Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Români, vă ordon, treceți Styx-ul!

Pentru că, la disperare, am ajuns să folosim cuvinte altădată mari, grele și pline de înțelesuri, precum „război“, „tranșee“, „linia întâi“, „dezertare“, „trădare“ și altele asemenea, pentru că, din prima, am scos armata pe străzi în cele mai grele haine ale ei, brăzdate de cartușiere pline cu muniție de război, pentru că am decis de ani buni că tăiem de la Sănătate pentru a înzestra Armata cu jucării inutile, pentru că, în loc să cumpărăm ventilatoare mecanice, am plătit în avans până și ultimele rate din patru miliarde de dolari pentru niște rachetuțe care nu ne-au fost și nici nu ne vor fi livrate prea curând, era destul de clar că, la un momentdat, chiar și medicina civilă va trebui să se declare învinsă, să arboreze cârpa murdară a lipsei de dotări, capitulând în fața mult mai beneficiarei de încredere medicine militare.

Am făcut naveta, niște ani, în microbuze pline, la ducere, de oameni a căror speranță se îndrepta unidirecțional înspre medicii de la Spitalul Militar Central din București. Lunea, la ora 3 a dimineții, toți bolnavii cu pile ai Tulcei se urcau în microbuzul ce-i ducea spre vindecare la SMC. Fie că aveau un reumatism mai vechi, o artrită rebelă, bolovani la rinichi sau un furuncul între buci, oamenii ăia nu se puteau trata decât la doctorul colonel cutare, la generalul medic Acutăriței. Mai rar pe la maiori sau căpitani. Gradele dovedeau pricepere și furnizau încredere. Erau acești pacienți militari activi sau în rezervă? Nici pe departe. Cei mai mulți erau civili de carieră. Cum de ajungeau să se trateze la Militar este foarte, foarte greu de spus. Mă rog, e de fapt simplu, dar ar mai trebui și probe.

E cert, însă, că există un grad sporit de încredere în medicina așa-zis militară. O reminiscență a Epocii de Aur, în care, cu siguranță, spitalele militare erau ceva mai bine dotate, mai bine întreținute, mai drastic supravegheate.

De aceea, mulți aplaudă ceea ce se întâmplă zilele acestea la Spitalul Județean din Suceava. A venit Armata la putere și face ordine, nenică. Moș Teacă a scos cadrele medicale ale spitalului în curte, ca să le învețe cum se echipează și se dezechipează corect de echipamentele de protecție. Nu e ca și cum acest instructaj nu s-ar fi putut ține în interior. Se putea. Dar este vorba despre o demonstrație. „Noi, militarii, știm cum, știm ce. Noi suntem pregătiți. Voi, civilii, nu. Așa că alinierea și ascultați comanda la noi!“

A fost un exercițiu de imagine, o demonstrație de forță. În același timp, a fost un act degradant, umilitor. Nu s-a dovedit, încă, faptul că oamenii de la Spitalul Județean din Suceava nu știau cum să poarte corect echipamentele cu pricina. Dar s-a dovedit că, atunci când i-a lovit virusul, nu aveau acele echipamente. Ar fi nedrept să spunem că doar din lipsă de bani. S-a și furat mult, s-a corupție, s-a alea-alea. Dar nu este Armata un exemplu de bune practici în domeniu. Să ne amintim, doar, că prima mare afacere de corupție, niciodată rezolvată, ci doar clasată din tărăgănări interesate, este afacerea Motorola, în care Armata a avut un rol important. Să ne amintim și de alte cazuri de corupție răsunătoare, cum ar fi schimbul de terenuri dintre MApN și Gigi Becali, unde s-a lăsat cu condamnări inclusiv pentru un fost ministru al Apărării. Să ne amintim de scandalul locuințelor de serviciu și de multe, multe altele.

Și nu este Armata nici măcar un exemplu recent de responsabilitate, asumare și onoare. Nu, nu. Căci mare parte dintre cei 114 infectați din județul Constanța sunt victimele directe sau colaterale ale respectabilului contraamiral de paradă Vergil Chițac. Cel care a mințit presa în față că ar fi măcar suspect de infectarea cu SARS-CoV-2, până s-a dovedit că el și-a infectat și soția, asistentul, amanta, sponsorul, diverși alți colaboratori, colegii de partid, participanții la o chermeză festivistă și așa mai departe.

Să nu aruncăm cu pietre, deja. E prematur. Dar nici să nu izbucnim în urale și aplauze prelungite. E la fel de prematur și extrem de nepotrivit. Bolile nu ascultă de ordine, virușii nu se aliniază disciplinați și nu părăsesc incinta doar pentru că așa a zbierat un general. Infecțiile nosocomiale nu bat pas de defilare în sunet de fanfară pentru a dispărea din viața noastră pe sub Arcul de Triumf. E nevoie de mult mai mult decât atât.

Cum ar fi fost nevoie, foarte mare nevoie, vedem acum, ca cele patru miliarde de dolari plătite deja pentru niște rachete din care n-a sosit în țară nici măcar un șurub să fi fost direcționate către sistemul public de sănătate.

Dar Sănătatea, nu-i așa, e mai scumpă decât toate, deci nu ne-o permitem, pentru că suntem săraci. Cel mai adesea, și cu duhul.

3.682 de vizualizări

PARTENERI MEDIA
[wp_rss_retriever url="https://alert24.ro/category/z/feed" items="2" dofollow="true" excerpt="none" source="false" date="false" read_more="false" credits="false" new_window="true" thumbnail="false" cache="1 hours"] [wp_rss_retriever url="https://businesswatch.ro/category/z/feed" items="2" excerpt="none" source="false" date="false" read_more="false" credits="false" new_window="true" thumbnail="false" dofollow="true" cache="1 hours"]

3 comentarii

  1. #1

    Hmm, cam scos din context. Imaginea e mai mare, chiar nu putem da cu buretele peste spitale de campanie (unele cumparate pe loc si instalate), poduri aeriene (nu ma feresc sa spun), izolete, camere cu presiune negativa, decontaminari etc. Amiralul era in rezerva, deci chiar nu atrage raspunderea Armatei. Ce a fost, cum a fost, unde a fost, au fost…nu l-a trimis armata, ci alegatorii lui din Constanta.

  2. #2

    Se presupune că oconducere militară nu mai face sluj în faţa unui baron local, care se erijează în specialist politic şi tratează nu doar pandemia asta, dar şi sănătatea în general ca pe o problemă de partid cu rezultatele catastrofale de la Suceava ! Crede cineva că va zbura Flutur spre vreo instanţă care să-l judece pentru crime din neglijenţă ?!

  3. #3

    acum când scriu, tocmai s-a confirmat un caz de medic ilitar infectat cu c ovid la suceava … nu a stiut sa se dezbrac e cu combinezonul …ce sa mai spui despre situatia de la focșani , unde spitalul militar e in carantină dupa ce vreo 40 de cadre medicale s-au infectat….au dat si la spitalul judetean si la spitalul din adjud si la politie etc…si totul de la o asistenta venita din turcia care a umblat pe unde a vrut , văzând probabil chiloți si rahat adus la bisnita …brava armata română….

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.