Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Să mințim, că nu ne costă nimic

Două dintre reprezentantele Guvernului Orban se bat pe viață și pe moarte să elimine inechitățile din sistemul public de pensii. Din lupta lor rămân în urmă vise spulberate și minciuni sfruntate. Culmea, visele spulberate sunt ale propriilor alegători, cărora liberalii le tot promit, de ani, eliminarea pensiilor speciale. Eliminare care, ce să vezi, nu se prea poate face decât într-o mică proporție, pentru că…

Pentru că promisiunea a fost una populistă, dar cu priză la publicul radicalizat al actualei puteri depline. Raluca Turcan, actual vicepremier, viitor premier plin și viitor președinte al PNL, după ce va pune umărul la dărâmarea din interior a temporarului său șef, a ieșit luni și ne-a spus că da, se vor tăia pensiile speciale, dar nu și cele ale militarilor și ale magistraților, pentru că nu se poate, pentru că CCR a zis că nu e legal. Pam-pam. Păi, și ce mai rămâne, de fapt? Veți vedea: mai nimic.

Prima minciună sfruntată a doamnei Turcan este că pensiile speciale ne costă, anual, 9 miliarde de euro. Or, nu este deloc adevărat. Dar deloc. Conform datelor oficiale de la Ministerul de Finanțe, pensiile speciale, în total, costă bugetul pe 2019 aproape 9 miliarde de lei. De 4,77 ori mai puțin decât spune doamna Turcan.

Din 9,086 de miliarde de lei, 8,086 de miliarde se duc spre pensiile militare de stat, iar banii sunt alocați prin legea bugetului către MApN, MAI și SRI. Un miliard de lei doar, atât costă anual restul pensiilor speciale. Dar nici aici nu se poate umbla la pensiile magistraților și ale personalului angajat în instanțe. Deci Guvernul Turban (Turcan-Orban) nu se va putea atinge nici de pensiile celor 3.800 de foști procurori și judecători și nici de cele ale celor 1.789 de foști angajați ai instanțelor.

Deci ce pensii speciale se vor tăia, până la urmă? Dacă se vor tăia, atunci se vor tăia doar pensiile aviatorilor și personalului aeronautic (cam 1.500 de oameni), ale foștilor angajați ai Curții de Conturi (cam 600 de oameni), ale funcționarilor publici parlamentari și ale parlamentarilor (950) și cele ale 850 de diplomați. O nimica toată.

Chestia e că aceste lucruri erau cunoscute de foarte multă vreme. S-a scris, li s-a explicat și celor din PNL, și celor din USR și din PLUS că ce promit ei este irealizabil, pentru că există decizii ale CCR care împiedică tăierea majorității pensiilor speciale. Dar ei nu și nu, că le taie, că fac economii fabuloase, că din banii ăia se vor construi autostrăzi, spitale, școli. Da, școli, pe unde acești indivizi imuni la informație ar trebui să retreacă pentru a învăța să asculte, să citească atent niște legi și niște decizii ale CCR, să…

Refuzul acceptării realității, timp de ani buni, duce la situații ca aceasta, în care ditamai vicepremierul minte, în primul rând cu privire la suma totală alocată pensiilor speciale. Apoi ne spune că din tăierea a doar 3.900 de pensii speciale și de serviciu, din totalul de peste 160.000 de astfel de pensii, se vor face autostrăzi. Păi, să meargă alegătorii doamnei pe autostrăzile alea, când or fi gata, la așa buget generos.

La Ministerul Muncii s-a instalat o altă respectabilă doamnă, ale cărei prime griji sunt să nu mai permită cumularea pensiei cu salariul de la stat, să le interzică angajaților din propriul minister să aibă un program de lucru legal și să atace, verbal, legile care au dus la majorarea pensiilor și a salariilor.

Dar asta cu interzicerea cumulării pensiei cu salariul de la stat e cea mai tare. România aflându-se într-o profundă criză a mâinii de lucru specializate, ministrul liberal – atenție, liberal – vrea să interzică atât folosirea unor oameni cu experiență, cât și dreptul unora de a munci. S-a mai făcut, a făcut-o și actualul liberal Boc, dar măsura n-a rezistat mult. Cică, de asemeni, se fac economii, dar, și mai important, vor avea acces în administrația publică tinerii, viitorul de aur al țărișoarei.

