Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Nota de plată a lui Putin

Dacă, așa cum se spune, Putin nu-i mai controlează pe separatiștii din Ucraina, care doboară avioane cînd vor și controlează zona în care s-a prăbușit avionul civil malaezian, îl doare gura pe Putin să precizeze că separatiștii din estul Ucrainei sînt niște derbedei înarmați care nu recunosc autoritatea statului pe teritoriul căruia acționează?

Îl doare gura pe Putin să spună că acești separatiști n-au nici o legătură cu Moscova și că Ucraina, ca stat suveran, îi poate trata ca pe niște rebeli înarmați care acționează împotriva statului? În sfîrșit, îl doare gura pe Putin să spună că într-o zonă în care a căzut un avion civil rebelii n-au ce căuta printre morți, ci anchetatorii internaționali și reprezentanți ai statului pe teritoriul căruia s-a întîmplat această tragedie?

Din acest punct de vedere, Traian Băsescu a țintit la fix cînd a acuzat Rusia lui Putin de complicitate cu teroriștii din Ucraina. O țară mică, fie ea și membră a NATO, dacă nu țipă atunci cînd într-o țară care are graniță cu ea se întîmplă asemenea grozăvii, poate fi acuzată mai tîrziu, dacă i se întîmplă ceva asemănător, că n-a zis nimic atunci cînd au pățit-o alții.

Azi, 23 iulie, separatiștii rusofoni din Ucraina au mai doborît două avioane, în aceeași zonă în care „s-a prăbușit” și avionul malaezian. Două avioane ale armatei ucrainene. Cît de tare l-ar fi durut gura pe Putin să spună că Rusia n-ar fi putut accepta pe teritoriul ei asemenea grupări care au deschis un război civil în Ucraina?

Practic, în acest moment, dincolo de războiul lor diplomatic, între Ucraina și Rusia a apărut o stare de război, în care statul agresor acționează prin intermediul unor mercenari și al unor militari care acționează pe teritoriul Ucrainei.

Putin, chiar dacă ar vrea să se dezică de rusofonii războiului civil din Ucraina, pentru a detensiona situația, ceea ce nu e cazul, știe că sprijinul lui politic majoritar din Rusia depinde de susținerea pe care el o acordă separatiștilor din Ucraina. Pentru fostul kaghebist Putin, politica Rusiei nu înseamnă strategii pe termen lung, ci lovituri de moment, chiar dacă aceste lovituri de moment, cum a fost anexarea Crimeei, se întorc economic împotriva lui.Pentru a echilibra lovitura din Crimeea care pentru ruși nu e decît o gaură neagră, Putin vrea și estul Ucrainei cu care ar putea echilibra nota de plată pentru pierderile din Crimeea.

Dar dacă acum și unii dintre miliardarii ruși care l-au susținut pe Putin au început să mîrîie împotriva politicii lui, ne putem aștepta ca și Ivan, celovekul de jos, să-l întrebe pe acest tătuc kaghebist al Rusiei de ce se duc banii cu care-și plătește impozitele în Crimeea unde, pînă la anexare, nu cotizau decît ucrainenii.

 

1 comentariu

  1. #1

    * Când e vorba de interesul meu,nu mai conteaza ca dreptul meu incepe acolo unde inceteaza al tau…DOAR EU AM DREPTUL!… si zic ca asta e DEMOCRATIA!…”divide et impera “…

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.