Klaus Iohannis este profesor. Nu și-a mai exercitat meseria din 1997, e drept, acela fiind anul în care a părăsit definitiv catedra pentru un post în administrație. Mai întâi inspector general adjunct, apoi inspector general și, în cele din urmă, primar și președinte.
De cel puțin 20 de ani, dacă nu chiar de 23, Klaus Iohannis este rupt de realitatea imediată a învățământului românesc. Nu mai are legătură cu școala românească decât prin intermediul doamnei și, poate, în lungile vacanțe, nu despre școală vorbesc cei doi. Nu cred nici că, în week-end-urile petrecute la Sibiu, președintele se informează de la soția sa despre mersul școlii sibiene.
După cum știm, Klaus Iohannis n-a investit în educația copiilor săi pentru că a investit în imobile. Cel puțin așa ne spunea în 2014: „Noi nu avem copii, deci alții au investit în copii, în educația copiilor, noi am investit în imobile“. Oare, însă, președintele n-ar fi putut investi în educația imobilelor, fie și numai pentru a se ține la curent cu situația din învățământ? Să presupunem că ar fi făcut-o. Nici așa nu l-ar fi ajutat prea tare. Prima casă care încă mai trăiește în declarația de avere prezidențială a intrat în familia Iohannis în 1992. Astăzi, la 28 de ani, ar fi trebuit să termine și un eventual doctorat, deci nu prea mai are legătură cu învățământul, nici universitar și, în niciun caz, preuniversitar. A doua, ca vârstă, a împlinit anul acesta 23 de ani. Nici asta nu prea mai are treabă cu școala, dacă afost silitoare și dacă nu vrea să-și prelungească studiile la infinit. A treia, de 19 anișori, a scăpat de febra Bacului, poate face vreo școală superioară pe afară, cine știe…
Mai sunt două de un leat, intrate în familia prezidențială în 2007. La 13 anișori, probabil trec anul acesta în clasa a VIII-a. În fine, ultima, venită în familie în 2020, nu se gândește nici măcar la grădiniță.
Și, totuși, gemenele de 13 anișori n-apucă să-i împărtășească domnului președinte îngrijorările lor legate de viitorul an școlar? Oare le bagă supremul în stat în seamă atunci când se plâng și ele că habar n-au dacă să-și mai cumpere hăinuțe noi sau rămân, pentru școala online, cu pijamalele din primăvara asta? Dacă pică în ture diferite, cum or să facă? Pe una o duce SPP-ul la școală două săptămâni, în timp ce pe cealaltă o păzește la domiciliu?
Aparent nu, președintele nu se consultă cu progeniturile sale imobile atunci când nu se implică absolut deloc în educație.
Acum câțiva ani, nici domnia-sa nu mai știe câți, Klaus Iohannis a lansat, cu găunoasa-i măreție specifică, proiectul de țară „România Educată“. Bine, rapid proiectul a devenit proiect personal al președintelui, n-a mai fost proiect de țară. Dar chiar și așa, după șase ani de mandat, „România Educată“ a rămas o colecție de platitudini menite a nu supăra pe nimeni, a nu deranja sistemul actual, o colecție de platitudini care se odihnește sub straturi grase de praf alături de România normală, România bunului-simț și alte Românii de care Klaus Iohannis a ales să nu se mai ocupe.
Pe 14 septembrie ar trebui să înceapă cursurile în învățământul preuniversitar. Ar trebui. Poate că vor și începe, doar că nu se știe cum. Pare că e timp destul pentru pregătiri. În defintiv, mai avem până atunci o lună și câteva zile. Câte nu se pot întâmpla într-o lună și câteva zile? Poate experta educațională Anisie are o epifanie și i se arată cum ar trebui să învețe cei mici în următorul an școlar. Poate experta Turcan, desemnată de către Orban să analizeze subiectul, va fi străfulgerată de o idee genială care o va ajuta să rezolve toate nenumăratele necunoscute ale unui nou an școlar în stare de pandemie.
Dar e mai mult ca sigur că aceste lucruri nu se vor întâmpla.
E un haos total în mințile celor însărcinați să se ocupe de învățământul românesc. Este un haos ceva mai ordonat în mintea președintelui. El, profesorul, românul educat, cel care părea foarte inteligent atunci când tăcea și care se dedă la subtile siluiri ale limbii de când a început să turuie. Dar esențialul este că e haos.
Toate partidele post-1990 au avut o contribuție importantă la prăbușirea educației. Din păcate, partidul profesorului Iohannis nu are nici el vreo soluție. Și, mai grav, nici nu vrea să caute una rapid. S-o pui pe Turcan să se ocupe de învățământ în perioada asta este ca și cum ai recunoaște că educația s-a dus cât de cât sănătoasă la culcare și s-a trezit moartă.
Că pe Iohannis nu-l interesează câtă școală și cum vor face casele sale anul acesta și anul viitor, e una. Dar că nu-l interesează că membrii de frunte ai partidului său vor rata șansa de a se pregăti temeinic pentru bacalaureatul de la anu’, când vor fi mai aproape de 50 de ani, asta chiar e de neînțeles.
Romania educata de dulap dupa sase ani a studiat un dulap de carte si e corigenta!
Dupa 10 @nisori o sa iasa cu dulapul plin de diplome ,dar repetenta!
Romanii educati de renumitul proiect din dulap sunt ca domnul Goe, trebuie sa-i duca mamare la mare ca sa treaca clasa!
Bineinteles o sa le cante Gaudeamus igitur tutarii din reclama de proiect!
Daca o sa se ocupe BISISICA pnlista de educatie atunci suntem siguri ca ai nosti copii o sa treca cu brio ecamenul de manat bisisici!
Nici dincolo nu era mai ieftin!
Dar stati linistiti pe saltea! Sunteti pe maini bune! V-o spune cu siguranta SALTELISTA RELAXA!