Căci așa sunt elitele noastre: în public au un discurs cât mai bine tras în banda corectitudinii politice, dar când le lași între ele, elitele, se cacă pe dânsele de râs pe seama romilor, homosexualilor, negrilor, a știrbilor și neajutoraților. În ordinea acceptării de către elitele românești, romii sunt cam ultimii pe listă. Până și bătrânii pe care acum niște ani îi tăvăleau în public alde Mihăieș sau Liiceanu au căpătat statut privilegiat, de când numiții au trecut de prima bătrânețe. Dar romii? Câți romi cunosc elitiștii României direct? Poate doi-trei, care au răzbătut cumva în cercurile lor de intelectuali rasați, dar și pe ăia îi numesc „țigani bursari“, după termenul inventat acum vreo două decenii de un fost jurnalist. Ați sesizat umorul, nu? Nu mai sunt ursari, că nu mai umblă cu ursul. Au evoluat, umblă pe la burse, deci…

Ceea ce pentru Vladimir Tismăneanu pare o victorie (de etapă, că poate CNCD face recurs la această sentință nedefinitivă) este, de fapt, o înfrângere umilitoare.

Din 5 februarie 2021, Vladimir Tismăneanu devine primul publicist-analist-comentator al actualității românești care are hârtie de la judecători că habar n-are ce se întâmplă în România.

Căci așa s-a apărat marele politolog și așa a scris și instanța în decizia de albire a acestuia: Vladimir Tismăneanu este plecat din anii ’80 ai secolului trecut și nu cunoaște foarte bine realitatea din țară, cu atât mai puțin pe cea din Țăndărei.

„Nu trăiesc în România, nu cunosc o mulțime de detalii“, spunea Vladimir Tismăneanu încă de anul trecut, încercând să-și ceară scuze înainte de a fi amendat de către Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării. Și, totuși, săptămânal, Vladimir Tismăneanu scrie despre România, despre situația de aici, despre o mulțime de detalii din viața politică și socială a României actuale.

E drept, îl mai ținea la curent cu detalii din România Ion Mihai Pacepa, după cum singur ne povestește într-o postare recentă, în care se lăuda că vorbea la telefon cu fostul general până de curând, când acesta a decedat ultima dată. Dar oare Pacepa, care a plecat din România cu trei ani înaintea lui Tismăneanu, știa mai multe detalii despre ce se întâmplă pe aici? Greu de spus.

Era oare mai adus la zi cu realitatea românească Vladimir Tismăneanu în perioada în care nu era ignorat de către președintele României? Când se gudura pe lângă Ion Iliescu sau pe lângă Traian Băsescu ar fi putut înțelege rasismul postării despre Țăndărei? Probabil că nu, pentru că nici măcar în 2007 Vladimir Tismăneanu n-a trecut prin Țăndărei în drum spre vila prezidențială de la Neptun. Ca să-i scutească de contacte nedorite cu realitatea, președintele Băsescu le-a închiriat intelectualilor români un avion. Spre deosebire de ciorile din Țăndărei, blocate de pandemie pe gardurile localității, elitele României au găsit mereu o cale de a zbura pe banii contribuabililor.

Scăpat, deocamdată, de amendă și de eticheta de rasist pe motiv de necunoaștere a realității din România, Vladimir Tismăneanu uită proaspăta sentință și ne dovedește că are destule informații despre ce se întâmplă în țară atunci când se luptă pentru ca un actual consilier prezidențial să nu fie numit ambasador în SUA. Atât de tare îl deranjează această numire pe domnul Tismăneanu, încât amenință cu renunțarea la cetățenia română, pe care taman ce-o redobândise acum vreo 11 ani. În fapt, nu știm cât îl deranjează persoana domnului Muraru pe Vladimir Tismăneanu sau cât îl scoate din minți faptul că președintele Iohannis nu l-a băgat în seamă niciodată, nu i-a cerut niciodată părerea, nu a apelat la vastele sale cunoștințe. Nu avem de unde ști ce informații avea Klaus Iohannis, dar poate că erau bune. Doar nu era să se lase consiliat de unul care, iată, are patalama de la judecător că nu se pricepe la realitățile românești. Nepricepuți din ăștia are președintele României primprejur cu tonele, nu-i mai trebuia unul în plus.

PARTENERI MEDIA
[wp_rss_retriever url="https://alert24.ro/category/z/feed" items="2" dofollow="true" excerpt="none" source="false" date="false" read_more="false" credits="false" new_window="true" thumbnail="false" cache="1 hours"] [wp_rss_retriever url="https://businesswatch.ro/category/z/feed" items="2" excerpt="none" source="false" date="false" read_more="false" credits="false" new_window="true" thumbnail="false" dofollow="true" cache="1 hours"]

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

bijuterii argint