PNL are de recompensat haite de lupi tineri și flămânzi, e adevărat. Școliți pe la „Spiru Haret”, aceștia, ca și lupii tineri și flămânzi ai PSD, vor nu un loc de muncă, ci o sinecură. Dar nu au loc de moșii care, iată, le iau pâinea de la gură. Lor, liberalilor, adepți ai economiei private unde, însă, nu au deloc de gând să activeze. Nu, mai bine un post călduț la stat. Dar îi încurcă pensionarii ăștia, care, oricum, știu mai multă meserie decât zece spiro-haretiști la un loc.

Unde oare sunt audit-urile alea despre care vorbea pseudo-șeful Guvernului Turban acum doar o lună și puțin? Unde sunt criteriile de selecție, unde au dispărut promisiunile de resetare a politizării administrației?

Faptul că Guvernul Turban își comunică inepțiile prin gura a două femei este dovada misoginismului ce domină acest partid. Probabil ei cred că în numele egalității de gen trebuie să acceptăm minciunile și mârlănia. Că așa e trend-ul în lume, băi.

Da, bine, pa.

PARTENERI MEDIA
Loading RSS Feed
Loading RSS Feed

4 comentarii

 1. #1

  O, ce subiect suculent! Sistemul national de pensii se bazeaza pe nenumarate legi, amendamente, completari la legi, OUG-uri si alte bazaconii menite sa creeze o mare degringolada in capul functionarilor de la casele de pensii care si asa sunt buimaci pentru ca legea le da voie . Diplomatii vor face si ei exceptie de la taierea de Craciun pentru ca, nu-i asa, si ei sunt de-ai nostri. Cohortele de militari ale caror burti nu-mi incap in televizorul cu diagonala foarte mare mi-au activat o amintire : generalii nord -coreeni defiland pe stadion, in fata marelui conducator, in usor pas alergator. De cand cu sacosele de medicamente , speranta de viata s-a dus mult peste 90 de ani si daca totusi se intampla ca vreunul sa iasa din peisaj inainte de aceasta varsta, nu-i nimic, ramane consoarta. Si aici , din punctul meu de vedere e un mare buboi cu mult puroi: o sotie de militar va avea jumatate din pensia raposatului, adica, peste 3000 lei. Mai mult decat un medic care a muncit 40 de ani. Am intrebat o doamna „colonel” cum se face ca nu a muncit nicio zi si a produs doar un copil. Mi-a raspuns cu mandrie ca n-a lasat-o sotul pentru ca era gelos. Ce poate fi mai romantic decat ca noi sa platim pentru gelozie,,,,

 2. #2

  In 2010 , basescu a taiat toate pensiile speciale. Numai ca, mintenas, CC a aratat ca l-a citit pe Caragiale si dupa principiul” ori toti sa muriti , ori toti sa scapam,” si-au tras o lege care zice ca ei au pensia de la Dumnezeu. Dogaru a clabucit la gura pe la toate televiziunile si au reusit si militarii, chiar ceva mai mare, pentru emotiile cauzate. Acum, s-a stabilit ca toti gradatii trebuie sa aiba paine alba. A mai ramas , ca de obicei, plevusca.

 3. #3

  Faptul că Guvernul Turban își comunică inepțiile prin gura a două femei este dovada misoginismului ce domină acest partid. Probabil ei cred că în numele egalității de gen trebuie să acceptăm minciunile și mârlănia. Că așa e trend-ul în lume, băi.

  Daca nu sunt femei in pozitii inalte e din cauza mnisoginismului, daca ele sunt si vorbesc ineptii e din cauza misoginismului.Oricum ai face, tot rau este.
  Poate, d-le Hillerin, femeile sunt si ele oameni cam la fel ca barbatii lor si care trebuie tratate la fel de bine ori de rau ca barbatii lor. Ca altfel comiti discriminare ori fata de barbati, ori fata de femei. Ori tu nu vrei egalitate, ci favoritisme? Ori vrei ocheade de la femei sa te simit bine ca cica le aperi, cavalerule medieval rau-inteles?

 4. #4

  Mare parte din argumente sunt corecte, pertinente, dar nu mi se pare normal ca un om cu 36 ani vechime sa aiba 1100 pensie (eu) si unul sa se pensioneze la 41 ani cu 7000 plus speciala, ca, de, el a fost militar!

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

bijuterii argint