Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Paradisul impostorilor

E greu de identificat, acum, momentul în care Alexandru Cumpănașu s-a insinuat în viața cetății. Poate este și puțin exagerat să vorbim despre o cetate. Mai degrabă o adunătură de bordeie ponosite, neprotejate de nici un zid, apărată cu bețișoare de niște paznici bătrâni și reumatici.

Dar asta nu ne ajută prea mult să ne dăm seama cum de un individ fără calități reale a ajuns, de nicăieri, ditamai reperul, ditamai modernizatorul societății și reformatorul administrației.

Întâi a apărut ca invitat în emisiunile televizate. A devenit apoi un soi de invitat permanent, vorbind cu dezinvoltură despre societatea civilă, despre administrație, despre interne. A ajuns să aibă propria-i emisiune, plătind, probabil, ca să o realizeze sau acceptând sume simbolice. Pentru el au fost mai importante expunerea și faptul că se putea învârti pe lângă ambasadori și oameni care chiar se pricepeau la politică externă.

Fără studii universitare, Alexandru Cumpănașu a reușit să convingă multă lume că este nici mai mult, nici mai puțin decât un expert în domeniile pe care le parazita.

A lucrat cu ministere din câteva guverne. Și-a creat un sistem de relații foarte solid, printre sindicaliștii de la Interne, printre miniștri și secretari de stat. O facultate a apelat la serviciile lui, căci, nu-i așa, doar Alexandru Cumpănașu se putea ocupa de proiectele SNSPA, restul specialiștilor hipercalificați fiind olecuță ocupați.
Și, totuși, cum se poate întâmpla asta? Cum e posibil ca un astfel de impostor să se îmbogățească parazitând statul, obținând nenumărate contracte și proiecte pe fonduri europene, scriind pliante pe post de cărți și încasând sume fabuloase, pe care nici autorii de best-seller-uri nu le câștigă în România?

Ani de zile, Cumpănașu a făcut ce-a vrut el în Ministerul de Interne. Putea părea, uneori, că el este adevăratul ministru. Sindicaliștii îi mâncau din palmă. Chestorii și comisarii, la fel. Găbiță „Interesul Național“ Oprea plătea din bani publici sediul asociației lui Cumpănașu. Iar banii și contractele continuau să curgă.

Cum-necum, personajul s-a cocoțat pe drama unor rude îndepărtate și s-a lansat în cursa pentru președinție. O glumă extrem de proastă, dar, iată, necesară pentru a realiza că instituțiile noastre sunt mai varză chiar decât credeam.

Consiliul Național al Rectorilor face parte din Coaliția pentru Modernizarea României. Consilul Național al Rectorilor, da? Parte a unei organizații al cărei președinte consideră că nu are nevoie de diplome pentru a pretinde că are studii superioare. Este momentul ăla în care te întrebi, totuși, ce rost mai are.

Omul este coautor al unor studii aparent serioase. A participat la o grămadă de proiecte cu fonduri europene, pretinzând că are calificările necesare. A colaborat la scrierea unor ghiduri pentru funcționari publici, a elaborat strategii de integritate pentru oamenii din administrație. Este o enormă listă a momentelor în care a fraudat atât statul român, cât și fondurile europene, pretinzând, în fals, că este îndreptățit să desfășoare diverse activități pentru care, de fapt, avea nevoie de studii superioare.

Dintre toate instituțiile de la care a încasat pe nedrept bani, doar SNSPA a anunțat o anchetă și o eventuală plângere penală. Fundația Colegiului Național de Apărare, unde cetățeanul este chiar vicepreședinte, l-a suspendat. Dar atât. Poate își ia diploma aia de master la o universitate-fantomă din Elveția și se rezolvă lucruruile. După aia termină și o facultate, în câțiva ani își ia și bacalaureatul, se rezolvă toate.

Poate produce surpriza și câștigă alegerile prezidențiale. Ar fi omul potrivit să ducă mai departe proiectul “România educată”.
2 comentarii

  1. #1

    Romanii au un apetit deosebit pentru impostori. Important e, sa latre cat mai tare , astfel incat sa nu-ti mai auzi gandurile de bun simt.

  2. #2

    Toate legile lui Murphy sunt adevarate!

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.